DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat

Most értek véget Wolff és a Mercedes mézeshetei?

Ha igen, akkor ezek elég hosszúnak bizonyuló mézeshetek voltak… Az 1996-os F1-es világbajnok Damon Hill mindenesetre ennek a véleményének adott hangot a Kínai Nagydíjon, azzal együtt, hogy szerinte Lewis Hamilton attól a pillanattól kezdve, hogy először beleült az újgenerációs autóba, tudhatta, hogy komoly baj van a csillagosoknál.

wolff-2024

Hill szerint Wolff a múlt évtized első számú sikersorozatáért nagyon sokat köszönhet az alapokat lerakó Ross Brawnnak, most viszont rá vár a feladat, hogy visszavezesse a siker útjára az alakulatot: „Totónak hosszú mézeshetek jutottak, egy fantasztikusan sikeres időszak a csapatnál, amibe ő belekerült. Ross Brawn sokat tett az alapozásért. Most viszont nehéz neki, az igazi munka akkor kezdődik, amikor elrontasz valamit, amikor valami nem megy jól.”

„Ezt elég nehéz feldolgozni. Ez az ő dolga, ő a főnök, neki kell kiderítenie, mi siklott félre, és ki nem mondja meg neki, hogy mi nem megy jól a csapaton belül” – mondta Hill, akivel az F1-es pilótaként nem sok vizet zavaró, szakértőként viszont kimondottan népszerű Karun Chandhok is egyetértett azt illetően, hogy Wolffnak meg kell találnia, miért nem tudja a csapat kellőképpen kihasználni a rendelkezésére álló erőforrásokat.

russell-melbourne

Teljes a Formula-3 mezőnye, a létszám több mint fele újonc

A GB3, azaz a brit Formula-3-as széria bajnoka, Luke Browning a Hitech GP tagja lesz 2023-ban – ezzel elkelt a 30 autóból álló F3-as rajtrács utolsó helye. Miután a 2022-es élcsoport szinte teljes egészében az F2-be igazolt, az első hét helyezett a másodosztályban folytatja, a mezőny jelentősen kicserélődik, nem kevesebb mint 17 újonc érkezik, maradók közül senki sem teljesített két szezonnál többet, és csupán kettő futamgyőztes (Caio Collet és Franco Colapinto) vág neki a hétvégi bahreini szezonnyitónak.

Megdőlt a Formula-1 helyszíni nézőrekordja 2022-ben

A tavalyi szezon 22 versenyhétvégéjén összesítve 5,7 millió néző tekintette meg a Formula-1-es nagydíjakat a helyszínen, ezzel megdőlt a sportág nézőrekordja – közölte jelentésében a Liberty Media. A telt házas nagydíjak már a 2021-es szezon második felét is jellemezték, mikor a rajongók létszámkorlátozás nélkül visszatérhettek egyes versenyekre, de a koronavírus hatása miatt a 2022-es eredményt az utolsó normál szezonhoz, 2019-hez érdemes viszonyítani: ehhez képest 36 %-os növekedés történt.

Ezzel párhuzamosan nőtt a Formula-1 bevétele is, a 2021-es 2136 millió dollárról 2573 millió dollárra. Nagyobb kifizetést kaptak a csapatok, 1068 millió dollár helyett 1157 milliót osztottak el köztük, és nagyobb összeg maradt profitként a kasszában: 92 millió dollár helyett 239 millió dollár.

Az elsődleges bevétel (2107 millió dollár a fent említett összegből) 28,6 %-át tették ki a promóteri jogdíjak, 36,4 %-át médiajogok és 16,9 %-át szponzoráció.

 

Fotó: Aston Martin

Hakkinen szerint Nyck de Vries emelheti fel az AlphaTaurit

A holland pilóta már azelőtt is rengeteg dicséretet kapott, hogy üléshez jutott volna a Formula-1-ben, főként a tavalyi Monzában mutatott teljesítményének köszönhetően. Utóbbival megalapozta jövőjét, hiszen később szerződtette őt az AlphaTauri, amelyik ezáltal előrébb léphet Mika Hakkinen szerint. A finnek kétszeres világbajnoka komolyan megdicsérte a Formula-E 2021-es világbajnokát, akiről úgy véli, hozzáállásával rengeteget segíthet az istállónak. „Úgy gondolom, hogy Nyck az, aki igazán előre viszi a csapatot ebben a szezonban. Jó döntés volt Nyck szerződtetése. Szerintem egy okos srác, és sok tényszerű információt hozhat a csapatba. Nem arról fog beszélni, hogy milyen jó móka az F1-ben vezetni, inkább azt mondja majd, hogy az autó nem elég jó és bizonyos területeken változtatnunk kell. Szerintem megvan ehhez az esze” – árulta el Hakkinen a Twitter-oldalára feltöltött videóban.

Susie Wolff lett az új női bajnokság főnöke

Kinevezték a Formula-1 2023-ban elinduló, kizárólag nőknek szóló szériája, az F1 Academy vezetőjét. Susie Wolff lett az ügyvezető igazgató – alighanem a leghitelesebb személy, akit találhattak a pozícióra, korábbi DTM-versenyző és a Williams szabadedzéseken is szereplő tesztpilótája, aki 2018 és 2022 között a Venturi Formula-E-istállójának csapatfőnöke volt, Dare To Be Different néven pedig mozgalmat hozott létre a motorsport női részvételének előmozdítására.

A mozgalom célkitűzéséhez tökéletesen illeszkedik Susie Wolff új szerepe: „Az F1 Academy lehetőség arra, hogy valódi változást mozdítsunk elő ebben a sportban a legjobb struktúrával, amely segítségével megtalálhatjuk és kinevelhetjük a női tehetségeket, támogatva őket a motorsport elit szintjeire vezető úton” – mondta Toto Wolff neje, aki a Formula-1 vezérigazgatójának, Stefano Domenicalinak fog jelenteni az F2-F3 vezetője, Bruno Michel mellett.

A sorozat hét fordulóból álló versenynaptára már ismert: bár az széria az F1 alá tartozik, a hölgyek csupán egyszer fognak nagydíjhétvégén szerepelni, a szezonzárón Austinban. Alakul a 15 F4-es autóból álló mezőny összetétele is, a W Seriesből ismert Abbi Pulling, Nerea Marti és Bianca Bustemente mellett a Sauber-akadémista Lena Bühler, valamint Lola Lovinfosse, Jessica Edgar és Carrie Schreiner is szerepelni fog – utóbbi kilóg a sorból, hiszen az elmúlt éveket nem formulaautózással, hanem GT-versenyzéssel töltötte.

Csatlakozz a Formula.hu F1-es tippjátékához

A hétvégén kezdődő F1-es szezonra mi is beizzítjuk egyik újításunkat, a Formula Tippert, ami főoldalunk menüsorában a Tippjáték fülre kattintva elérhető! A szurkolók ezen a platformon összemérhetik tippelési tudásukat a Formula–1-es futamok kimenetelét illetően. A tippelés megkezdéséhez csatlakozni kell egy bajnoksághoz vagy létrehozni egy újat, azon belül lehet versengeni.

Csatlakozzatok a Formula.hu tippbajnoksághoz vagy készítsetek másikat: a részletek ezen a linken olvashatók!

tipper1

Ezek a juniorok vezethetik idén az AlphaTaurit

2022-höz hasonlóan idén is köteles minden csapat megadni a lehetőséget a juniorpilótáknak arra, hogy az év két szabadedzésén megmutathassák tehetségüket és F1-es tapasztalatot szerezhessenek. Franz Tost, az AlphaTauri csapatfőnöke már az előszezoni teszt után bejelentette: Liam Lawson és Isack Hadjar ülhet majd be az olasz istálló autóiba 2023 során – számol be róla a RaceFans.net.

Lawson, aki 2022-ben két szabadedzésen is vezethette az AlphaTaurit, valamint egy alkalommal a Red Bullt is, Formula-2-es karrierje után idén Japánban, a Super Formula sorozatban versenyez majd, míg Hadjar az F3-as bajnokságban elért összetett negyedik helye után fellép a Formula-2-be, és a Hitech versenyzője lesz.

„Meg kell mutatnia, mire képes. A velünk töltött tesztjén jól teljesített, időt kell neki adnunk, fel kell készítenünk, és majd meglátjuk, sikerül-e eljutnia az F1-be. Mindig azt mondom, hogy minden pilótának a saját kezében van a karrierjének sorsa, akkor is, ha eljut a Formula-1-be, és akkor is, ha nem. Egy versenyzőnek profinak és felkészültnek kell lennie, sokat kell tanulnia, hiszen nagyon nagy a versengés manapság az F1-ben. Nem tudok olyan pilótát mondani, aki ne érdemelné meg, hogy itt van” – mondta Lawsonról Tost.

Wolff: Ha mi úgy megyünk a kanyarhoz, mint a Red Bull, nem tudunk elfordulni

Elég beszédesen összegezte a bahreini teszt után a Red Bull RB19 erősségeit Toto Wolff: 

„A Red Bull versenyzői később fékeznek, de így is lassabbak a kanyarok bemenetén, sokkal korábban lépnek a gázra, és rengeteg időt nyernek a kigyorsításokkal. Ha mi úgy megyünk bele a kanyarokba, ahogy ők, teljesen elvétjük a csúcspontot” – fogalmazott kendőzetlenül a Mercedes csapatvezetője.

Innen indul a szezonnyitó hétvégéje, bár a hírek szerint elképzelhető, hogy a Mercedes már rögtön egy módosított hátsó szárnyat hoz.

f1-wolff-mercedes_1

fotó: dppi

„Kizárt, hogy Ricciardo váltsa Perezt” – mondja az egykori csapatfőnök

A Red Bull kötelékébe tartalékként visszakerülő Daniel Ricciardo titkon abban bizakodhat, hogy 2024-ben versenyülést kaphat a csapatnál, amellyel nyolc Formula-1-es győzelméből hetet szerzett – de megoszlanak a vélemények, mekkora reális esélye van erre a visszatérésre. Eddie Jordan szerint semekkora:

„Kizárt, hogy Checo Perezt Daniel Ricciardo fogja váltani. Checo kedvenc ebben a csapatban, és emlékezzünk, mi a szerepe. Briliáns ellenpólusa Maxnak, de közben erős, képes nyerni, ha arra van szükség, vagy ha adott rá a lehetőség. Volt egy kis hajcihő köztük, de a bajnokság második helyének megszerzése nem ezen múlt” – mondta az OLBG-nek a Jordan csapat egykori tulajdonosa. Verstappen és Perez párosát a Ferrari egykori felállásához, Michael Schumacherhez és Eddie Irvine-hoz hasonlította. „Irvine boldogan elfogadta a szabályokat, ezért kapta a fizetését. Biztos vagyok benne, hogy Checóval ugyanez a helyzet.”

„Talán ha egy versenyző nem tud részt venni egy futamon, de hogy kirúgják Checót, ezt egyáltalán nem tudom elképzelni” – beszélt arról, hogy Ricciardo legfeljebb tartalékpilóta minőségben versenyezhet a Red Bullnál.

Az F1-es szezonnyitó után jó eséllyel tudni fogjuk, hogy ki lesz az év végi második

Ugyanis 2017 óta töretlenül tart az a sorozat, hogy aki az aktuális szezonnyitó futamot megnyeri, az az idény végén második lesz az egyéni pontversenyben. 2017-ben és 2018-ban Sebastian Vettel, 2019-ben és 2020-ban Valtteri Bottas, 2021-ben Lewis Hamilton, 2022-ben pedig Charles Leclerc járt pontosan ugyanígy. Talán érdemesebb elengedni az első futamot?...

f1-2022

fotó: dppi

Pitwall: Eladhatják az AlphaTaurit?

Szerkesztőségünk nemrég indult heti videós hírösszefoglalójában beszéltünk az AlphaTauri eladásának lehetőségéről, érdekességeiről is: a vonatkozó részt 23:15-től hallgathatjátok meg, de ajánljuk figyelmetekbe a teljes, nagyjából 40 perces adásunkat is.

Nem lassultak a reflexei: Guinness-világrekordot döntött Button

Hiába vonult vissza a Formula-1-től már több mint hat éve, a jelek szerint a reflexei nem koptak meg az idén többek között a Le Mans-i 24 óráson elinduló Jenson Buttonnak: a 2009-es világbajnok az autóversenyzők egyik közkedvelt, a szem-kéz koordinációt edző eszközén, a Batakon állított fel új Guinness-rekordot. Az eszköz lényege – ahogy az a lenti videón is látszik –, hogy a pilótáknak minél több felvillanó lámpát kell megérinteniük egységnyi idő alatt. A 43 éves Button a rekordkísérlete során fél perc alatt 58 felvillanó lámpát érintett meg, ezzel kettővel megdöntötte az eddigi csúcsot, amelyet négy éven át tartott az iráni Arshia Shahriari.

„Mindig jó érzés egy új trófeával bővíteni a gyűjteményt, ami most egyúttal Guinness-világrekorddal járt. A saját nem hivatalos legjobbamat a húszas éveimben állítottam fel, úgyhogy jó látni, hogy még most, 20 évvel később is megvan bennem mindez!” – fogalmazott Button.

Ez történt tavaly a szezonnyitón

A 2022-es szezonnyitó futam Bahreinben egyben egy új korszak hajnalát is jelentette az F1 számára, hiszen az egy évvel eltolt szabályváltozások és az új autók végre megérkeztek, s nem is okoztak csalódást. A Ferrari és a Red Bull hatalmas csatát vívott a győzelemért, ám végül a technika ördöge kiszúrt az energiaitalosokkal, akik nullázással kezdték meg végül domináns diadalmenetüket, míg a Ferrari kettős győzelmet ünnepelhetett. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Az F1 a Tottenham segítségével keresi a jövő tehetségeit

Egy 15 évre szóló megállapodást kötött egymással a Formula-1 és a londoni Tottenham Hotspur futballcsapat, melynek keretében megpróbálják megkeresni a jövő versenyzőit, a világ első stadionon belül található elektromos gokartpályájával.

Videó: Az összes 2023-as F1-es autó fedélzeti kamerás felvétele

A képre kattintva a YouTube-on megnézhetitek az összes 2023-as autó onboard felvételét, melyek a teszten készültek.

 

Tesztösszefoglaló a MiniDriverstől

Egy hétperces videóban foglalta össze a maga stílusában a MiniDrivers a teszten látottakat. Arról, hogy mi mit szűrtünk le a látottakból, itt olvashattok.

Egy lista, amin a Ferrarit legalább 26 évig biztosan nem előzik meg

A Scuderia már sorozatban 42 éve minden évben szerzett legalább egy dobogós helyezést, ezzel az olaszok a rekordtartók e tekintetben. A Ferrari kiváló szériája még 1981-ben kezdődött, egy évvel a legrosszabb szezonjuk után. 1980-ban a Ferrari - címvédőként - mindössze nyolc pontot tudott összekaparni az idény során. A lista második helyén a McLaren áll, a legjobb jelenleg is élő rekord - természetesen csak a Ferrari után - pedig a Red Bullé: ők 2006 óta zsinórban 17 szezonon át minden évben ott álltak a pódiumon legalább egy alkalommal, ez pedig valószínűleg idén sem forog majd veszélyben.

Ferrari 1981- 42 év
McLaren 1981-2012 32 év
Lotus 1960-1988 29 év
Williams 1978-2005 28 év
Ferrari 1950-1972 23 év
Red Bull 2006- 17 év
Benetton 1986-2001 16 év
BRM 1958-1972 15 év
McLaren 1968-1979 12 év
Cooper 1958-1968, Mercedes 2012- 11-11 év

Lesz-e csapatsorrend a Ducatinál a MotoGP-ben?

Pikánsnak ígérkezik a Ducati gyári alakulatának párosítása 2023-ban, hiszen a címvédő Francesco Bagnaia új csapattársat kapott Enea Bastianini személyében, akivel tavaly többször is kemény csatát vívtak a pályán, amikor utóbbi még a Gresini Ducati színeit erősítette – nem mellesleg a pályán kívül kialakult némi verbális adok-kapok közöttük, miután Bastianini arról beszélt, hogy szerinte Bagnaia nem akarja őt maga mellé a csapatba. A csaták ráadásul annak ellenére zajlottak a két olasz között, hogy az idény utolsó szakaszában már egyértelműen látszott, hogy Bagnaia lehet esélyes a bolognai márka motorosai közül a vb-címre, a Ducati azonban nem alkalmazott konkrét csapatutasítást, csupán arra kérte versenyzőit, hogy ne legyenek indokolatlanul agresszívek egymással.

De vajon mi lesz a helyzet most, hogy Bagnaia és Bastianini is a gyári istállót erősíti? Paolo Ciabatti sportigazgató a Motorsport.com spanyol változatának nyilatkozva elmondta: nem állítanak fel sorrendet a két motoros között, és bíznak benne, hogy nyugodt maradt a légkör a garázsban. „Amit tisztáznunk kellett, már megtettük tavaly” – fogalmazott Ciabatti. „Enea be akarta bizonyítani, hogy megérdemli a gyári motort. Most, hogy ez megvan neki, megváltozott a hozzáállása és érti, hogy együtt kell dolgoznia Peccóval. Mindketten egyforma lehetőséggel harcolhatnak mindenért. Tavaly Eneának másféle motivációja volt, mint idén. Remélem, nem tévedek, de szerintem meglehetősen nyugodtak lehetünk majd, mert Enea tudja, hogy nagyobb a felelőssége.”

bagnaia-bastianini-ducati

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

 

62 autó, köztük 16 Hypercar a Le Mans-i 24 órás nevezési listáján

Bár még az Endurance-világbajnokság idénye sem rajtolt el – erre bő két hét múlva Sebringben kerül sor –, de máris közzétették a szezon június közepén esedékes ékkövének, a Le Mans-i 24 órásnak a nevezési listáját. Ezen nem kevesebb, mint 62 egység kapott helyet, valamint tíz tartalékcsapatot is megneveztek. Az elitkategória, a Hypercar rég nem látott létszámot fog produkálni: összesen 16 autó indul itt, ami a 2011-es 17 LMP1-es gép óta a legtöbb. Mindezt hét márka versenygépei fogják kitenni: láthatunk majd a mezőnyben két Toyotát, két Peugeot-t, két Ferrarit, négy Porschét, három Cadillacet, egy Vanwallt és két Glickenhaust. Ez a teljes szezonos listához képest plusz két Cadillacet és egy Glickenhaust jelent – valamint a Penske-vel összeálló gyári Porsche is három autót indít, az eredeti WEC-rajtlistán szereplő Proton Porsche azonban nincs a mostani táblázatban: miután ők és a Jota is csak az évad harmadik fordulójának, a spái 6 órásnak a hetében kapják meg a Porschétől az autókat, a Proton visszavonta a nevezését.

Az LMP2-es mezőny lesz a legnépesebb, ott 24 egység áll rajthoz – ez a duplája a teljes idényre nevezett csapatoknak –, míg az LMGTE Am kategóriában 21 autót láthatunk (nyolc Porsche, hét Ferrari, öt Aston Martin és egy Chevrolet). Emellett pedig ott lesz természetesen az innovatív projekteket felvonultató 56-os garázs azzal a NASCAR-autóval, amellyel Jenson Button is rajthoz áll a legendás egynapos viadalon.

A nevezési lista IDE vagy a képre kattintva tekinthető meg!

lemans-24h-promo-plakat-hypercar

A Red Bullt fogja másolni az állítólagos B autójával a Mercedes?

A Mercedes 2023-as autója kapcsán az egyik fő kérdés az volt, hogy vajon megtartják-e a tavaly látott és a többiekétől jelentősen eltérő zéró oldaldobozos koncepciót. Nos, a válasz igen, a W14-es is rendkívül szűk oldalszekrényekkel operál, ugyanakkor Toto Wolffék elhintették, hogy akár rövidesen módosíthatják a karosszériát – olyannyira, hogy egyes pletykák konkrétan B autónak nevezik a várható fejlesztési csomagot.

Mike Elliott, a Mercedes technikai igazgatója azonban határozottan leszögezte, hogy az újítással sem egy rivális istállót fognak másolni: „Érkezik egy új karosszéria, és az másképp fog kinézni. Nem úgy fog festeni, mint egy másik csapat autója, hanem úgy, mint a sajátunk továbbfejlesztése. Már úton van” – nyilatkozta a Sky Sportsnak a szakember, aki arra a kérdésre, hogy várható-e, hogy több más csapathoz hasonlóan elmozdulnak a Red Bull-féle oldaldoboz irányába, így felelt: „Jelenleg nincs tervben ilyesmi.”

f1-mercedes-teszt-bahrein

A bakui ütközés volt az egyetlen mélypont Ricciardo és Verstappen között

A Red Bullhoz négy év távollét után harmadik számú versenyzőként visszatérő Daniel Ricciardo régi csapattársa, a 2016 tavaszán mellé a Toro Rossótól felhozott Max Verstappen harmadik világbajnoki hadjáratát hivatott segíteni az idei szezonban. Az ausztrált meg is kérdezték kettejük viszonyáról, aki a bakui ütközést emelte ki az egyetlen töréspontként:

baku-ricciardo-verstappen

„Nagyon jó érzés újra együtt lenni a csapattal és Maxszal is. A csapaton kívül töltött évek során láthattam, hogyan fejlődik versenyzőként és emberként is. Persze ott volt a bakui csattanásunk, de szerintem azt leszámítva a versengés ellenére is mindig nagyon jó személyes kapcsolatunk volt. Chateltünk is egymással és hasonlók” – mondta Ricciardo, aki egyébként annak idején nehezményezte, hogy a csapata nem jelölte meg Verstappent egyértelmű felelősként.

„Azóta kétszeres világbajnok lett, láttam a sikereit és a fejlődését, de jól kezeli magát, így mindez nem változtatta meg őt emberként, azt leszámítva, hogy érettebb személyiség lett.”