DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 10. csütörtök

Sportautós hölgytehetséget igazolt juniorcsapatába a Mercedes

Az idei szezonban már minden F1-es istálló támogat legalább egy versenyzőt a tavaly életre hívott női formulaautós szériában, az F1 Academyben. A Mercedes ma bejelentette, hogy az ő választásuk Doriane Pinre esett, aki a Prema színeiben fog rajthoz állni az említett sorozatban. Toto Wolff csapatfőnök elmondása szerint több év óta figyelik a 20 éves francia hölgyversenyző teljesítményét.

Pin pedig az utóbbi években remek eredményeket is ért el, mindenekelőtt a sportautózásban: a 2022-es esztendő jelentette számára az áttörést, amikor az Iron Lynx csapatával megnyerte a Ferrari Challenge Europe – Trofeo Pirellit, emellett pedig az Európai Le Mans Szériában a GTE-kategóriában futamgyőzelmet aratott Portimaóban. Ráadásként a Spái 24 óráson is kategóriaelsőséget szerzett a Gold Cup géposztályban Sarah Bovy, Michelle Gatting és Rahel Frey oldalán. 2023-ban immár a WEC-ben szerepelt a Prema LMP2-es egységében Danyiil Kvjat és Mirko Bortolotti oldalán: a sebringi évadnyitón dobogóra is állhatott a trió.

doriane-pin-mercedes

Nyikita Mazepin is ott volt Abu Dhabiban – tanácsot is adott a négy távozó versenyzőnek

Egy nem is olyan régi ismerős tűnt fel a szezonzárón: a Haastól szezon előtt elküldött orosz versenyző, Nyikita Mazepin a helyszínen tartózkodott nézőként. Közösségi médiás posztjában néhány gondolatát is megosztotta a mezőnyből távozó négy versenyzőnek címezve – kifejtette, hogyan esik át egy távozó F1-es a tagadás, düh, alkudozás, depresszió és belenyugvás fázisain.

Végül személyesen a négy versenyzőnek is üzent: Vettel esetében a klímaharcot emelte ki, amely nem csupán a versenyzés közösségének válik majd hasznára, Ricciardónak azt kívánta, őrizze meg humorát, Latifinek megköszönte, hogy a Williams optimistán tekinthet a jövőbe, volt csapattársának, Schumachernek pedig, akivel együtt nőttek fel a sportban, sok szerencsét kívánt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

NIKITA (@nikita_mazepin) által megosztott bejegyzés

Fellép a Formula-2-be Leclerc öccse, csapatot vált a Mercedes védence

Két F2-es versenyzői bejelentés is történt hétfőn, a sorozat Abu Dhabi szezonzárója után. A DAMS közölte, hogy egyik versenyzője 2023-ban a Ferrari-akadémista Arthur Leclerc lesz, aki a Formula-3-ból lép fel. A kisebbik Leclerc két szezont töltött az alsóbb szériában három futamgyőzelemmel, az idei évet hatodikként zárta a pontversenyben, de féltávnál még a bajnoki cím esélyesének tűnt.

Szintén ma erősítette meg a Prema, hogy Frederik Vesti csatlakozik a csapathoz – a dán pilóta második szezonjára készül a szériában, újoncként kilencedik lett az összetettben egy győzelemmel az ART-vel. A Prema az első csapat, amelynek teljes jövő évi felállása ismert: a Mercedes-védenc társa egy Ferrari-növendék lesz, Oliver Bearmen, aki egyetlen, bronzéremmel végződő F3-as szezon után máris az F2-ben folytatja. Ez azt jelenti, hogy az olasz istálló mindkét idei versenyzőjét lecseréli, Jehan Daruvala és Dennis Hauger sem marad.

A szezonzáró hétvégéjén még két átigazolást jelentettek be: a Red Bull-védenc Hauger a Felipe Drugovich révén egyéni címet, valamint csapatbajnokságot is megnyerő MP Motorsportnál folytatja, az energiaitalosok versenyzői akadémiájára frissen felvett Enzo Fittipaldi pedig a Charouznál töltött erős szezon után egy versenyképesebb csapatban, a Carlinban folytatja.

Az első képek: Gasly már az Alpine-ban ül

Két nagy reflektorfényt kapó csapatváltásra kerül sor a 2022-es szezont követően: Fernando Alonso az Aston Martinba, Pierre Gasly az Alpine-ba ül át – kedden már új csapatuknál vezetnek a gumiteszten, ezért az üléspróbát hétfőre ütemezték.

Az Alpine volt az első, amely képeket osztott meg új szerzeményéről: a 2017-ben kezdődő pályafutása eddigi hat szezonját Red Bull-kötelékben töltő Gasly elfoglalta helyét az A522-ben. A francia egy szürke, szponzorok nélküli overallt viselt, így téve eleget az év végéig még élő AlphaTauri-szerződésnek.

Best of the rest – nem lehet szó nélkül elmenni Norris szezonja mellett

Talán idén a korábbi szezonoknál kevesebb figyelmet kapott, de visszatekintve abszolút megérdemli az elismerést Lando Norris 2022-es éve. Hivatalos rajongói csapata, a Team #L4NDO így összegezte szezonját a közösségi médiában:

„MICSODA ÉV. Best of the rest, leggyorsabb körök, dobogó Imolában, az egyedüli, aki a három topcsapat mellett dobogót szerzett, 16 Q3-as szereplés, az egyetlen a középmezőnyben, aki több mint 100 pontot szerzett. Kihagytunk valamit?”

Mick Schumacher is fánkozni kezdett a leintés után, a Haas leállította

A Formula-1-től talán időszakosan, talán végleg elbúcsúzó Mick Schumacher a dobogósokhoz és Sebastian Vettelhez hasonlóan egy kis füstöléssel akarta emlékezetessé tenni vasárnapját.

A csapat azonban megszakította és rászólt: „Sajnálom Mick, abbahagynád a fánkozást? Légy szíves, tényleg. Bocsánat, de nem csinálhatod.” Mire Schumacher nem épp boldogan válaszolt: „Én is szeretlek.”

A felvétel mellé tettek egy 2021-es felvételt is, szintén a levezető körről – akkor a Haas még nem tiltakozott a fánkozás ellen.

Itt a Gokart-ob 2023-as naptára

A Facebookon tette közzé a Magyar Gokart Szövetség a 2023-as Gokart Országos Bajnokság versenynaptárát. A szezon április első hétvégéjén kezdődik majd Kecskeméten, végül október második felében zárul - szintén a Gokart Stadionban. Négy helyszínen hat versenyhétvégét rendeznek 2023-ban, összesen nyolc kategória részvételével.

A MiniDrivers is elbúcsúzott Vetteltől

A spanyol karikaturista és animátor is elbúcsúzott a visszavonuló Sebastian Vetteltől.

Vízbe dobták, aztán megkötözve átadták az AlphaTaurinak De Vriest

A Mercedesnél szokás egy kellemetlen rituáléval búcsúztatni az elköszönő csapattagokat – nem volt kivétel Nyck de Vries sem, aki utolsó versenyét teljesítette tartalékpilótaként. A hollandot először belevágták a kikötő vízébe, aztán egy kiskocsira tették – gyorskötözővel még oda is rögzítették –, hogy áttolják új csapatához. De Vries még élvezte is a dolgot, legalábbis erre utal, hogy a sörét lazán a kezében tartotta.

 

Videó: így zajlott a szezon utolsó futama

Hét percben foglalta össze a szezon 22., egyben utolsó versenyét a Formula-1 YouTube-csatornája. Lássuk, miként nyerte 15. versenyét Verstappen és hogyan dőlt el a Leclerc-Perez párharc a második helyért.

 

Tippeltek a pilóták, ki nyeri a futball-vb-t

A legtöbben inkább csak hazabeszéltek, néhányan pedig elbohóckodták a dolgot, de azért kaptunk egy-két értékelhető választ is a pilótáktól azt illetően, hogy ki fogja megnyerni a vasárnap kezdődő labdarúgó-világbajnokságot.

 

Friss helyzetjelentés Abu Dhabiból: Vettel tortát, Gasly sorfalat kapott

Helyszínen lévő tudósítónk, Mészáros Sándor hívta fel figyelmünket, hogy az utolsó Formula-1-es versenyére készülő Sebastian Vettelt egy idei sisakját mintázó tortával lepték meg a mai napon, amit sikerült is lefotóznia kollégánknak, ahogyan jelen volt az AlphaTauri garázsa felé sétáló Gasly számára felállított díszsorfalnál is, aki utolsó versenyére készül a Red Bull kötelékében, miután 2023-ban Esteban Ocon csapattársa lesz az Alpine-nál.

 

Újítás a dobogón: mostantól medált is kapnak a győztesek

A sprinteken már láthattuk, hoy a versenyzők érmeket kapnak az eredményhirdetéskor, most pedig azt közölte az FIA, hogy az idei Abu Dhabi Nagydíjtól kezdődően minden egyes pódiumceremónián érmet kap a győztes, amelyet később meg is tarthat - tudta meg az elsők között a helyszínen tartózkodó Formula.hu.

Mivel a dobogón átnyújtott trófeákat nagy százalékban a csapatok tartják meg, a versenyzők pedig jó esetben csak replikákat kapnak, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség azt találta ki, hogy minden verseny után érmet adnak át az elsőnek, aki azt meg is tarthatja, így kapva valami kézzel foghatót teljesítménye elismeréseként.

A medálon ezen felül rajta lesz minden hétvégén, hogy az adott futam hányadik az F1 történetében, így a mai verseny után az 1079. nagydíj győztesének akasztják majd nyakába a medált, ami egyben az első lesz a száguldó cirkusz történetében.

Így búcsúztatja édesapja a visszavonuló Vettelt

Megható videóval búcsúztatja négyszeres világbajnok fiát Norbert Vettel, aki az Abu Dhabi Nagydíjat követően szögre akasztja a bukósisakot. A képre kattintva tekinthető meg a videó!

Ez történt az utolsó 2022-es időmérőn

A képre kattintva megtekinthetitek a szezon 22., egyben utolsó kvalifikációjának összefoglalóját.

Ne maradj le: délelőtt F2, délután F1

Elérkeztünk a szezonzáró futam napjához, Abu Dhabiban zárul a 2022-es Formula-2-es és Formula-1-es szezon. Előbbin Logan Sargean szuperlicenszpontjai és ezáltal williamses szerződése miatt lehet izgulni, utóbbin pedig Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Mick Schumacher (egyelőre?) utolsó versenyét élhetjük át.

 

A vasárnapi program:

10:00 Formula-2, második futam (M4 Sport)

14:00 Formula-1, futam (M4 Sport)

„Vigyázni fogok Sebre” – Alonso szeretné, ha jó futammal búcsúzna Vettel

F1-es karrierje utolsó futamára készül Sebastian Vettel, korábbi nagy ellenfele, Fernando Alonso pedig megígérte, hogy vigyázni fog rá: egymás mellől rajtolnak, de a spanyol szeretné, hogy a paddockban már szinte kedvenccé vált, a hétvége során többször is elbúcsúztatott négyszeres világbajnok na essen ki egy elsőkörös baleset miatt.

„Nem arról van szó, hogy próbáltuk segíteni, de próbálunk odafigyelni rá, amikor meglátjuk a tükörben vagy épp gyors kört teljesít, ilyesmi. Sima hétvégét szeretnénk neki. Holnap ő rajtol kilencedikként, én pedig tizedikként, és vigyázni fogok rá a startnél, illetve az első körben. Remélem, hogy mindketten meglátjuk a kockás zászlót” – mondta az időmérő után Alonso.

 gs

fotó: F1

Dedikált motorborítást kapott ajándékba Vettel a Ferraritól

Nemcsak jelenlegi csapata, az Aston Martin búcsúzik a visszavonuló Sebastian Vetteltől, hanem a Scuderia is, amelynek színeiben hat szezont töltött a német, aki számos győzelmet szerzett a Ferrarinak, a hőn áhított vb-cím azonban nem jött össze. A maranellóiak egy a szerelők által aláírt motorborítást ajándékoztak a négyszeres világbajnoknak, az elkészült csoportfotót pedig Vettel egyik ikonikus mondását átalakítva osztották meg: „Mindenki Seb-rajongó. Még ha azt is mondják, hogy nem, akkor is Seb-rajongók” – írta a Twitteren a Ferrari a németről, aki néhány éve a Scuderiáról nyilatkozott ugyanígy tréfásan.

Több mint négy év után sajátította ki újra az első sort a Red Bullt

Max Verstappen nyerte a 2022-es szezon utolsó időmérőjét Abu Dhabiban, Sergio Perez pedig a második helyen végzett, így a Red Bullok indulhatnak vasárnap az első rajtsorból. Bármily hihetetlennek hangzik a tavalyi egyéni vb-siker és az idei dupla diadal fényében, de egészen a 2018-as Mexikói Nagydíjig kell visszamennünk, hogy hasonlót láthassunk a bikáktól: a bő négy évvel ezelőtti versenyen Daniel Ricciardo szerzett pole-t Verstappen előtt (a hibrid érában csak ez a két alkalom volt, amikor kisajátították az első sort). Ha vasárnap kettős győzelmet aratnak, az már nem lesz annyira ritka jelenség, elvégre az idén is összejött már ötször az energiaitalosoknak.

verstappen-perez-redbull-day2-abudhabi

Wolff: Gondját viselhetjük Schumachernek

Néhány napja hivatalosan is eldőlt, hogy Mick Schumacher 2023-ban már nem lesz a Haas pilótája, Nico Hülkenberg veszi át a helyét. Így a német már csak tesztversenyzői szerepkörben maradhat a Formula-1-ben – és úgy fest, erre jó esélye is lehet, Toto Wolff Mercedes-főnök ugyanis a szombati sajtótájékoztatón a Formula.hu jelenlétében erősítette meg, hogy nyitottak a szerződtetésére: „Mick mindig is közel állt a szívünkhöz Michael vagy a teljes Schumacher család miatt. Ralf a DTM-ben versenyzett sokáig velünk, a fia pedig szintén Mercedesszel megy a GT-k között. Mick egy intelligens, jól nevelt fiatalember, aki hihetetlenül sikeres volt a juniorszériákban. Úgy hiszem, gondoskodhatunk róla, ha a helyzet úgy adódik.”

Márpedig a helyzet alighanem úgy adódik, ugyanis Mattia Binotto, a Ferrari csapatvezetője elmondta: jelenleg ők nem tudnak ülést biztosítani Schumachernek, így le kell majd ülniük átbeszélni, mi a legjobb a német szempontjából, aki jelenleg még a Scuderia akadémiájához tartozik. Wolff ugyanakkor azt is jelezte eközben, hogy még szó sincs arról, hogy aláírtak volna a némettel: „Még nem igazán vetettünk papírra semmit, nem is járunk közel a megállapodáshoz. Azért mondom ki ezt nyíltan, mert szerintem passzol hozzánk, és ezt össze kell hoznunk – amennyiben ő és Sabine [Kehm, Schumacher menedzsere – a szerk.] is akarja, aztán meglátjuk, hova jutunk.”

schumacher-haas-abudhabi

Hamilton megúszta a piros zászlós incidenst

Vizsgálták Lewis Hamiltont az Abu Dhabi Nagydíj harmadik szabadedzését követően, mivel a Pierre Gasly autójáról leszakadó törmelékek miatt belengetett piros zászló hatálya alatt előzhetett meg két versenyzőt is. A felügyelők megnézték a telemetriai adatokat, s arra jutottak, hogy bár Hamilton valóban éppen a piros zászlós jelzés kiküldésének pillanatában előzte meg Kevin Magnussen Haasát, a brit éppen gyorskörön volt előtte, ezért annak ellenére ment el a dán mellett, hogy azonnal elvette a gázt, amint érkezett a jelzés. Hamilton így elkerülte a büntetést – mint a stewardok kiemelték: ugyanígy jártak el Max Verstappen tavalyi hasonló zandvoorti eseténél is.

hamilton-fp3

fotó: DPPI