DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda

F1 23: Verstappen, Alonso, Hamilton, Ferrarik

Megérkezett az utolsó frissítés az F1 23 című játék versenyzői pontszámaihoz: természetesen Max Verstappen zárt az élen, mögötte következik Fernando Alonso, Lewis Hamilton, majd a Ferrari két versenyzője. Rajtuk kívül Norris, Perez, Russell, Albon és Gasly került be az első tízbe.

f1-23

A frissítés (és egyúttal a szezon) legnagyobb előrelépője Oscar Piastri volt, aki a harmadik leggyengébb pontszámmal kezdte az „évet” júniusban, a két újabb egységgel viszont immár Esteban Ocont is beérte a 11. helyen, míg a legtöbbet, szintén két pontot Logan Sargeant veszítette, aki ezzel idén első és egyetlen versenyzőként 70 alá esett.

Az F1 23 decemberi pontszámai:

Max Verstappen 96
Fernando Alonso 93
Lewis Hamilton 92
Charles Leclerc 90
Carlos Sainz 90
Lando Norris 88
Sergio Perez 87
George Russell 87
Alexander Albon 86
Pierre Gasly 86
Esteban Ocon 85
Oscar Piastri 85
Daniel Ricciardo 84
Yuki Tsunoda 83
Valtteri Bottas 81
Guanyu Zhou 81
Nico Hülkenberg 80
Lance Stroll 80
Kevin Magnussen 78
Logan Sargeant 69


Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

Videó: nézd vissza a Le Mans-i 24 órás legfontosabb pillanatait

Az Eurosport összefoglaló videójával a lényeg bepótolható a 100. évfordulós Le Mans-ról:

Így áll a WEC tabellája a Le Mans-i 24 órást követően

A súlyozás miatt jóval több nyom a latban a Le Mans-i győzelem a WEC szezonjában, mint bármi más, ez pedig azt eredményezi, hogy a #7-es Toyota lemaradt a pontversenyben: a Kobayashi-Lopez-Conway trió egészen az ötödik helyig csúszott vissza a tabellán.

A #8-as Toyota viszont a mostani második helyével együtt vezet: Buemi, Hartley és Hirakawa 107 egységet begyűjtve áll az élen. A Le Mans-t megnyerő #51-es Ferrari legénysége (Giovinazzi, Pier Guidi és Calado) kijavította az eddigi gyengébb eredményeit, és 82 ponttal feljött a második helyre, a harmadik pedig a Le Mans-ban is dobogós #2-es Cadillac: Lynn, Bamber és Westbrook 70 pontot gyűjtött eddig. A negyedik az #50-es Ferrari (Nielsen, Fuoco, Molina) 67 egységgel.

Ami a gyártókat illeti, ott is a Toyota áll az élen: a japánok 126 ponttal vezetnek, a Ferrari 108-cal második, a Cadillac 70, a Porsche 54, a Peugeot 35, a Glickenhaus pedig 32 pontnál tart eddig.

lemans-wec-ferrari-toyota

fotó: dppi

Versenytársai mentették ki az ájult sprint car-versenyzőt

Látványos és roppant veszélyes baleset történt egy knoxville-i sprint car futamon, melyet követően Carson Macedo nagyon hálás lehet versenyzőtársainak: a levegőbe repülve többször átforduló, majd kigyulladó autót ugyanis nem tudta elhagyni az eszméletét veszítő pilóta. A bukás után több versenyzőtárs odarohant, köztük Kyle Larson sógora, a négyszeres bajnok Brad Sweet, és segítettek a beavatkozóknak magához téríteni és kiszabadítani Macedót.

A gyors mentőakciónak köszönhetően Macedo még ha segítséggel is, de saját lábán ment el a mentőig, jelenleg kórházban ápolják.

Tom Cruise Hamilton ellen Shakiráért: Lehetetlen küldetés?

Mára sem maradunk bulvártéma nélkül. Úgy tűnik, hogy Tom Cruise lehetetlen küldetésre készül: versenybe száll Lewis Hamiltonnal Shakira kegyeiért. Mint az hetek óta közismert, a Barcelona korábbi klasszis hátvédjétől, Gerard Pique-től viharos körülmények között elváló kolumbiai énekesnő és a hétszeres világbajnok között formálódik valami, s a People magazin minapi cikkében már határozottan nem baráti, hanem romantikus kapcsolatról írt.

Azonban nem Hamilton az egyetlen sztár, aki érdeklődik Shakira iránt, a Mirror beszámolója szerint ugyanis mielőtt a versenyző képbe került volna, Tom Cruise is megkörnyékezte az énekesnőt, s „hihetetlen kémia” működött kettőjük között – azonban a Mercedes ászáról felröppenő pletykák alaposan megtépázták az egóját.

tomcruise-d

Nem lehet a világ legjobbja, aki csak az F1-ben nyer?

Érdekes gondolatot fogalmazott meg a hétvégén éppen a Le Mans-i 24 óráson szereplő Jenson Button. A 2009-es F1-es világbajnok ugyanis úgy véli, hogy hiába lehet akár Lewis Hamilton, akár Max Verstappen a legeredményesebb Formula-1-es pilóta majd a jövőben – vagyis a brit igazából már az is –, a legnagyobbnak csak olyan versenyzőt lehet nevezni, aki a száguldó cirkuszon kívül is letette a névjegyét: „Minden esély megvan rá, hogy Max legyen a legnagyobb. De tetszik az az elképzelés, hogy nem lehetsz a világ legjobb versenyzője, ha nem lépsz ki az F1-en kívülre” – fogalmazott a The Times hasábjain Button, aki Fernando Alonsót hozta fel példaként, aki nyert Le Mans-t, Daytonát, valamint indult az Indy 500-on és a Dakaron is.

Verstappen egyébként már elmondta korábban, hogy az F1-es karrierje után szívesen maga is belekóstolna a sportautózásba. Hamilton esetén egyelőre nemigen hallhattunk hasonló tervekről – igaz, egyelőre még mindketten az F1-re fókuszálnak.

f1-alonso-verstappen-hamilton

366,1 km/h: megdőlt a MotoGP abszolút sebességrekordja – és nem Ducatival!

Amellett, hogy Francesco Bagnaia nyerte, egy új csúcsot is hozott az Olasz Nagydíj szombati sprintfutama Mugellóban: Brad Bindernél az egyik körben a célegyenesben 366,1 km/h-t mértek, ami új abszolút sebességrekordot jelent a MotoGP-ben! Igaz ugyan, hogy mivel a mezőny sűrűjében haladt, a szélárnyék is segítette, így is nagy szó, hogy mindezt nem egy Ducati, hanem egy KTM nyergében tette meg. A toplistát eddig Jorge Martin vezette 363,6 km/h-val, amelyet a tavalyi versenyen ért el a Pramac Ducatival.

motogp-binder

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Michelisz 15 ezredes különbséggel húzta be a pole-t Vallelungában

A hétvégén a TCR Italy Festival keretein belül folytatódik a harmadik állomásával a TCR Világsorozat 2023-as szezonja Vallelungában. Magyar szempontból tökéletesen alakult a szombati kvalifikáció, Michelisz Norbert ugyanis a Q2-ben sokáig vezetve és az utolsó pillanatban is javítva megszerezte a rajtelsőséget – idén már másodszor. Ehhez végül saját hyundaios kollégáját, Mikel Azconát kellett legyőznie, akinél 15 ezredmásodperccel bizonyult gyorsabbnak. Mögöttük sormintát rajzoltak a Lynk & Cók és az Audik: Thed Björk lett a harmadik, majd jött Frederic Vervisch, Santiago Urrutia, Rob Huff és az összetettben Norbi mögött második Yann Ehrlacher. A tizedik rajtkockát és ezzel a fordított rajtrácsos második verseny pole-ját Ma Qing Hua zsebelte be.

A TCR World Tour olaszországi futamait vasárnap 11:10-kor és 16:00-kor rendezik, a versenyeket a TCR hivatalos YouTube-csatornáján lehet élőben nézni.

tcr-michelisz-vallelunga-pole

Verstappen: Utálni fognak, amiért most ezt mondom

A holland, Racing News 365 oldalának adott interjújában egy érdekes részletre lettünk figyelmesek. Max Verstappen önmagát és Fernando Alonsót nevezte meg a jelenlegi mezőnyből, akik extra dolgokra is képesek figyelni versenyzés közben, s mikor Hamiltonról kérdezték, csúnyán odapirított riválisának. "Ha valaki az apró részletekre is oda tud figyelni, miközben a határon autózik, az sok előnnyel jár a Formula-1-ben" - kezdte Verstappen.

"Legutóbb, mikor a versenymérnökömmel beszéltem, hallottam, hogy valahol kereket cserélnek, mire megkérdeztem, hogy ez a Ferrari volt-e. Azt a választ kaptam, hogy igen. Aki ilyen apróságokra tud figyelni, az nagy előnnyel rendelkezik. A jelenlegi mezőnyből Fernandót mondanám még ilyennek, akinek minden rezdülésén érződik, hogy teljesen képben van a dolgokkal. A bokszstratégiákkal, a pályán elfoglalt pozíciókkal és minden ehhez hasonló aprósággal."

"Lewis ugyanakkor szerintem nem tartozik ezek közé a versenyzők közé. Fernando jobban kiemelkedik ezen a területen. Az emberek valószínűleg utálni fognak amiatt, amit most mondok, de én így látom."

Ez történt a tavalyi 24 óráson Le Mans-ban

Órákon belül kezdődik a 100. évfordulóját ünneplő idei Le Mans-i 24 órás verseny. Elevenítsük fel, mi történt 2022-ben!

A szombat délutántól vasárnap délutánig tartó futamról a Formula.hu-n 24 órán át FOLYAMATOS ÉLŐ SZÖVEGES KÖZVETÍTÉST olvashattok majd, benne képekkel, videókkal, érdekességekkel, s mindennel, amire érdemes odafigyelni.

Schumacher megautóztatta Federert

Még Miamiban vitte el egy körre - a napokban a Mercedesszel tesztelő - Mick Schumacher a teniszlegendát, Roger Federert. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Új körrekord a Man-szigeti TT-n

Saját 2018-as rekordját döntötte meg Peter Hickman a Man-szigeti TT-n, miután 136,358 mérföld/órás, azaz 219,447 kilométer/órás átlagsebességgel hasított végig a pályán, amivel több mint hat másodperccel döntötte meg eddigi legjobb idejét. Az FHO BMW Racing versenyzője ezzel természetesen meg is nyerte a Superstock kategóriát, zsinórban ötödik alkalommal. Ez volt Hickman 12. győzelme a TT-k történetében, amivel a vonatkozó ranglista 9. helyét foglalja el. Az abszolút favorit Joey Dunlop, aki 26 alkalommal győzött a szigeten.


Fotó: Isle of Man TT Races

Kezdődik a Le Mans, sprintel a MotoGP, versenyez Michelisz és Kiss Norbi: a szombati menetrend

Bőven lesz mit nézni szombaton: kezdődik a Le Mans-i 24 órás futam, jön a MotoGP sprintversenye, de lesz TCR és Kamion-Eb is. Íme a program:

Szombat (június 10.) 

10:10-10:40 MotoGP, Szabadedzés (tv: Aréna4, élő)

10:50-11:30 MotoGP, Időmérő (tv: Aréna4, élő)

12:00-12:15 Le Mans-i 24 órás, Warm-up (tv: Eurosport 2, élő)

12:15 MotoE, 1. futam (tv: Aréna4, élő)

13:30 Kamion-Eb, 1. futam (tv: M4 Sport, élő)

14:05-14:40 TCR Világsorozat, Időmérő 

15:00 MotoGP, Sprintfutam (arena4plus.network4.hu, előfizetés után, élő)

16:00 Le Mans-i 24 órás, Verseny (tv: 16:00-17:30 Eusp 2, 17:30- Eusp 1, élő)

16:10 MotoE, 2. futam (arena4plus.network4.hu, előfizetés után, élő)

17:00 Kamion-Eb, 2. futam (m4sport.hu, élő)

A teljes hétvégi program ezen a linken megtekinthető!

lemans

fotó: dppi

 

Kövesd percről percre a Formulán a Le Mans-i 24 órást!

A 100. születésnapját ünneplő Le Mans-i 24 órás versenyről idén is élő szöveges közvetítést olvashattok a Formula.hu-n. A délután négy órai rajt előtt induló, s egészen a díjátadóig tartó folyamatos kommentárban mindent megtalálsz, ami a legendás egynaposon történik: események, videók, nyilatkozatok, információk – keresd szombaton 15:45-kor a főoldalunkon a közvetítést!

le-mans-2023-elo

Binotto nemet mondott az Audinak, szerinte bohócok dolgoznak a németeknél?

A BusinesF1 a 2023 júniusi számában közölt egy saját értesülést: információi szerint az Audi megkereste Mattia Binottót, aki elutasította a német gyártót, méghozzá azért, mert nem látja túl komolynak a projektet.

A lap szerint Binotto ellátogatott Neuburgba, az Audi versenymotor-részlegéhez, ahol a gyártó felsővezetésével találkozott. A BusinessF1 információi szerint a Ferrari korábbi csapatfőnökét nem győzték meg a látottak, sőt állítólag saját belső körében úgy jellemezte a csapatot, hogy ott "bohócok" dolgoznak.

f1-binotto-audi

fotó: dppi

Az F1-ről készítenek sorozatot a Vasember írói és a Rogue One sztárja

A Deadline című hollywoodi lap közölte elsőként a hírt, miszerint One címmel drámasorozat készül a Formula–1-ről – ez lesz az első fikciós sorozat, melyet a királykategória hivatalosan a „nevére vesz”. Egyelőre csak a főszereplő, Felicity Jones személye ismert: A mindenség elméletében Stephen Hawking feleségét, Jane-t, a Zsivány Egyesben pedig Jyn Ersót játszó brit színésznő producerként is részt vesz majd a sorozat előkészületeiben, mely egy fiktív, családi tulajdonban lévő F1-es csapat felemelkedését mutatja be.

Amennyiben az írósztrájk nem húzza keresztül a számításokat, a sorozatot az a Mark Fergus és Hawk Ostby írja majd, akiket Az ember gyermeke című filmért Oscarra jelöltek, de együtt dolgoztak a Vasember forgatókönyvén is, valamint a méltán népszerű The Expanse című scifi-sorozatot is nekik köszönhetjük.

felicityjones

Esős Le Mans várható!

A legfrissebb előrejelzések szerint szombat délután 17 órától, azaz egy órával a Le Mans-i 24 órás rajtját követően zivatarok zavarhatják meg a legendás verseny centenáriumi kiadását, s nagyjából este tízig változó időjárási körülmények várhatóak. Éjszaka sem kizárt az esőzés, majd vasárnap reggel és délelőtt száraz időben folytatódhat a száguldás – mielőtt ebédidő tájban visszatér a zuhé a La Sarthe versenypályára. A rajtnál 23 fokos levegőhőmérséklet várható, ami a hajnali órákban egészen 16-ig csökken, majd a befutó körül 27 fokot mutat az előrejelzés.

lemans2013

Szingli spanyolok: Alonso után Sainz is szakított párjával

Carlos Sainznak eddig sem élete legkönnyebb éve volt a 2023-as, s most egy újabb nehézséggel kell szembenéznie – ezúttal magánéleti fronton. Először a Spanyol Nagydíj hétvégéjén merült fel a gyanú, hogy a 2016 óta Isabel Hernaez spanyol újságíróval és influenszerrel párkapcsolatban élő Ferrari-pilóta egyedülálló lett, amikor arról beszélt, hogy mivel tölti a szabadidejét: „Amikor otthon vagyok, az időmet, a családommal, a kutyámmal és a barátnőmmel töltöm, már ha van éppen.”

isabel-hernaez

Hernaez azóta a Hola című spanyol bulvárlapnak megerősítette, hogy külön utakon folytatják, s bár részletekbe nem bocsátkozott, minden jót kívánt a versenyzőnek: „Természetesen mindig megőrzöm magamban a jó dolgokat, és azt kívánom, hogy legyen boldog.” A szakítás okairól egyik fél sem beszélt, de egyes pletykák szerint hűtlenség állhat a történtek hátterében.

Red Bull: Kérdezzék a McLarent, mi volt, amikor 2011-ben lemásoltak minket

Miközben az F1-es mezőny autói egyre inkább hasonlítanak a Red Bullra (bár a Ferrarinál például ódzkodnak a másolás kifejezéstől), a bajnokcsapatnál emlékeztettek rá: semmi új nincs abban, hogy nyerő megoldásaikat utánozzák.

„A többiek igyekeznek ihletet meríteni az autónkból, ha úgy gondolják, hogy gyorsabbak lennének tőle” – mondja Paul Monaghan, a Red Bull vezető mérnöke. „Kérdezzék meg a McLarent, mi volt 2011-ben. Amikor először kigurult az autójuk, lassú volt, aztán feltűnt a miénkre emlékeztető kipufogóval és rögtön felgyorsult. Ebben a sportban nincs szerzői jog, nem igaz? Még hízeleg is nekünk a dolog.”

Sőt, Monaghan még azt is megpendítette, volt időszak, amikor a Red Bull utánozta a gyorsabb csapatot: „Nézzük meg 2009-et, 2010-et, 2011-et vagy akár 2014-et. A Mercedeséhez nagyon hasonló csomaggal rendelkeztünk. Mi sem vagyunk immunisak erre.”

Bemutatta LMDh-modelljét az Alpine – képek

Pénteken, a Le Mans-i 24 órás szünnapján rántotta le a leplet LMDh-versenygépéről az Alpine, amellyel 2024-ben rajthoz áll az Endurance-világbajnokság futamain, így a legendás egynapos viadalon is. Az A424 Beta névre hallgató autó alapját a következő generációs Oreca LMP2-es alváz adja, s egy 3,4 literes V6-os turbó hajtja majd.

alpine-a424-1

Az Alpine még 2021-ben jelentette be az új LMDh-modell érkezését, amellyel a Hypercar kategóriában fognak majd indulni. A francia márka már az előző két szezonban is szerepelt a géposztályban, de akkor még a Rebellion átalakított LMP1-esével, idén viszont csak az LMP2-ben állnak rajthoz. Az Alpine 2024-ben a BMW-vel, a Lamborghinivel és az olasz Isotta Fraschinivel együtt csatlakozik a WEC csúcskategóriájához a már idén is jelenlévő Toyota, Ferrari, Peugeot, Porsche, Cadillac, Glickenhaus, Vanwall ByKolles mellé.

alpine-a424-2

alpine-a424-4

Kategóriagyőzelmet szerzett Rossi a Le Mans-i betétversenyen

A MotoGP-től 2021 végén visszavonult Valentino Rossi többször is elmondta, hogy nagy álma lenne rajthoz állni a Le Mans-i 24 órás autóversenyen, s ha ez még nem is jött össze, a betéteseményként funkcionáló Le Mans Cup futamain elindult a héten a Team WRT #46-os BMW-jével. És nem is akárhogy szerepelt a Doktor az első fellépésén a La Sarthe pályán: az időmérőn a testvérautó mögött a második helyre kvalifikált, s a csütörtöki első futamon is ebben a pozícióban haladt az egység – egy incidens elkerülése miatt veszített pozíciókat visszahozva –, amikor a csapattárs Jerome Policand megpörgött.

A pénteki második versenyen aztán még inkább kijött a lépés a #46-os autónak: Rossi a táv második felében a GT3-as kategória leggyorsabb köreit szórva óriási csatát vívott a második helyért a #86-os Porsche ellen, amelyet sikerült is lenyomnia – majd mivel az élen álló #51-es egységet megbüntették, Rossiék megnyerték a kategóriát! A 44 éves olasz így egyből első helyet szerzett Le Mans-ban, és ezzel nagy lépést tehetett afelé, hogy 2024-ben már a 24 órás mezőnyében láthassuk őt.

rossi-lemans-wrt-bmw