DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 8. péntek

Őrület: Csókkal kell aktiválni a suzukai trófeát!

„Csókolj meg!” Ez a felirat áll majd a Japán Nagydíj győztesének átadott trófeán, és meg is lesz a jutalma annak, aki ezt megteszi. Szőke herceggé nem változik ugyan a Pininfarina által tervezett kupa, Verstappennek vagy éppen másnak be kell érnie majd annyival, hogy hazája nemzeti színeit ölti magára a trófea, méghozzá a verseny névadó szponzora, a Lenovo ötlete nyomán. A különleges technikát egyébként Austinban is használják majd, s akit érdekel, mire kell holnap számítani, az alábbi videóban meg is tekintheti.

Zárja ki! – Horner adott egy tanácsot Pereznek

A 2024-es F1-es szezon egyik visszatérő témája volt Sergio Perez gyengélkedése: a mexikói versenyző egy erősebb szezonkezdés után májustól folyamatosan súlyos vereségeket szenvedett Max Verstappentől, így rengeteg szó esett róla mind a sajtóban, mind a paddockban, hogy rövidesen, akár már 2023 során véget érhet számára a Red Bull-os kaland – 2024 végén pedig le is jár a szerződése, s egyelőre nem sok jel mutat a hosszabbítás irányába.

perez-verstappen-interlagos

Christian Horner csapatfőnök, aki úgy tűnik, hogy „még nem mondott le” versenyzőjéről, egy podcastben elmondta, szerinte milyen változásra lenne szükség a mexikói részéről: „Max csapattársának lenni a paddock legnehezebb feladata. Nézzük csak meg például a japán futamot, ahol Max első köre rögtön két másodperccel gyorsabb volt, mint a többieké. Ránézel az adatokra, és azt kérdezed magadtól: Már megint hogy csinálja ezt?

„Checo problémája az, hogy folyton Maxhoz hasonlítja magát” – fejtette ki a brit csapatfőnök. „Ki kell Maxot zárnia a fejéből, ezt kell tennie. Koncentráljon magára, legyen önmaga legjobb változata. Ahogy a szezon első szakaszában láttuk, ez elegendő.”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

perez-verstappen

Sargeant szerint a teljesítménye „nem volt mindig olyan rossz”

A szezon közben kiakolbólított Nyck de Vries, a „családi csapatnál” szenvedő Lance Stroll, valamint a világbajnok által gyakorlatilag megsemmisített Sergio Perez mellett Logan Sargeant nyújtott kimondottan gyenge teljesítményt a 2023-as F1-es szezonban, ennek ellenére a mezőnyből utolsóként az amerikai versenyző szerződését is meghosszabbította csapata.

sargeant-2023

Bár Sargeant csak egyetlen pontot szerzett idén (azt is két kizárásnak köszönhetően), a Williamsnek így is sikerült megszereznie a konstruktőri bajnokság 7. helyét, ami elmondása szerint nagyon sokat jelent a számára. „Mindent tőlem telhetőt megtettem, hogy megtartsuk ezt a helyet, de Alex egész évben fenomenális munkát végzett, így ezt elsősorban neki köszönhetjük. Szerintem idén kiemelkedően teljesített, az autónkkal nem mindig volt könnyű pontokat szerezni, de Alex mindig rátett egy kicsit, hogy biztosítsa a pontszerzést.”

Amikor pedig a saját teljesítményéről kérdezték, Sargeant így nyilatkozott: „Szerintem nem volt mindig olyan rossz volt, mint amilyennek látszott, különösen a nyári szünet óta. Büszke vagyok rá, hogy végigküzdöttem az évet. Jó volt látni az év során elért fejlődést, remélhetőleg a jövőben többet tudok majd hozzátenni.”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

sargeant-baku

Gendersemleges lett az F2 és az F3 szabályzata

Az FIA módosította a Formula–2 és a Formula–3 szabálykönyvét, hogy a versenyzőkre utaló kifejezéseket gendersemlegesen írja le. Eddig az F1, az F2 és az F3 sportszabályzata hímnemű nyelvezetet és névmásokat használt (azaz he, his, him stb.), amit nemcsak azért kritizáltak, mert nők is részt vehetnek a bajnokságban, hanem azért is, mert potenciális jogi kiskapukat teremt, mintha bizonyos szabályok kizárólag a férfi versenyzőkre vonatkoznának.

f2

Az F2 és az F3 sportszabályzatának frissített, 2024-es kiadásában a korábban használt kifejezések helyett semleges megfogalmazások szerepelnek, így például a he helyett the driver (azaz: a versenyző) jelenik meg számos helyen. Ugyanez a változtatás az F1 sportszabályzatában még nem történt meg, de a jövőben itt is várható egy hasonló módosítás.

Az idei FIA F3-as szezonban egy hölgyversenyző indult, Sophia Floersch személyében, míg a Formula–2-ben utoljára a tavalyi idény utolsó négy fordulójában szerepelt női pilóta Tatiana Calderon személyében.

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

Piastri: „Egy hétvégén öt percet látom a barátaimat”

Az F1-es pilóták barátnői és feleségei közül jó néhányan párjukkal együtt élvezik a reflektorfényt, ám Oscar Piastri kedvese nem tartozik közéjük. A fiatal ausztrál versenyző egy podcastben elmondta, hogy ez egy tudatos döntés a részükről: „Magánügyként kezeljük a kapcsolatunkat, még ha nem is titkolózunk, mint mások, de igen, megtartjuk magunknak, és igyekszünk távol maradni a reflektorfénytől. Idén jó néhány versenyre eljött, ami nagyon jó volt” – mondta Piastri, majd így folytatta:

bulvar-piastri-lily

„Mindannyian egy fizioterapeutával vagy egy trénerrel utazunk, és gyakran viccelődünk azzal, hogy többet látjuk őket, mint a barátnőnket vagy a partnerünket vagy bárki mást, ami igaz is! Az elmúlt három évben az edzőmmel, Kimmel jól éreztük magunkat. A barátnőm, Lily is eljött néhány versenyre, ami remek, ahogy a szüleim is, ám ők még mindig Ausztráliában élnek, így nem a legkönnyebb számukra, hogy minden futamra elutazzanak.”

Piastri arról is szót ejtett, hogy örül, ha a magánélete fontos szereplői ellátogatnak a nagydíjakra, de túl sokat nem tud velük foglalkozni: „Félreértés ne essék, a versenyhétvégék nagyon szórakoztatóak, de ez a munkám, ez a hivatásom, így komolyan kell vennem. A barátaimat is elvittem néhány versenyre, de úgy öt percig láttam őket egy hétvégén…”

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es című szezonösszefoglaló album, valamint falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel vásárolhatóak meg!

A nap fotója: egy képen a 2023-as FIA világbajnokságokat nyerő autók

Péntek este rendezik Bakuban az FIA év végi díjkiosztó gáláját, amely előtt a hagyományoknak megfelelően összegyűjtötték egy csoportképre az összes világbajnoki széria adott évi győztes konstrukcióját. Balról jobbra haladva láthatjuk a Tereprali-vb-n diadalmaskodó Toyotát, az F1-es Red Bullt, a WRX-es Volkswagent, a WRC-s Toyotát, a Formula-E-ben csak a csapatok között diadalmaskodó Envision–Jaguart (egyéniben Jake Dennis az Andretti–Porschével lett világbajnok), valamint a WEC-ben arató Toyotát – azaz a hat világbajnoki sorozat felében a Toyota bizonyult a legjobbnak 2023-ban.

fia-vilagbajnok-autok

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatók!

„Minden nyitott 2025-től kezdődően” – Horner a Red Bull második F1-es üléséről

Hiába végzett a vb-összetett második helyén Sergio Perez és kap emiatt méltatást rendszeresen a Red Bull vezetőségétől, a halovány és több hibát is felvonultató 2023-as produkciója kapcsán rendre felmerül, hogy nem biztos a helye a mexikóinak a szerződése 2024 végi lejárta után. Sokan ráadásul az AlphaTauri színeiben idén menet közben az F1-es mezőnybe visszatérő Daniel Ricciardót gondolják az utódjának.

Christian Horner a minap a Sky Sports F1-nek nyilatkozott a Red Bull második ülésének sorsa kapcsán: „Csapatként a lehető legversenyképesebb párossal akarsz kiállni. A megfelelő dinamikát szeretnéd a csapatodban. Max és Checo egy elképesztően sikeres páros. Checo a velünk töltött három éve alatt sorban negyedik, harmadik és második helyen végzett – jó úton halad! Danielt jól ismerjük, remek, hogy újra a Red Bull kötelékeiben tudhatjuk őt. Természetesen minden nyitott 2025-től kezdődően. Szóval nem vagyunk rossz helyzetben azzal, hogy vannak belső és egyúttal külső opcióink is” – utalt arra a csapatvezető, hogy a saját versenyzőiken kívül is nézelődhetnek Max Verstappen leendő társa után (a pletykák során rendre Lando Norris neve merül fel a legtöbbször).

f1-perez-ricciardo-redbull_1

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatók!

Megkezdődtek az időmérők a Rotax világdöntőn – magyarok a top 10-ben

Megkezdődött az érdemi része a bahreini Rotax Grand Finalsnek, ahol az utolsó szabadedzés mellett megtartották az első időmérőket és selejtező futamokat. A MicroMax kategóriában Rózsa Dominik a 19. helyet szerezte meg a kvalifikáción, majd a selejtező futamon három pozíciót javítva a 16. helyen végzett. A MiniMax kategóriában vitézkedő Fally Márkó és Deniel Lukjanov a két részre osztott hatalmas mezőnyben az 5. és a 26. helyről rajtoltak, a versenyt pedig a 9. és a 15. pozícióban zárták.

A Juniorok között Lipovics Patrik a 19. helyen fejezte be a selejtező futamot, a Senior kategóriában pedig Krepcsik Áron a legjobb magyar eredményt elérve, a hetedik helyrőn indulva tartotta meg pozícióját, míg Juráncsik Balázs a kategória másik selejtezőjében végzett a 15. helyen. A DD2-ben is két indulónk volt, itt Szabó Bende a 13., Vida Benedek 25. lett az időmérőn, a selejtező futamjukon pedig mindketten a 14. pozícióban végeztek, míg az E20 Senior géposztályban Deák Dominik a 10. helyről indulva végzett a 8. helyen.


Fotó: ROTAX Karting

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Még az F1-esek pulzusára is negatív hatással van a rengeteg utazás

Nem elég, hogy a versenyek darabszámát illetően is egyre bővül a Formula-1-es versenynaptár – már idén is 24 futamot rendeztek volna, s jövőre is ez a terv –, a nagydíjak között sokszor óriási a távolság földrajzilag. Nem is kell messzire visszamennünk, hiszen a szezon végén Las Vegasból Abu Dhabiba utazott a száguldó cirkusz, ami kereken 12 órás időzónaugrásnak felel meg. George Russell már korábban is beszélt arról, hogy szerinte ennek köze van ahhoz, hogy az idény végére sokan lebetegedtek a csapattagok közül, most pedig azt is elárulta, hogy még a pulzusszámokat illetően is kimutatható, hogy megviseli a szervezetüket a sok utazás:

„Az időzónák közötti ugrálás miatt az éjszakai alvás közbeni átlagpulzusom 25 százalékkal magasabb, mint ha állandó helyszínen lennék” – magyarázta a Mercedes F1-es pilótája a RacingNews365.com szaklap hasábjain. „Nyáron két hetet töltöttem egy helyen, ami a leghosszabb az elmúlt három évben, s a pulzusom a valaha volt legalacsonyabb volt. Télen is valamelyest stabilizálódik egy alacsony szinten. Aztán amint indulnak az utazások, ez megnövekszik. De egyértelműen kevesebbet alszom, kevesebbet töltődik fel, ami mind természetesen, ha ugrálsz mindenfelé. Szóval ezt nemcsak így érezzük, hanem az adatok is alátámasztják.”

f1-russell-mercedes-abudhabi_1

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Verstappent sem érdekelné az F1 vezetőjeként a versenyzők véleménye

Max Verstappen a pályán a győzelmi sorozatával, azon kívül pedig főként kritikus nyilatkozataival hívta fel magára a figyelmet a 2023-as Formula-1-es szezonban. A háromszoros világbajnok többek között szót emelt a sprintek, a folyamatosan bővülő versenynaptár és a megszaporodó showelemek miatt is. A Red Bull holland pilótája a RacingNews365.com portál hasábjain arról beszélt, hogy bár megérti az F1 álláspontját, ő csak őszintén akar véleményt formálni – bár a sportág vezetői helyében őt sem érdekelné, mit mondanak a pilóták:

„Az én fizetésem nem nőtt attól, hogy a sport növekedett. Teljes mértékben megértem az F1 álláspontját, és ezt két szemszögből lehet nézni: a sport és az üzlet oldaláról. Természetesen megértem az ő szempontjukat is, de én csak a teljesítmény tekintetében hangoztattam a véleményemet. Nem vagyunk részvényesek, úgyhogy én csak versenyzem úgy, ahogy ők azt eldöntik. Ugyanezt tenném, ha én lennék a tulajdonos: nem hallgatnék a versenyzőkre, ez az én sportom, és azt csinálnék, amit csak akarnék. De ha kérdeznek, akkor őszintén akarok és igyekszem válaszolni.”

f1-verstappen-redbull_6

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Visszaengedik a belsőégésű motorokat a WRX-be – egy csavarral

A kizárólag elektromos szabályrendszer két szezonja után újabb radikális technológiai változás jön a Ralikrossz-világbajnokságon: 2024-ben visszatérnek a belsőégésű motorral hajtott RX1 versenyautók (azaz Supercarok) a rajtrácsra, azzal a feltétellel, hogy fenntartható üzemanyaggal kell működniük. Az elektromos RX1e modellekkel közösen alkotják a világbajnokság mezőnyét – az új szabályrendszer a „technológiák csatája” szlogent kapta.

Az előzményekkel bővebb cikkünkben foglalkoztunk korábban: 2023-ban komoly krízisbe került a WRX, a Lydden Hill-i tűzeset során fény derült arra, hogy az RX1e versenygépek nem biztonságosak, ezért az év során már nem is versenyeztek többet. Az FIA és széria friss bejelentése megerősíti, hogy az elektromos technológiának van jövője – erre utalt már az egy nappal korábbi hír is, a vb-n korábban már szereplő litván ESmotorsport ugyanis új modellel, a Skoda Fabia RX1e-vel száll be.

Egy fontos tényező a létszám: a következő szezonban 16 autóban maximalizálták a mezőnyt, egyszeri indulóknak biztosított lehetőséggel. Ez előrelépés lenne az elmúlt két szezon szűkös, nyolc-tízfős létszámához képest.

A közlemény alapján újra változik a formátum is, megszűnik a SuperPole, valamennyi futamot előre meghatározott rajtsorrendben indítják, hogy a pályaállapot változásának szerepét csökkentsék. A megérthetőség érdekében nem az időeredmény, hanem a pozíció számít a futamokon, továbbá bajnoki pontokat osztanak minden futam és elődöntő végén a döntőhöz hasonlóan a több akció érdekében. A széria gumibeszállítója a Hoosier lesz a Cooper helyett.

Az F1 helyett a Formula-E-ben tér vissza a világbajnoki porondra a Bridgestone

A Motorsport Világtanács idei utolsó ülésén nem csak az F1-gyel kapcsolatos döntések születtek. Határoztak például arról is, hogy kik legyenek a Formula-E 2026/2027-es szezonjában debütáló negyedik generációs autóinál bizonyos komponensek beszállítói. A legfontosabb kétségkívül az, hogy a Bridgestone váltja majd a Hankookot az elektromos széria gumigyártójaként. A japán márka az év korábbi szakaszában az F1-be is megpróbált visszatérni, ám ott a Pirelli nyerte a tendert, viszont a Formula-E-s szerepvállalással a gyártó így is bő másfél évtized után tér vissza egy FIA világbajnokságba (2010 végén távoztak a Formula-1-ből). Ami a többi beszállítót illeti: karosszériával továbbra is a Spark Racing Technology látja majd el a csapatokat, az akkumulátorokat a Podium AT fogja gyártani, míg az első hajtásláncot a Marelli szállítja majd.

A Hankook egyébként egyúttal vigasztalódhat is, hiszen bár a Formula-E-ből néhány év múlva kiszorítja őt a Bridgestone, cserébe viszont szintén egy mai döntést követően 2025-től a koreai márka váltja a Pirellit a WRC hivatalos egyedüli gumibeszállítójaként. A Rali-vb kapcsán pedig a másik fontos szerdai bejelentés, hogy változhat a versenyek pontkiosztása az izgalmak növelése érdekében: állítólag a vasárnap begyűjthető világbajnoki egységek számát növelnék.

fe-valencia-teszt

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Jean Todt valamiben egyetért Massával 2008-at illetően

Az ún. „Massa-ügy” azzal kezdődött, hogy Bernie Ecclestone az év elején úgy nyilatkozott, hogy ő és az FIA akkori elnöke, Max Mosley tudtak a 2008-as szingapúri versenymanipulációról, de úgy döntöttek, hogy a sport integritásának védelme érdekében nem lépnek az ügyben. Így aztán Massa összeverbuvált egy csapat ügyvédet, hogy igazságot követeljen.

Akkori csapatfőnöke, Jean Todt most megszólalt az üggyel kapcsolatban. Bár nem szeretett volna belefolyni az ügymenetbe, de egyvalamit azért elismert: van, amiben egyetért Felipe Massával.

"Nem szeretnék belefolyni a vitába, de nagyon nehéz volt feldolgoznia a történteket" - idézi a La Stampa Jean Todtot. "Talán felléphettünk volna keményebben is, mikor napvilágot látott az igazság, de afelől semmi kétség, hogy a Szingapúri Nagydíjat manipulálták, és törölni kellett volna a végeredményét."

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Videó: Mi is ez a kirobbanó Wolff-ügy?

YouTube-csatornákon egy rövid videóban foglaltuk össze a helyzetet: iratkozzatok fel a Formulára a hasonló tartalmakért és állandó műsorainkért!

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Hamilton is kiáll Wolffék mellett

Kedd este robbant a bomba: ahogy mi is beszámoltunk róla, az FIA rövid közleményt adott ki azzal kapcsolatban, hogy vizsgálatot indít a BusinessF1 cikke után. A hírek szerint Toto Wolff, a Mercedes F1-es csapatfőnöke olyan információt ejtett el egy csapatfőnöki megbeszélésen, amivel a kollégái nem voltak tisztában, és egyértelmű, hogy a FOM köreiből származott az értesülés, ami azért problémás, mert Wolff felesége, Susie az F1 Academy igazgatójaként a FOM alkalmazottja.

Állítólag a csapatfőnökök küzül többen is jelezték a dolgot az FIA felé, a szövetség pedig vizsgálatot indít összeférhetetlenség miatt, hiszen Wolff és a felesége között bizalmas információk cserélődhetnek ki, Wolff a FOM belső köreiből szerezhet olyan értesüléseket, amelyeket a többi csapatfőnök nem kaphat meg, Susie Wolff révén pedig a FOM felé is szivároghatnak olyan információk a csapatfőnöki megbeszélésekről, amelyeknek nem szabadna onnan kijutniuk.

Ebben a cikkünkben összefoglaltuk, hogy mit lehet tudni az eddigi történésekről, most pedig Lewis Hamilton reagált a különböző közösségi médiás felületein a Wolfféket ért vádakra. Megosztotta Susie Wolff közleményét, alá pedig egy tapsolós emojit helyezett ki, ezzel csatlakozva csapatfőnöke feleségének szavaihoz.

 

Magyarok a top 3-ban a Rotax világdöntő edzésein

December 5-én, vagyis kedden tartották a második edzésnapot Bahreinben, ahol a Rotax Max Championship Grand Finals zajlik, egészen december 9-ig. Ahogyan arról az előző nap beszámolójában említést tettünk, Magyarországról összesen kilenc versenyző vesz részt a gokartsport egik legrangosabb eseményén.

A MiniMax kategóriában Fally Márkó a második leggyorsabb volt a villanyfényes ötödik edzésen, míg Krepcsik Áron a délutáni gyakorláson az ötödik helyet szerezte meg a Senior géposztályban. Szabó Bende folytatta erős szereplését a DD2-esek közt, ahol újfent a harmadik lett a magyar gokartos.


Fotó: ROTAX Karting

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Karácsonyi ajándékot keresel egy F1-rajongónak? Van egy ötletünk!

Már kapható Száguldás és cirkusz 2023 című F1-es évösszefoglaló kötetünk a Líra könyvesboltjaiban és természetesen a Formula webshopjában is.

A 192 oldalas kiadvány exkluzív előszavát Carlos Sainz, köszöntőjét pedig Franz Tost írta, és a teljes évadot felgöngyölítjük benne: az egyes futamok eseményei mellett a szakma által összeállított toplista, az FIA elnökével, Mohammed ben Sulayemmel készített exkluzív interjú, és az év legfontosabb, legemlékezetesebb sztorijainak gyűjteménye is helyet kapott a könyvben.

A Száguldás és cirkusz 2023 mellé melegen ajánljuk a több mint 50 autósportos széria évét összefoglaló Autósport évkönyv 2023-at, és ha igazán teljessé akarod tenni az ajándékcsomagot, akkor nem hagyod ki belőle a 2024-es F1-es versenyidőpontokat is tartalmazó A3-as méretű, lapozható falinaptárunkat sem.

Keresd ajánlatainkat a webshopunkban ezen a linken!

szc-2023

Hamilton támogatja a fordított rajtrácsos F1-es sprinteket

Sok versenyző nem kedveli az F1-es sprinteket, Lewis Hamilton viszont összességében megdicsérte a formátumot, és a sokak által hajmeresztő ötletnek tartott fordított rajtrácstól sem idegenkedik: ugyanakkor hiába sprint, ő mégis hosszabbra hagyná a versenytávot.

„A szombat nem a legjobb nap (a sprintformátumban), de azt szeretem, hogy egy szabadedzés után rögtön jön az időmérő. Szerintem tanulhatunk, és nekem tetszik, hogy más formátumot használunk, nem a megszokott három szabadedzés – időmérő – futam lebonyolítást. Ami a fordított rajtrácsot illeti, nekem az volt a legjobb sprintfutamom, amikor az utolsó helyről rajtoltak 2021-ben, Brazíliában, szóval én támogatom a fordított rajtrácsot, kivéve, ha emiatt mindenki utolsó akar majd lenni! Viszont szerintem egy kicsit lehetnének hosszabbak a sprintek, mert most 19 körüli a táv, vagy ilyesmi” – idézte Hamilton szavait a Racingnews365.com.

f1-hamilton-mercedes

„Helytelennek éreztük Sainz büntetését” – mondja az F1-es Las Vegas-i Nagydíj egyik stewardja

Helytelennek minősítette a Carlos Sainznak kiszabott Las Vegas-i büntetést Derek Warwick: a korábbi versenyző stewardként dolgozott a helyszínen és részt kellett vennie a döntési folyamatban. Elárulta, hogy ők sem érezték helyénvalónak az ítéletet, hogy büntetéssel sújtják a Ferrari versenyzőjét amiatt, mert a csatornafedél összetörte az autóját, de mint mondta, a leírt szabályoktól nem térhetnek el, ők csak végrehajtók, nekik azt kell betartani, amit a szabálykönyv kimond.

„Ez nehéz munka a stewardok számára, olyan, mint mondjuk a fociban a játékvezető, és pártatlannak kell lennünk. Ragaszkodtunk kell a szabályokhoz akkor is, ha néha még nekünk is fáj, amilyen döntést meg kell hoznunk. Az a büntetés, amit Sainznak kellett adnunk Vegasban, az helytelennek érződött, helytelen is volt, keményen dolgoztunk azért, hogy ne kelljen megtörténnie, de ez szerepelt a szabályokban” – mondta Warwick a Reutersnek.

f1-sainz-ferrari_5

Meglepetést ígér új F1-es csapatneve kapcsán a Sauber

Miután az Alfa Romeo a szezon végén szakított a Sauberrel – sőt, immár az is eldőlt, hogy biztosan nem láthatjuk az olasz márka nevét jövőre a Formula-1-ben –, értelemszerűen új név alatt indul majd 2024-ben a hinwili istálló. A legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy az alakulat ismét felveszi a Sauber identitást arra a bizonyos tekintetben átmeneti két szezonra, mielőtt 2026-ban az Audi érkezésével a németek gyári csapatává alakulnának át. Alessandro Alunni Bravi csapatvezető azonban az Autosport díjátadóján már nem először célzott arra, hogy tartogatnak meglepetést ilyen téren – sőt, az már mindenképp eltér a megszokottól, hogy nem Svájcban (vagy esetleg Ausztriában vagy Németországban), hanem Nagy-Britanniában tartják jövő év elején az autójuk bemutatóját:

„December 10-én, amint az FIA közzéteszi a nevezési listát, természetesen bejelentjük az új csapatnevet. Úgy gondolom, meglepetés lesz, és alig várjuk, hogy elkezdjük az együttműködést az új partnereinkkel. Úgy vélem, igazán friss hozzáállásunk lesz a kommunikációs marketing terén, és az autónkat is itt, az Egyesült Királyságban fogjuk bemutatni” – fogalmazott Alessandro Alunni Bravi, hozzátéve, hogy az F1-ben természetesen a csapatnév függ a kereskedelmi megállapodásoktól, de ennél több részletet nem akart elárulni. Nem ők lesznek egyébként az egyetlen névváltó istálló, hiszen az AlphaTauri ugyancsak új identitást kap: ők a pletykák szerint Racing Bulls néven folytatják.

f1-alfaromero-sauber

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!

Madrid 2026-tól utcai F1-es futamot rendez?

Hosszú ideje pletykálják, hogy a közeljövőben Madrid Formula-1-es versenynek adhat otthont, s mint arról utazó tudósítónk, Mészáros Sándor jóvoltából a Formula Podcast legutóbbi futamértékelő adásában a pusmorgások között is szó esett róla (az adást lentebb hallgathatjátok meg), meg is születhetett erről a megállapodás. Most a spanyol Okdiaro lap arról ír, hogy napokon belül be is jelenthetik, hogy 2026-ban rendezhetik az első F1-es versenyt Madridban egy városi, de félig állandó versenypályán, amelyen egy ideje már zajlanak a munkálatok, s amely annak a létesítménynek a közelében lehet, amely az előző hónapokban az első hivatalos F1-es kiállításnak is otthont adott (februártól ez a kiállítás Bécsben lesz megtekinthető).

Mivel a Circuit de Catalunya-Barcelona pályának 2026-ig van érvényes szerződése a Formula-1-gyel, a lap szerint abban a szezonban két fordulót rendezhetnek Spanyolországban. Hosszabb távon viszont nehezen elképzelhető, hogy két spanyol verseny is a naptárban szerepeljen, így a Madridi Nagydíj kiszoríthatja a menetrendből a katalán helyszínt.

f1-barcelona-start_1

Megjelent a Száguldás és cirkusz F1-es szezonösszefoglaló album és falinaptárunk, amelyek webshopunkban most nagy kedvezménnyel megvásárolhatóak!