DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 26. szombat

Elektromos SUV-t vásárolt Hamilton

A Mercedes közösségi médiás posztja szerint Lewis Hamilton Ausztráliában első köreit tette meg az új Mercedes-Benz EQC volánja mögött. „Meggyőzte őt? Máris rendelt egyet…” – árulta el a poszt, hogy a versenyző bejelentkezett egy példányért az elektromos típusból.

Akár már idén beülhet az Alfába Bottas

Négy verseny, és véget ér Valtteri Bottas karrierje a Mercedesnél. A finn pilóta számára a következő állomás az Alfa Romeo lesz, egy kihívásokkal teli környezet, amit természetesen szeretne a lehető leghamarabb megismerni. A legjobb lehetőség erre az Abu Dhabi Nagydíj utáni teszt lenne, ahol a hinwiliek már beültetnék új szerzeményüket az autójukba, és ennek érdekében a Mercedesszel is tárgyalnak. „Már találkoztunk néhányszor Valtterivel, és a Mercedesszel most egyeztetünk arról, hogy vezethetné az autót Abu Dhabiban. Jövőre teljesen új autók lesznek, és néhány elemük nagyon fontos nekünk. Ugyan a szimulátoron sok dolgot ki lehet próbálni, de fontos lenne a visszajelzés, mint ahogy az is, hogy dolgozhasson a csapattal, elkezdhessen kapcsolatokat építeni” – mondta el Frederic Vasseur csapatfőnök. Bottas közben már túl van az első üléspróbáján, és tetszik neki új munkahelye.

Elcsábíthatja az Alpine az Aston Martin főnökét?

Sajtóértesülések szerint nagy fogáson gondolkodik a francia gyártó. Az Alpine, ami idénre nevét és szervezetét tekintve is megújult, minél hamarabb szeretne az élre törni, és ennek érdekében más csapatok háza táján nézelődik szakember után. A kiszemeltjük Otmar Szafnauer, az Aston Martin csapatfőnöke, akinek igen szép az önéletrajza jelenlegi munkaadójánál. Francia lapértesülések szerint a csapatvezető már nem érzi annyira kényelmesen magát Lawrence Stroll alakulatánál, ahol folyton nyomás alatt van, így kapóra jöhet neki Laurent Rossi, aki éppen építgetni szeretné az Alpine-t. Bár igyekeztek mindenkit az ellenkezőjéről meggyőzni, Martin Whitmarsh érkezése valószínűleg megtette a hatását az Astonon belül.


Balesetek, megforgások, előzések: a Mexikóvárosi Nagydíj tíz legjobb belső felvétele

A Formula-1 egy közel tízperces videót rakott össze a hétvégi futam tíz legjobb belsőkamerás felvételét kutatva - az összeállítás ezen a linken, vagy a képre kattintva megtekinthető!

pf3_9

Nincs több testőr a rajtrácson!

A versenyek előtt már megszokottá vált, hogy a Sky Sports riportere és a helyi stáb végigsétál a rajtrácson és interjúkat készít a pilótákkal a csapattagokkal és a versenyhétvégére meghívott különféle sztárokkal. Így volt ez az USA Nagydíj előtt is, ahol a rapper Megan Thee Stalliont próbálta meginterjúvolni, azonban a testőrei félrelökték Brundle-t, ami nagy felháborodást keltett az interneten és az érintett riporter is több tiszteletet kívánt a közösségi médián keresztül.

A Motorsport.com holland kiadása most arról számol be, hogy innentől kezdve nem engedik be a hírességek testőreit, arra hivatkozva, hogy az F1-es paddock így is eléggé biztonságos, hiszen nem léphet be oda akárki, így remélhetőleg már nem fordul elő több hasonló eset.

Hivatalos: a Dakaron folytatja a MotoGP-futamgyőztes

Már hónapok óta eldőlt, hogy Danilo Petruccinak nem maradt helye a Tech3 KTM-nél a Moto2-ből érkező Remy Gardner, Raul Fernandez duó miatt, s egyúttal a MotoGP-ben sem talált magának máshol ülést. Jó ideje arról szóltak a hírek, hogy a királykategóriában két versenyt nyerő olasz némi meglepetésre terepralira válthat, méghozzá továbbra is két keréken, szerdán pedig ez hivatalossá is vált, miután a KTM bejelentette, hogy Petrucci ott lesz a 2022-es Dakar-felállásukban.

A 31 éves motoros nemrég egy terepralis teszten már részt is vett, a KTM pedig kiemelte, hogy a soraikba tartozó korábbi győztesek, Toby Price és Matthias Walkner is segítenek majd a hétvégén utolsó MotoGP-futamára készülő Petruccinak. „Ez egy valóra vált álom számomra. Szeretnék köszönetet mondani a KTM-nek ezért a lehetőségért. A fő célom, hogy élvezzem és befejezzem a versenyt. Remélem, a következő hónapok edzései elegendők lesznek, de nyilvánvaló, hogy kemény viadal vár rám” – fogalmazott Petrucci.

petrucci-ktm-dakar

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Ez állt a Mercedes szenvedésének hátterében – a Minidrivers lerántja a leplet

A Mexikóvárosi Nagydíj után sem maradhatott el a versenyeket viccesen feldolgozó sorozat videója. Egy másik szemszögből nézhetjük meg, mi történt az első kanyarban, vagy épp hogyan is lett Valtteri Bottasé a leggyorsabb kör.

Egy év végi díjat már most bezsebelt a Red Bull

Miközben az egyéni és a konstruktőri világbajnok még jócskán nyitott a Formula-1-ben, egy kiírást már most megnyert a Red Bull. Nem meglepő módon az energiaitalosok egyik erősségének számító gyors bokszkiállásokról van szó, hiszen Mexikó után behozhatatlan előnyre tettek szert a DHL által szponzorált Leggyorsabb Kerékcsere Díj értékelésében. A Red Bull összesen tíz alkalommal bizonyult idén a legjobbnak e tekintetben, ennek köszönhetően 198 ponttal előzik a második helyen álló Mercedest (25 egység jár a leggyorsabb cserét produkáló csapatnak, 18 a második leggyorsabbnak, stb.). A Mexikóvárosi Nagydíjon egyébként a Williams „nyert”, ők állnak a harmadik helyen – íme, a legutóbbi futam leggyorsabb kerékcseréi:

Szívesen tennél a magyar autósportért? Vár az MNASZ!

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség álláshirdetést tett közzé - főállású ügyintézőt keresnek adminisztrációs feladatokra, kapcsolattartásra, biztosítási ügyintézésre és az MNASZ Titkárságának napi feladataiban való részvételre. Elvárás, hogy a jelentkező magabiztosan használja az irodai, ügyviteli szoftvereket hálózati környezetben, hogy legyen legalább egy középiskolai érettségije, jól tudjon kommunikálni és precízen végezze a munkáját - az autósportban való jártasság és a nyelvtudás előnyt jelent.

A munkakört január 3-tól lehet betölteni Budapesten - jelentkezni fényképes önéletrajz és motivációs levél megküldésével lehet. A jelentkezéseket Herczeg Lajos főtitkárnak címezve, az mnasz@mnasz.hu e-mail címre kell megküldeni. 

rh_mnasz_logo_n

A magyar és az Európa-bajnokot is felavatták Nyíregyházán

Nyíregyházi központtal rendezték meg október utolsó hétvégéjén a III. Rally Hungaryt, amely a magyar bajnokság utolsó fordulója mellett az Európa-bajnokság aktuális futamának is helyt adott. Az AFM beszámolója az eseményről:

Így dolgoznak a gátlók egy WRX-autóban - videó

Az EKS tette közzé az alábbi felvételt:

 

Az FIA is állítja: időben el fog készülni a szaúdi pálya

Már csak hetek választanak el minket attól, hogy megrendezzék az első Szaúd-arábiai Nagydíjat a Formula-1-ben, de a nemrég közzétett felvételek alapján még javában zajlik a munka az épülő pályán. Emiatt fel is merültek aggályok, hogy elkészül-e a helyszín december első hétvégéjéig, amikor a szezon utolsó előtti fordulóját rendeznénk Dzsiddában: előbb a nagydíj ügyvezetője igazgatója, most pedig az FIA részéről Michael Masi igyekezett mindenkit megnyugtatni.

„Néhány hete jártam ott, és nyilván rengeteg munka zajlik. De az FIA és az F1 is naponta kapja a fejleményeket, hogy hogyan állnak, és nagyon-nagyon gyorsan haladnak. Sok még a munka, ezt nem lehet tagadni, szerintem ezt mindenki elismeri. De így is biztos vagyok benne, hogy a versenyt problémák nélkül meg fogják rendezni” – idézi a RaceFans.net szaklap Masit, aki a dél-koreai futamot is felhozta példának, ahol alig egy héttel az első F1-es verseny előtt kapta meg az engedélyt a pálya.

szaudi-palya-video

Sainz, a sorozatsztár: A nagy pénzrablásban szerepel a Ferrari F1-es pilótája

Olyan fotók láttak napvilágot, amelyeken Carlos Sainz, a Ferrari F1-es pilótája az óriási sikert hozó sorozatban, a La Casa de Papelben szerepel. Az eredetileg spanyol széria neve magyarul A nagy pénzrablás és a Netflixen lehet nézni - a hamarosan érkező záró epizódokban lesz látható a hispán versenyző.

 

Videó: Így játszott egymással a leggyorsabb körért Bottas és Verstappen

A Formula-1-es Mexikóvárosi Nagydíj hajrájának egyik érdekessége volt, hogy a rajtbalesete után top 10-en kívül autózó Valtteri Bottast kihívta a Mercedes friss szett lágy abroncsért, hogy azon a leggyorsabb kört megfutva elvegyék Max Verstappentől a bónuszpontot. Csakhogy a finn éppen a holland környékén tért vissza a pályára, akit így el kellett engednie. A Red Bull-os azonban visszalassított, hogy Bottas ne tudja megfutni a leggyorsabb kört, majd újra kék zászlós közelségbe került hozzá. Emiatt a Mercedes aztán másodszor is a bokszba hívta a pilótáját, aki végül az utolsó körben csente el az extra pontot a vb-éllovastól.

Minderről Verstappen és a két érintett csapatfőnök már nyilatkozott, most pedig a tv-közvetítésből nagyrészt kimaradt jeleneteket is visszanézhetjük – a videó IDE vagy a képre kattintva indul:

bot-ver-fl-video

Lando Norris még dobolni is tud

A McLaren tehetsége igazán sokoldalú, a versenyzés mellett ugyanis elég sokat láthattuk szimulátorozni is, saját versenyeit pedig elég gyakran streamelte a Twitch nevű platformon. Legutóbb épp wokingiak jótékonysági versenye miatt került a középpontba a fiatal brit pilóta, de olykor a színes sisakdizájnok miatt is rá irányul a figyelem. Ezúttal viszont kiderült, hogy a zene is közel állhat hozzá, miután egy olyan videó került ki az Instagramra, melyen Lando éppen a dobtudását csillogtatja meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula One Planet (@f1planet) által megosztott bejegyzés

Magyar Európa-bajnok és vb-dobogós: Visszanézhető a novemberi Autósport és Formula Magazin

Különösen tartalmas lett a Spíler TV-n futó AFM legújabb kiadása, hiszen számos magyar sikerről beszámolhattunk: Kiss Norbert harmadszor megnyerte a kamion Európa-bajnokságot, Szabó Krisztián a magyar ralikrossz első világbajnoki dobogós eredményét szerezte meg, Hadik András pedig dobogóra állt a Rally Hungaryn, egyben megszerezte a magyar bajnoki címet.

Tartalom:

- Harmadszor rendezték meg a Rally Hungaryt.

- Először dobogón magyar versenyző a ralikrossz-világbajnokságon.

- Vendégünk Kiss Norbert, immár háromszoros Európa-bajnok.

- Bemutatjuk a Mercedes fő kockáját.

Forgalom, gumik, rossz helyen lévő versenyzők – a rádió fő témái Mexikóvárosban

Meghozta az F1 a legfrissebb válogatást a hétvége rádióüzeneteiből. Sebastian Vettel a csapatváltását magyarázza, Charles Leclerc elveszik a Ferrari utasításai között, a Red Bullnak és a Mercedesnek pedig mindennel meggyűlik a baja, legfőképpen egymással.

A videó a képre kattintva indul.

Toyota 1-2, drámai GT-ütközés – ez történt a bahreini 8 óráson

Ha esetleg a hétvégén nem fért bele a WEC idényzárója, amelyen a Toyota kettős győzelmet aratott, a GTE Pro kategóriában viszont egy vitatott incidenssel dőlt el az első hely sorsa, akkor itt pótolhatod a lényeget:

 

A Porsche és a Ferrari ügye egyébként még nem zárult le teljesen: előbbi márka fellebbezett a stewardok ítélete ellen, a felügyelők azonban ezt elutasították, így a Porsche a Nemzetközi Fellebbviteli Bírósághoz fordul. Mindenesetre a két alakulat pilótái között az interjúknál is volt némi összezördülés:

 

Verstappen még idén utolérheti Hakkinent, Raikkönent vagy akár Hillt, esetleg Rosberget is

A Red Bull holland szupersztárja pályafutása 19. futamgyőzelmét aratta Mexikóban, ezzel az örökranglista 17. helyén áll. Mivel az autója talán a mezőny leggyorsabbja, ő maga pedig elképesztő szezont fut, a hátralévő négy versenyen tovább javíthatja ezt a számot: Mika Hakkinen 20, Kimi Raikkönen 21 győzelmet aratott eddig, utóbbi pedig már a lista 15. helyén áll. Verstappennek van esélye őket utolérni, vagy akár meg is előzni, szélsőséges esetben pedig a 22 győzelmes Damon Hill, vagy a 23-mal álló Nico Rosberg és Nelson Piquet is "veszélyben" lehet.

00121038_132

fotó: dppi

Dupla F4-es bajnokot és brazil gokartos tehetséget igazolt akadémiájára a Ferrari

Újabb két fiatal versenyzővel gazdagodott a Ferrari versenyzői akadémiája: Oliver Bearman (a képen) és Rafael Camara egyaránt az októberi, Maranellóban rendezett döntő válogatón nyújtott teljesítményével érdemelte ki a lehetőséget a Scuderia közleménye szerint. Bearman igazi Formula-4-es nagyágyú volt idén: a német és az olasz bajnokságot is megnyerte a 16 éves brit – előbbiben hat, utóbbiban tizenegy győzelmet aratott –, ráadásul hazája sorozatában is behúzott egy futamot. Camara eközben ugyan három nappal idősebb, mint Bearman, de még gokartban villog: megnyerte az olaszországi Adrián a WSK Champions Cupot és a WSK Super Master Cupot, Belgiumban pedig Európa-bajnoki versenyt nyert tavasszal. A közlemény kiemel még egy 2006-os születésű finn tehetséget is, a szintén még gokartos Tuuka Taponent, akinek a fejlődését figyelemmel fogják követni.

bearman-ferrari-junior

Bukó világbajnok, harc a dobogóért, Ducati-mámor – az Algarve-i GP legjobb pillanatai

Megérkezett a szokásos válogatás az aktuális MotoGP-futam legemlékezetesebb momentumaiból, benne Fabio Quartararo frusztráló versenyével, Joan Mir remeklésével, valamint a Ducati gyártói vb-címével – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

motogp-algarve-video

Már rendelhető szerkesztőségünk újdonsága, a 2022-es lapozható MotoGP-s falinaptár, benne látványos fotókkal és a jövő évi futamok időpontjaival! Ha pedig nem szeretnél semmiről lemaradni, ami MotoGP, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!