DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 15. kedd

Raikkönen felesége balettozni küldte Hamiltont

Ahogy arról beszámoltunk, Lewis Hamilton meglehetősen feldúlt volt a Brit Nagydíj után, hiszen a rajtnál elvesztette az első helyét, majd nem sokkal később Kimi Raikkönennel ütközött, az eset nyomán pedig a 18. helyről kellett felzárkóznia. Hamilton a futamot követően arról beszélt, hogy ez talán már "taktika" a Ferrari részéről, amit természetesen a Scuderia pilótái elutasítottak, majd jött a meglepő kiosztás...

"„Ha úgy sírsz, mint egy lány, amikor veszítesz, akkor menj balettozni!” – írta közösségi oldalán Minttu Raikkönen, Kimi Raikkönen felesége.

 

Új sorozat készülhet Enzo Ferrari életéről

Bár a Scuderia Ferrari alapítójáról készülő film már régóta tervben van, ezúttal az Apple TV+ platformján jelenhet meg egy új drámasorozat. Erről a Motorauthority számolt be nemrégiben, de az Apple részéről is megerősítették ezeket a híreket. A projektért ismert szakemberek felelnek, így például Steven Knight, a Peaky Blinders című brit krimisorozat alkotója, az Oscar-díjas Paolo Sorrentino, mint executive producer, a rendező pedig a számos olasz bűnügyi drámáért felelős Stefano Sollima lesz. Minderről a Deadline is beszámolt, a jól értesült portál pedig úgy tudja, hogy a sorozat a Ferrari címen futhat, és a Luca Dal Monte által írt Ferrari-életrajzon alapul majd.  

Leclerc egy jachton kapcsolt ki, Hamilton Roscoe társaságában gyúrt

Charles Leclerc kicsit kikapcsolt a spielbergi győzelme után, Lewis Hamilton viszont olyan videót posztolt, amelyen gyúr, miközben kutyája, Roscoe nézi.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Charles Leclerc (@charles_leclerc) által megosztott bejegyzés

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés

 

A Ferrari győztes hétvégéje a színfalak mögött – 16 percben

A csapat közzétett egy videót az Osztrák Nagydíj kulisszák mögött zajló jeleneteiről. Interjúk, autogramosztás, a pálya körbefutása, készülődés a bokszban, egy kis eső, és természetesen a végén a nagy ünneplés.

Újra F1-es autót vezetett egy régről ismert arc

Szerdán a McLaren 2021-es autójával körözött Will Stevens Portimaóban – ő fejezte be azt a tesztet, melynek első két napján Colton Herta vezetett. Az egykor, 2015-ben Manor Marussia színeiben teljes Formula-1-es szezont futó Stevensről kevésbé ismert, hogy már 2018 óta a McLaren kötelékébe tartozik fejlesztőversenyzőként. Szimulátorban végzett számos munkaóra után a tényleges versenygépet most először vezethette.

Így riszálta Ricciardo Ausztriában

A mostanában gyenge teljesítményt nyújtó Daniel Ricciardo nemrég tiszta vizet öntött a pohárba a McLarennel és jövőjével kapcsolatban, s bár a pályán nem megy neki, amikor nem épp az autóban ül, továbbra is a mezőny egyik leglazább figurája. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy így riszálta a fenekét a garázsban.

 

Az F2 és F3 legjobb pillanatai Spielbergben

Az F1 YouTube-csatornáján osztotta meg legújabb videóját, melyben megnézhetjük az F2 és az F3 legjobb pillanatait az ausztriai hétvégéről. A videó a képre kattintva tekinthető meg!

 

Már izraeli zászló alatt körözött a Ferrari orosz tesztpilótája

A Formula-2 tavalyi második helyezettje, Robert Svarcman ebben a szezonban egy szériában sem versenyez, de a Ferrari tesztpilótájaként tovább ténykedik, és tervben van pénteki F1-es szabadedzésen való részvétel is. Az orosz versenyzőkre vonatkozó szankciók miatt erre csak semleges sportolóként vagy másik ország színeiben lesz lehetőség. Svarcman utóbbit választotta, mivel kettős állampolgár, Izraelben, Tel-Aviv mellett született.

Svarcman szerdán ült versenyautóba először izraeli zászló alatt: a 22 éves pilóta a 2020-as Toszkán Nagydíj helyszínén, a Ferrari tulajdonában álló Mugellóban vezette a tavalyi SF21-et, mellyel 130 kört tett meg. Az orosz idén másodszor tesztelt – januárban Fioranóban a 2018-as autót vezette –, összességében pedig nyolcadik gyakorlása volt a mostani a Scuderiával.

Az idei szabályok értelmében minden csapatnak két pénteki szabadedzésen kell átengednie az egyik autót újoncnak minősülő pilótának. Egyelőre nem tudni, Svarcman a nagycsapatnál, esetleg az Alfa Romeónál vagy a Haasnál kap lehetőséget.

Kvíz: Hány brit futamgyőztest tudsz megnevezni?

A Planet F1 oldalán rendre feltűnnek olyan kvízek, melyekkel még a legvérmesebb F1-rajongókat is khívás elé állítják. 10 perced van, te mennyi brit futamgyőztest tudsz fejből? A kvízt a képre kattintva tudod megnyitni!

Podcast, MotoGP, Rali, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu több mint 150 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már több mint két éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Formula.hu Rali - Legújabb csoportunk! Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához!

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula.hu (@formula.hu) által megosztott bejegyzés

 

Egy lista, melyet Russell vezet és Hamilton az utolsó

Az Osztrák Nagydíj után éppen a 22 fordulóból álló szezon féltávjánál tartunk, ennek kapcsán a RaceFans.net összevetette, az egyes versenyzők hány pontot szereztek az előző év megegyező szakaszához képest. A listán George Russell az első, aki 140 ponttal többet gyűjtött, mint egy évvel korábban, mikor féltávnál csupán 4 egysége volt a Williamsszel. A folytatás nem meglepő: a Ferrari formajavulásának hála Charles Leclerc (+90 pont) és Carlos Sainz (+50 pont), valamint a Red Bull-os első félévéhez képest sokkal stabilabban teljesítő Sergio Perez (+47 pont) vannak az első négy helyen, Max Verstappen pedig a szezon eleji műszaki hibái ellenére is az ötödik (+21 pont).

Éppen a legtöbbet javuló versenyző csapattársa áll a sor végén: Lewis Hamilton 86 ponttal kevesebbel rendelkezik, mint tavaly féltávnál. Russell-lel ellenkező előjelű csapatváltásából kifolyólag Valtteri Bottas áll előtte (-62 pont), és talán meglepő, de hátulról a harmadik Lando Norris (-49 pont). Pierre Gasly (-34 pont) és Daniel Ricciardo (-33 pont) estek még nagyot vissza tavalyhoz képest a bajnokságban.

A csapatokat tekintve nem meglepő módon a Ferrari javult a legtöbbet (+ 140 pont) az immár két autóval erős eredményeket gyűjtő Red Bull (+68 pont), valamint az erősorrendben nagyot ugró Alfa Romeo (+48 pont) és Haas (+34 pont) előtt. A sor végén áll a Mercedes (-66 pont), de náluk is több egységet veszített a McLaren (-82 pont) egy évvel korábbhoz képest.

Itt a spielbergi futam, legóból

A The Moving Bricks elkészítette az Osztrák Nagydíj összefolalóját is. Elég látványos lett.

Ezért mutogatott Tsunodának Alonso

Az Osztrák Nagydíjon a füvön átszáguldva előzte meg Yuki Tsunodát Fernando Alonso és a kétszeres világbajnok még a féktáv előtt át is mutogatott a japánnak, hogy ezt nem kellene: úgy érezte, hogy az AlphaTauri leszorította őt a pályáról. A mutogatásról kapott is egy kérdést, amire így felelt:

„A füvön voltam, szóval nem tudom, hogy miért szorított le ennyire. Úgy voltam a füvön, hogy nyitva volt a DRS-sem, már padlógázon száguldottam, esélye sem volt védekezni, mert addigra már teljességgel mellette voltam, szóval nem tudom. Úgy érzem, hogy ezeket jobb lenne elkerülni 300 km/h-s tempónál, de oké” – mondta a spanyol.

Hogyan néznének ki az F1-es pilóták, ha kamionsofőrök lennének?

A Hdezkmargo nevű Facebook-oldal „kezelte” az F1-es pilóták képeit – úgy fest, hogy szerintük a kamionsofőrök szakállasak vagy kopaszok, esetleg mindkettő.

 

Ezzel a körrel mentett pluszpontot Verstappen – videó

A holland ugyan végig lassabb volt a Ferrariknál az Osztrák Nagydíjon, de a hajrában, az egyre könnyebbé váló autóval mégis ő futotta meg a verseny legjobb körét, köszönhetően részben annak, hogy Charles Leclerc gázpedálja beragadt, Carlos Sainz alatt pedig felrobbant a motor. Ez volt az ominózus kör:

Masi reagált az FIA-tól való távozására, visszamegy Ausztráliába

Rövid közleményben jelentette be kedden a Nemzetközi Automobil Szövetség, hogy Michael Masi elhagyta az FIA-t, hogy Ausztráliába hazaköltözve közelebb lehessen a családjához és új kihívások elé nézhessen. A szakember 2019-ben, Charlie Whiting halála után örökölte meg a Formula-1-es versenyigazgatói posztot, amelyet egészen a 2021-es idény végéig betöltött.

Most Masi is reagált, azt mondta, hogy ő maga döntött a távozás mellett azért, hogy a családjával lehessen, illetve mindenkinek megköszönt mindent – életre szóló barátságokat és jó kapcsolatokat szerzett az FIA-nál töltött időszakában. Köszönetett mondott Herblie Blash-nek, Charlie Whitingnak, Jean Todtnak, Stefano Domenicalinak és végül Mohammed ben Sulayemnek is, illetve megköszönte azt a rengeteg támogatást, amit az utóbbi néhány hónap során kapott.

-00121043_069

fotó: dppi

Verstappen vezet és nyert többször, két mutatóban mégis Leclerc a jobb

A világbajnokság első és második helyezettjének statisztikáit hasonlította össze az F1 közösségi médiája. Max Verstappen 208 pontot szerzett 170-nel szemben, 6 futamot nyert 3-mal szemben és 8-szor állt a dobogóra 5-tel szemben. Charles Leclerc viszont az időmérők királya: 6 pole-pozíciót szerzett 3-mal szemben, és talán a legmeglepőbb, hogy kettejük közül ő töltött az első helyen több kört idén, 258-at 253-mal szemben.

 

 

Hamiltont is lenyűgözte az űrkutatás legújabb mérföldköve

Hétfőn és kedden közzétették a James Webb űrtávcső első tudományos felvételeit: ilyen mélységű képek még sosem készültek korábban, a világűr eddig nem látott szeglete tárult az emberiség szeme elé. A tudományos mérföldkő nagy visszhangot kapott a nyilvánosságban – még Lewis Hamilton is reflektált rá.

„Ezek az űr legmélyebb képei, melyeket a történelem valaha látott. Az univerzum rettentő erős, és valamennyien részei vagyunk. Köszönöm, NASA, hogy megmutatod nekünk az univerzum varázslatát” – posztolt Hamilton a kedden közzétett felvételek közül kettőt.

Herta és Ricciardo is tesztelte ma a McLarent

Az Osztrák Nagydíj után sűrű napja volt a McLarennek, a csapat ugyanis két tesztet bonyolított le két pályán. Colton Herta hétfőn és kedden Portimaóban tesztelte a csapat 2021-es modelljét, az MCL35M-et. Eközben azonban Daniel Ricciardo is vezette az idei autót, a hétvégi verseny helyszínén, a Red Bull Ringen ült volán mögé a Pirelli-tesztsorozat részeként.

„Milyen csodálatos két nap volt! A Formula-1-es autó első megízlelése édesnek bizonyult. Köszönet a McLarennek a lehetőségért” – posztolta röviden a hétszeres IndyCar-futamgyőztes Herta. A McLaren több fiatal pilótát kipróbál tavalyi autóval, és ez alapján dönt, kinek ad lehetőséget a két szabadedzésen, amelyen kötelező idén újoncot bevetni.

MiniDrivers: Így futottak a lángoló Sainz után

Ahogyan azt megszokhattuk, a versenyt követő kedden meg is érkezett a spanyol társulat humoros felfogású összefoglalója az Osztrák nagydíj vasárnapi versenyéről.

Dráma és aggodalom a Ferrarinál, mérgelődő és boldog Schumacher – így szólt a rádió Spielbergben

Az Osztrák Nagydíj hétvégéjéről is elkészült a csapatrádiós összeállítás, amelyben hallhatunk többek között az információmennyiséget sokalló és a pályahatárokkal kapcsolatos figyelmeztetés miatt morgolódó Hamiltont, a motorhiba miatt kesergő Sainzt és a fékpedál miatt aggódó Leclerc-t – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

radio-spielberg-video-f1