DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Off-road

12-szeres magyar bajnok az autókrosszban

Közelharcok, balesetek, piros zászlók, indulatok és örömök: a Formula.hu Dömsödön járt, az autókrossz országos bajnokság szezonzáróján, ahol váratlan győzelmek születtek, a bajnoki címet azonban a szakág mestere, Ábrahám Károly szerezte.

Alig volt olyan futam, melyet ne kellett volna piros zászlóval megszakítani egy-egy borulás miatt – végül mindegyik szerencsés kimenetellel zárult. A SuperBuggy kategória döntőjét is vissza kellett inteni egy ütközés következtében, amelynek két szenvedő alanya eltorlaszolta a pályát. Itt a pole-pozíciót a külföldiek egyike (Dömsöd CEZ-forduló is volt egyben), a két előfutamot megnyerő osztrák Markus Thomas szerezte meg, a harmadik rajthelyre kvalifikáló Ábrahám Károly azonban mindkét rajtot kiválóan kapta el és az élre ugrott. Másodszor azonban csak pár körig vezetett: Alfa Racing-buggyja váltóhibával lelassult, Ábrahám pedig feladta a futamot, és félreállt a pálya közepén.



A versenyző indulatait felkorbácsolta az elvesztett győzelem: dühösen hajigálta el sisakját és kesztyűit. Fél óra múlva a depóban azonban már jókedvében találtunk rá. A vereségen túltette magát, hiszen az eredménytől függetlenül megszerezte 12. (!) magyar bajnoki címét. Ami a futam kimenetelét illeti, meglepetésgyőzelem született: az idén csupán két futamon szereplő, 16 év szünet után visszatérő Jelinek Zsolt ünnepelt.

A legnépesebb, 13 főt számláló kategória, Buggy1600 döntőjét is félbeszakították egyszer piros zászlóval baleset miatt. Miután a kvalifikációkon és előfutamokon leggyorsabb cseh Martin Kadlicek kiesett, az osztrák Philip Stenzl domináns győzelmet szerzett, a második helyért viszont két magyar pilóta vívott ádáz csatát: ifj. Ábrahám Károly kivédekezte Bosnyák Vendel támadásait. A Hayabusa-motoros Bosnyák kicsit bánkódhatott a dobogó legalsó foka miatt, hiszen az első rajtnál ő állt az élre a harmadik kockából.

Váratlan eredmény született a karosszériás Touring Autocross kategóriában, méghozzá magyar elsőség. A hétvége két leggyorsabbja, Markus Neuhauser és Jan Sebo összeütköztek, még egy hátsó kerék is repült a baleset folytán. A harmadik rajthelyet szerző Vörös László megkaparintotta a vezetést, és több mint fél perccel megnyerte a futamot. Sebo néhány körön át kerék nélkül is tartotta a második helyet, végül azonban félrehúzódott.

Az országos bajnokság és a CEZ mellett öt kategóriára osztva az amatőrök is versenyeztek Dömsödön. Ők szolgáltatták a hétvége, sőt egyesek szerint a szezon legnagyobb bukását. Az Amatőr Középben induló Gyökeres Mihály az utolsó kanyarban szállt el, autója a levegőbe repült és a szalagkorlátra zuhant. Ijesztő pillanat volt, a nézők egy emberként szisszentek fel, de a versenyző szerencsére komolyabb baj nélkül megúszta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: