DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
Off-road

Ábrahám Károly győztes ázsiai túrája

Összesen nyolc magyar bajnoki cím birtokosa, a SuperBuggy kategóriában idehaza három év alatt három abszolút bajnoki elsőséget gyűjtött be, idén a nyirádi FIA Autókrossz Európa-bajnoki futamon pedig legjobb magyarként a bravúros 4. helyen ért célba. Ő Ábrahám Károly, aki a messzi Ázsiában is legyőzhetetlennek bizonyult vasszöcskéjével.

December 12-én jócskán megnőtt a Dubai környékén tartózkodó magyarok száma, hiszen ezen a napon, az Egyesült Arab Emirátusokban rendezték meg az autókrossz történetének első, Európán kívül lebonyolított versenyét, kizárólag magyar versenyzők és szakemberek közreműködésével.

Fotó: www.duen.hu


A bemutatóverseny megálmodója a helyi uralkodó, Sejk Marwan Bin Rashid Al Mu’Alla volt, akit az idei nyirádi Eb-futamon tett látogatása ihletett meg arra, hogy hazájában is meghonosítsa ezt a látványos sportágat. Mindehhez pedig magyar barátai, mindenekelőtt Budai Ferenc és Budai Boglárka segítségét kérte. Faluvégi Péter közreműködésével kijelölték, majd megépítették az Emirates Motorplex új, autókrosszos nyomvonalát, homok volt helyben bőven, már csak versenyzők és autók kellettek, arról pedig a sejk meghívására a magyar delegáció gondoskodott.

Ábrahám Károly mellett Kotán Péter, Tóth Richárd, Vörös Tibor, Istókovics István és Klenáncz József (SuperBuggy), továbbá Klenáncz Szabolcs, Brezovszki Sándor és Szabó Krisztián (Buggy1600) is meghívást kapott a rendezvényre, ők népszerűsítették tehát az autókrosszt a helyi szurkolók előtt.

Fotó: www.duen.hu

A győztes Ábrahám Károly a többiekhez hasonlóan rengeteg élménnyel gazdagodott. „Nagyon jól éreztük magunkat. A körülmények ugyan eltértek az általunk megszokottaktól, mert nagyon mély volt a homok, és emiatt nehéz volt vezetni az autót, de mindenkinek ugyanazokkal a nehézségekkel kellett szembenéznie a pályán. Mindenki nagyon fel volt tüzelve, és főleg a két legfiatalabb induló, Szabó Krisztián és Klenáncz Szabolcs voltak azok, akik eléggé megkergettek. De őszintén szólva a mély homok miatt minden körben máshol vált gödrössé a pálya, ezért nagyon ésszel kellett menni, és próbáltam óvni a technikát. A fiatalok persze ezzel nem törődtek, ők csak nyomták, ahogy bírták, de azért végül előttük tudtam maradni, úgyhogy szerencsére az eredmény miatt nem kell magyarázkodnom” – mondta el a rutinos pilóta. 

Fotó: www.duen.hu

Hogyha tehetné, visszamenne-e Dubaiba? „Természetesen! Mi, magyarok voltunk az elsők, akik kimentünk oda versenyezni, és a sejk visszavár minket. Tervei szerint jövőre már egy nemzetközi versenyt rendezne ugyanitt, ahová cseh, német, holland, francia, olasz, osztrák stb. versenyzők is meghívást kapnának Budai Ferencen keresztül. Azok, akikkel az Eb-n is együtt megyünk. Megtisztelő, hogy minket kértek fel erre az első bemutatóversenyre, nagyon jó hangulatban telt a kint létünk, és hát alföldi gyerekként olyan dolgokat láttam (a világ legnagyobb épülete, szökőkútja, bevásárlóközpontja stb.), amiket még soha. Megismertünk egy másik kultúrát, nagyon kedves helyi embereket, ezért nem kérdés, hogy ha hívnak, akkor ránk jövőre is számíthatnak. Sőt, ha a fiam addig jól tanul, akkor jutalomból őt is kivisszük majd magunkkal versenyezni” – zárta beszámolóját Ábrahám Károly, aki természetesen Budai Ferencnek és Boglárkának sem felejtette el megköszönni a meghívást és a lehetőséget.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: