DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
Off-road

Varga győzelemmel, Vaskó bajnoki címmel búcsúztatta az évet

Remekül zárult a 2014-es szezon a Bánkuti MotorSport számára. Varga Viktor szombaton az A-, vasárnap B-döntőt nyerte meg, majd dobogóra állt a Magyar Nyílt Ralikrossz Bajnokság utolsó két fordulójának keretében, míg Vaskó Dominik az autókrosszban hódította el a Touring Autocross 1600 köbcentiméter alatti divíziójának bajnoki címét.

Az elmúlt hétvégén három versenyt rendeztek a Nyirádi Motorsport Centrumban, és a Bánkuti MotorSport mindhármon képviseltette magát legalább egy versenyzővel, sőt, mindhármon volt legalább egy versenyzője, aki az ünnepélyes eredményhirdetésnél felállhatott a dobogó valamely fokára.



A Magyar Nyílt Ralikrossz Bajnokságban két nap alatt két különálló, teljes értékű futamot rendeztek Nyirádon, ez jelentette a szezon utolsó két fordulóját. A Magyar Kupa mezőnyében szombaton még két versenyzővel képviseltette magát a csapat. Varga Viktor fantasztikus teljesítményt nyújtva nyert, megszerezve ezzel idei első, pályafutása második abszolút győzelmét az ob-n, míg a 12 éves Vaskó Dominik mindkét előfutamában versenybalesetbe keveredett (az első esetnél egy nehezen megítélhető helyzetben őt találták vétkesnek, és kizárták, míg a másodiknál megsérült az autója), így értékelhető eredmény nélkül zárta ezt a napot.

Vasárnap, a ralikrossz ob záró futamán ő már nem is állt rajthoz, helyette inkább az autókrossz ob-ra koncentrált, ahol a Touring Autocross 1600 köbcentiméter alatti divíziójában újabb győzelemmel hódította el a bajnoki címet.

 

Varga ezen a napon is a ralikrossz ob-n erősítette a Magyar Kupa mezőnyét, de ez a nap már nem alakult számára olyan álomszerűen, mint az előző. Viszontagságos előfutamok után „csak” a B-döntő 4. rajtkockájába tudta magát kvalifikálni, onnan viszont fantasztikus teljesítményt nyújtva előbb feljutott az A-döntőbe, majd ott az utolsó helyről rajtolva egészen a dobogó harmadik fokáig menetelt. Az év végi abszolút értékelésben ezzel a 4., géposztályában a 2. helyet sikerült megszereznie.

 

Varga Viktor (Magyar Kupa, Opel Astra)

„Hál’Istennek egy nagyon pozitív hétvégén vagyok túl. A szombati nap nagyon-nagyon jól sikerült, hiszen a bajnokot, Góth Viktort is sikerült legyőznöm, és megnyertem a versenyt. Titkon bíztam benne, hogy talán ezzel az erősebb Astrával fel tudom majd venni a versenyt a legjobbakkal, de hogy rögtön az első közös versenyünket megnyerem, arra őszintén szólva magam se gondoltam, és ez minden képzeletemet felülmúlta. Tyuki bácsi (Ujházi László) is hagyott egy kis pozitív energiát az autóban, a csapat is nagyon jól dolgozott, és nekem is kiválóan kijött a lépés, ennek volt köszönhető ez a siker. A vasárnapi verseny már kicsit nehezebben indult számunkra, én sem tudtam fejben úgy összerakni a dolgot, mint előzőnap és az autóval is voltak gondok, amihála Gábor erőszakosságának és segítségének időben elhárításra került.Nagy volt a nyomás rajtam, egy-két hibát vétettem, így végül csak a B-döntő negyedik rajtkockájába tudtam kvalifikálni magam. A B-döntőt hál’Istennek sikerült megnyerni és feljutni az A-döntőbe, ott pedig sikerült megcsípni a dobogó alsó fokát, úgyhogy végül ezt a napot is pozitív eredménnyel zártam. Szeretném megköszönni a lehetőséget és az egész éves munkát csapatomnak, a Bánkuti MotorSportnak, a VIP Controllnak és a La-Fer-Car-nak, illetve Tyuki bácsinak is, aki önként kínálta fel számomra a lehetőséget, hogy a nyirádi szezonzárón már az ő régi, erősebb autójával induljak. Nélküle és csapatom nélkül sem jött volna létre az a siker, úgyhogy mindenkinek köszönöm. Jövőre remélhetőleg már a Bánkuti MotorSport által épített új Peugeot 206-osommalszállhatok harcba, most már a bajnoki címért”.

 

Vaskó Dominik (Magyar Kupa, Peugeot 206)

 

„Ez a hétvége elég húzós volt, mivel három különálló versenyt rendeztek itt Nyirádon, és mi úgy terveztük, hogy mindhármon rajthoz állunk, de végül csak kettő lett belőle. A Peugeot-m szombaton elég komoly sérülést szenvedett, és a ralikrossz ob év végi értékelésében már nem volt esélyem egy jó helyezésre, ezért is döntöttünk úgy, hogy óvjuk a technikát és vasárnap már csak autókrosszban állunk rajthoz. Itt amúgy is a bajnoki cím volt a tét, amit szerettem volna győzelemmel bebiztosítani. Ez hál’Istennek sikerült, mivel osztrák riválisom, Markus Werfring mögöttem végzett. Nagyon élveztem idén az autókrosszt, mert itt csak murván megyünk, és én szeretem, ha csúszkál alattam az autó. Nyirádot is szeretem, és külön öröm volt számomra, hogy ezen a hétvégén két külön nyomvonalon is mehettem itt, ez remek tapasztalatszerzési lehetőség volt az autóval. Jövőre viszont inkább a ralikrosszra fogjuk helyezni a fő hangsúlyt. Mellette folytatni fogjuk az autókrosszt is, de a fő csapásirány már a ralikrossz lesz, ami idén még nem így volt. Ez az év elsősorban még arról szólt nekünk, hogy szokjam és tanuljam az új autót, ugyanakkor a 206-os gyerekbetegségeit is eredményesen orvosoljuk. Év végére sikerült is egészen jól összebarátkoznom vele, és a szezon eleji technikai problémákon is úrrá lettünk idővel, úgyhogy nagy bizakodással várom a következő szezont. Köszönöm a Bánkuti MotorSport, valamint szerelői támogatását és segítségét, a csapatvezető és a versenyző, idősebb és ifjabb Gáborok jó tanácsait.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: