DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 21. szombat
Off-road

Marton Gergely: Az olasz Eb-ről Nyirádra

Alig telt el néhány nap azóta, hogy Marton Gergely legfiatalabb indulóként pontszerzéssel debütált élete első FIA Ralikrossz Európa-bajnoki futamán, most máris egy újabb, ráadásul rögtön dupla kihívás vár rá és csapatára. Csapattársával, a SuperNationalben érdekelt Csirmaz Brúnóval egyetemben Nyirádon indul harcba a minél jobb helyezésekért.

Az előttünk álló hétvégén ugyanis a Nyirádi Motorsport Centrum ad otthont a 2014-es Magyar Nyílt Ralikrossz Bajnokság utolsó két fordulójának. Szombaton és vasárnap is egy-egy külön versenyt rendeznek a vörös katlanban, mindkettő teljes pontszámmal fog beleszámítani az év végi összesítésbe.



 



 

Gergő számára idehaza nagyon balszerencsésen alakult az idei év, hiszen az OB eddig öt futama közül csak hármon tudott rajthoz állni, és a háromból is csak két versenyt tudott értékelhető eredménnyel zárni. A többi esetben mind-mind technikai probléma akadályozta meg a szereplésben. Azon a két futamon viszont, amin végigment, egyaránt dobogóra állt - Nyirádon és Kakucson is a 3. helyen végzett.



 



 

A 16 éves pilóta reményei szerint ezen a hétvégén újabb két versenyt tud sikerrel abszolválni, és szeretné megőrizni imént említett (a befejezett futamokra vetítve) száz százalékos dobogós mérlegét a Super1600-as OB-mezőnyben. Ezenfelül, az egyik futamot szeretné megnyerni, az lenne a hab a tortán az elmúlt napok, hetek pozitív fejleményei és hírei után.



 



 

Az M-F Motorsport másik pilótája, a még Gergőnél is egy évvel fiatalabb Csirmaz Brúnó legutóbb a szeptember eleji, kakucsringi OB-futamon vezethette a csapat Skodáját, így ő vélhetően még jobban ki van éhezve az adrenalinra és az újabb versenyek jelentette izgalmakra. Számára a SuperNational abszolút év végi dobogós helyezése is elérhető közelségben van még (a dobások figyelembevételével 7 pont a hátránya az összetettben), míg az 1600 köbcentiméter alatti géposztályban egy újabb magyar bajnoki cím küszöbén áll, 12 ponttal megelőzve a pontversenyben Thomas Stroblt és további másféllel Gerencsér Dávidot.



 



 

Marton Gergely (Super1600, Skoda Fabia Mk1)

"Úgy érzem, mostanra, az év végére állt össze úgy igazán minden a csapat körül, és most már talán kijelenthetjük, hogy teljes értékű minden, amit csinálunk. Ezt a múlt hétvégi olasz Eb-futamon éreztem először, és nagyon jó érzés volt. Csak néhány nap telt el a hazaérkezésünk óta, úgyhogy bízom benne, hogy a kinti pozitív és friss élményeket idehaza, ezen a dupla futamos hétvégén is tudjuk majd kamatoztatni. Két nap alatt kell teljesítenünk két külön versenyt, ami nyilvánvalóan kihívás lesz, de bízom benne, hogy az autó végig egyben marad, vagy ha nem, akkor fiatal mérnökeink időben meg tudják majd szerelni a következő futamra. A nyirádi pályát nagyon szeretem, tavasszal a Challenge futamon voltak ugyan problémáink, de így is dobogón tudtam végezni, ami az első igazán jó eredményemet jelentette a Super1600-ban, és az egész későbbi Rallycross Challenge Europe-hadjáratunkat megalapozta. Most az OB-n szeretnék mindkét futamon dobogóra állni, és legalább az egyiket megnyerni. Úgy vélem, ez méltó lezárása lenne az évnek, de természetesen tudjuk, hogy ez nem lesz egyszerű ebben az erős mezőnyben."



 



 

Csirmaz Brúnó (SuperNational, Skoda Fabia Mk1)

"Nagyon várom már a nyirádi versenyeket. Elég szűkös lesz az időbeosztás, főleg úgy, hogy autókrossz OB-t is rendeznek a hétvégén, úgyhogy nagyon oda kell figyelnünk végig, és nem szabad felesleges kockázatokat vállalni, nehogy megsérüljön az autó. Ésszel kell menni, a technikát is beosztva, hogy mindkét napot kibírja. Ez az érem egyik oldala, a másik, hogy az év utolsó két futamáról beszélünk, ami a két talán legfontosabb verseny a szezonban, hiszen most fog eldőlni az év végi helyezések sorsa. A dobásokat is figyelembe véve jelenleg 6. vagyok a SuperNational abszolút értékelésében, de csak öt pont választ el az 5. és további kettő a 3. helytől. Ettől függetlenül nehéz lesz feljebb kapaszkodni, de megpróbálom. Idén többször is nagyon közel voltam már az A-döntőhöz, úgyhogy ez a minimális célkitűzésem: legalább az egyik versenyen szeretnék bejutni a legjobb 6 pilóta közé, géposztályomban pedig mindenképp be szeretném zsebelni a bajnoki címet. Igyekszem a maximumot kihozni magamból és az autóból is, és remélem, sikerül pozitív módon zárni az évet."

 



 

Fodor György, csapatfőnök

"Az utóbbi napokban rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a munkánkkal kapcsolatban, amik megerősítettek minket abban, hogy jó irányba haladunk. Nagyon büszkék vagyunk Gergőre, aki az MNASZ döntése értelmében egyedüli magyarként fogja képviselni hazánk autósportját az FIA Young Driver Excellence Academy hollandiai selejtezőjében. Megtisztelő, hogy éppen a mi egyik ifjú pilótánkra gondoltak, és igyekszünk minél jobban felkészíteni őt erre a kihívásra is. Szintén nagyon jól esett, hogy kint a világ- és Európa-bajnokság promótere, az IMG is külön figyelt ránk, és egy angol nyelvű cikkel is megemlékeztek a fentebb említett jó hírről. Maga az olasz verseny is kiválóan sikerült, hiszen Gergő legfiatalabb indulóként egyből pontot szerzett élete első Eb-futamán. Ezek mind-mind olyan élmények, amik nemcsak Gergőt és engem, de az egész csapatot feltöltik energiával az előttünk álló feladatokra. Jó érzésekkel érkezünk Nyirádra, ahol remélem, egy technikai problémáktól mentes versenyt tud teljesíteni mindkét fiatal pilótánk. A döntők előtti 4-5 órás szünetet egyáltalán nem tartom szerencsésnek, hiszen nehéz lesz így, mindenféle bemelegítés nélkül egyből felpörögni a verseny legfontosabb részére, de erre is külön készülünk, és remélhetőleg ebben fiatal pilótáink már csak koruknál fogva is előnyben lesznek rutinosabb riválisaikkal szemben. Szeretnénk egy jó hangulatú, eredményes versenyhétvégével zárni a szezont, és bízunk benne, hogy Gergő és Brúnó is a dobogóról integethet vissza ránk az ünnepélyes eredményhirdetésnél."

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: