DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Off-road

Magyarok népszerűsíthetik az autókrosszt Ázsiában

Umm Al Kvejn emírség uralkodója, Sejk Marwan Bin Rashid Al Mu’Alla hathatós magyar segítséggel és közreműködéssel kívánja megtenni az első lépéseket afelé, hogy meghonosítsa az autókrosszt hazájában, az Egyesült Arab Emírségekben.



 

A sejk augusztus 23-25-én a dubaiprogramok.com és Budai Ferenc Off-Road szakágvezető meghívására hazánkba látogatott, hogy személyesen tekintse meg a 2014-es FIA Autókrossz Európa-bajnokság nyolcadik futamát, a Balatonhoz közeli Nyirádi Motorsport Centrumban.

Nyirád 2006 óta látja évről évre vendégül az autókrossz elitjét, és vörös katlan néven is elhíresült aréna idén immár 9. alkalommal adott otthont a magyarországi Eb-futamnak. Az autókrosszban az FIA által elismert Európa-bajnokság számít jelenleg a legmagasabb szintnek, világbajnokságot még egyszer sem rendeztek a sportágban, amely Európa határain kívülre eddig soha nem tette ki a lábát.

Ezért is lehet történelmi jelentőségű Sejk Marwan Bin Rashid Al Mu’Alla törekvése, aki a fejébe vette, meghonosítja hazájában ezt a látványos és közönségszórakoztató sportágat. A nyirádi Eb-futam izgalmai csak még inkább megerősítették ebbéli szándékában, és meggyőződéssel vallja, az Egyesült Arab Emírségekben is imádni fogják azt a látványt, ahogy egyszerre tíz vasszöcske próbál meg befordulni az első kanyarba.



 

Amint az a Nemzeti Sportban megjelent oldalas interjúból kiderül, a sejk tinédzser kora óta az autók és a sebesség megszállottja. Eleinte lezárt parkolókban versenyzett Formula-3-as autókkal a barátaival, később már biztonságosabb keretek között, egy épített pályán hódoltak tovább együtt szenvedélyüknek. Az Emirates Motorplexben jelenleg motokrossz- és driftpálya található, ezt bővítenék ki egy autókrosszos nyomvonallal.

Homok van dögivel, úgyhogy az autókrosszhoz nélkülözhetetlen laza talaj eleve adott, és egy esetleges sivatagi pálya akár új távlatokat nyithatna meg a sportág számára. Elvégre buggykkal nem egy versenyző ért már el szép sikereket a terepraliban is, úgyhogy a sivatagok és a dűnék világa egyáltalán nem áll távol a vasszöcskéktől. Mondhatni, hogy az autókrossz abszolút kompatibilis lehet az Egyesült Arab Emírségek földrajzi sajátosságaival.

 

Az autósportok eddig is népszerűek voltak a közel-keleti országban, elég csak a színpompás Formula-1-es Abu Dhabi Nagydíjra gondolnunk, amely idén a szezonzárónak ad otthont. Nem kérdés tehát, hogy az Emírségek-beli terjeszkedés az autókrossz számára is hatalmas lehetőséget jelent, a magyar szakág, illetve a nyirádi rendezés számára pedig hatalmas elismerés és megtiszteltetés, hogy ehhez éppen tőlünk, magyaroktól kérnek segítséget. Hat magyar versenyzőt, köztük két Európa-bajnokunkat, Kárai Tamást és Szabó Krisztiánt a sejk már személyesen meg is hívta hazájába, ahol egy bemutató keretében, a tervek szerint még idén megkezdik a sportág kinti népszerűsítését és megismertetését a szurkolókkal.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: