DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Off-road

Bánkuti Gábor: Rekordbajnok!

A Bánkuti MotorSport megcsinálta! Bánkuti Gábor hatalmas csatában, taktikus versenyzéssel megnyerte a Nyílt Országos Rallycross Bajnokság hatodik, kakucsringi versenyét, és ezzel egy fordulóval a bajnokság vége előtt immár matematikailag is behozhatatlan előnyre tett szert a Super 1600-as kategória pontversenyének élén.

Bánkuti három év után ült vissza a bajnoki trónra, és ez összességében már a kilencedik magyar bajnoki címe. Ilyen magasságokba előtte soha senkinek nem sikerült elérnie! Kilenc még gombócból is sok, hát még bajnoki címekből! Eleve évente egyet lehet ezekből begyűjteni, tehát a kilences szám azt jelzi, bő egy évtizede stabilan ott tud lenni a Bánkuti MotorSport a csúcson, vagy annak közvetlen közelében. Nem pünkösdi királyság ez, annál sokkal több! Tartós siker, amiért minden évben újból és újból, egyre keményebben meg kellett és meg kell dolgoznia a csapatnak. Mert hát ez mindenekelőtt és elsősorban csapatmunka és csapatsiker - ezt Bánkuti Gábor, a siker mindenkori fő letéteményese (elvégre az ő kezében van a kormány, mindig neki kell feltenni az i-re a pontot) tudja a legjobban.

Hogy melyik áll Gábor szívéhez a legközelebb? Nehéz kérdés. Nyilván különleges volt az első, amit 1996-ban, 19 évesen szerzett, de nagyon különleges ez a mostani is, több dolog miatt is. Egyrészről ezt már apukaként szerezte meg Gábor, aki tehát a "Junior" becenévtől lassan búcsúzhat, az mostantól elsőszülött fiúgyermekét, Bendegúzt illeti meg! Másrészről erre sokat várt, hiszen 2009 után sikerült újból visszahódítania a magyar bajnoki címet, és az elmúlt évek rendkívül kitartó, alázatos csapatmunkájának gyümölcseként született meg ez a mostani siker. Harmadrészt a kilenc most azért is különös jelentőségű szám, mert eddig Gábor Kotán Péterrel együtt tartotta a magyar rekordot nyolc-nyolc bajnoki elsőséggel. Mostantól tehát a bajnoki címek tekintetében Bánkuti Gábor az egyedüli rekorder - kilenccel. Mind a kilencet Peugeot-val szerezte.



"A tíz kerek szám" - vágja rá arra a kérdésre, hogy mi lehet ezek után a következő cél. "De most mindenekelőtt szeretném kiélvezni ezt a kilencediket. Köszönöm mindenkinek, a családomnak, a csapatnak, a támogatóinknak, a barátainknak, a szurkolóknak, egyszóval tényleg mindenkinek azt a rengeteg szeretetet és támogatást, amit tőlük kaptam, kaptunk idén és az elmúlt években. Fantasztikusak vagytok, és már kilencszeres bajnokok vagyunk így, együtt! Csodás érzés, nem?" - mosolygott a leintés után nem sokkal Gábor, akit hű szerelői annak rendje s módja szerint megfürdettek egy kis pezsgőben, megadva a módját az ünneplésnek.

Ami a kakucsringi versenyt illeti - merthogy volt egy olyan is, hiszen ezt a bajnoki címet is a pályán, kőkemény csatákban és szívós ellenfelek ellen kellett megszerezni -, azt leginkább három szóban írhatnánk le Gábor és a csapat szempontjából: biztonsági menésből győzelem.

A verseny első felében, az előfutamokban Gábor csak a biztonságra törekedett, próbált kimaradni minden kétes szituációból a pályán, és a bonyodalmaknak még a csíráját is kerülte. A fő cél az volt, hogy minden futamon hibamentesen célba érjen, és a végén lehetőleg Majerszky Gábor előtt végezzen - ez kellett ugyanis, ahhoz, hogy matematikailag is biztossá tegye kilencedik magyar bajnoki címét. A helyzetet némileg bonyolította, hogy az előfutamokban a Super 1600 versenyzői együtt futott a Super National versenyzőivel, így még sűrűbbé vált a mezőny, még több erős autóra és ellenfélre kellett odafigyelni. Gábor semmit nem kockáztatott, nem ment bele felesleges csatározásokba, és három sallangmentes előfutammal megszerezte a Super 1600 pole pozícióját Végh Szabolcs és Majerszky előtt. A feladat első része tehát máris teljesítve.         

A döntőnek egy céllal vágott neki Gábor - a lényeg, hogy Majerszkyt maga mögött tartsa. Fő a bajnoki cím, és nem a győzelem. A rajtnál Bánkuti maradt az élen, de Végh nagyon elszántan üldözte őt, ezért Gábor okosan inkább kijött előle a Joker-körre, csírájában elfojtva egy esetleges ütközés lehetőségét. A Joker-nyomvonalról Gábor a 3. helyre tért vissza a pályára, közvetlenül Majerszky mögé. A következő körben Maja is kiment jokerezni, így Bánkuti feljött Végh mögé a 2. helyre. Majerszky mögötte, a bajnoki cím gyakorlatilag a zsebben, Gábor akár el is kezdhetett volna a biztonságra autózni.

Nem ez történt, a versenyzői vér mást diktált! Gábor üldözőbe vette az élen igyekvő Végh Szabolcsot. Citroën Saxót terelgető riválisa az utolsó körre hagyta a Jokert, és onnan közvetlenül Bánkuti mellé-elé tért vissza a rendes nyomvonalra. A két autó fej-fej mellett, de Gábor okosan a fékre lép, és a belső ívre vált, míg Szabolcs kívül, a poros íven, ahol a túl nagy tempó miatt nem is tud elfordulni. Gábor kihasználva a lehetőséget, betette féktávon a belső ívre a Peugeot 206-ost, elsőként fordult el a kanyarban, és megnyerte a versenyt. Nem ez volt a cél, de mégiscsak így az igazi. Győzelemmel sikerült bebiztosítani, azt a bizonyos kilencediket.  

Egy forduló még hátra van a bajnokságból, de ott már nem kell izgulnia a csapatnak. Október 5-6-án szeretettel várunk mindenkit Nyirádon, Bánkuti Gábor részéről ott már egy felhőtlen örömautózást láthatnak majd a nézők. 

P1Race.hu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: