DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Elhunyt az első holland motoros világbajnok

77 éves korában meghalt Jan de Vries, aki a hetvenes évek elején két vb-címet is nyert az 50 köbcentis kategóriában, egy harmadikat pedig a létező legkisebb különbséggel veszített el.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

jan-de-vries-fimlive-1



Szomorú hírek érkeztek a napokban Hollandiából: elhunyt Jan de Vries kétszeres gyorsaságimotoros világbajnok. A 77 éves exversenyző a tudósítások szerint szívinfarktusban halt meg.

De Vries a gyorsaságimotoros-vb történetének első holland világbajnoka lett, amikor 1971-ben a Kreidler gyári versenyzőjeként megnyerte az azóta megszűnt 50 köbcentis géposztályt – méghozzá mivel akkoriban csak az öt legjobb futam eredménye számított, az öt győzelme révén maximális pontszámmal –, ahol két évvel később újra győzni tudott az összetettben.

jan-devries-nieto-1972

Nieto (2) és De Vries (1) között az összversenyidő döntött 1972-ben a vb-címről

Két vb-sikere között 1972-ben pedig a létező legkisebb különbséggel maradt alul Angel Nietóval szemben: mindketten 69 pontot gyűjtöttek az idény során, mindkettőjüknek három győzelme, három második helye és két kiesése volt, így a vb-címet a versenyek összideje (!) döntötte el mindössze néhány másodperccel a spanyol javára.

De Vries karrierje során összesen 14 győzelmet aratott (az elsőt 1970-ben Monzában) és 27-szer állhatott fel a pódiumra, egy alkalommal pedig a 125-ösök között is kipróbálta magát, ahol egy hetedik helyet tudott elcsípni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: