DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 17. szerda
Motor

Elhunyt a magyar motorsport legendája, Szabó II László

Életének 86. évében meghalt a hússzoros magyar bajnok motorversenyző, a gyorsasági világbajnokság történetének első magyar pontszerzője és nagydíjdobogósa, Szabó II László.

Bár futamot sosem nyert a gyorsaságimotoros-világbajnokságon, mint kortársa, Drapál János, ahogy vb-címig sem jutott, mint évtizedekkel később Talmácsi Gábor, mégis a magyar motorsport legnagyobb alakjai közé tartozik Szabó II László. Karrierje során húsz magyar bajnoki címet szerzett, ráadásul nem is csak a gyorsasági szakágban, hanem terep- és túramotoron is kiváló eredményeket ért el.

szabó-II-lászló



Ő volt az, aki első magyar motorosként a világbajnokságon is letette a névjegyét: ő lett hazánk első vb-pontszerzője, valamint első nagydíjdobogósa is. A Sachsenringen majdnem győzött is egy MZ-vel, ám ebben egy műszaki probléma megakadályozta, pályafutásának legemlékezetesebb pillanata pedig talán az 1971-es Csehszlovák Nagydíjon jött el, amikor a 250 köbcentis kategória versenyén Drapállal közösen megszerezték az első és második helyet, a magyar motorsport máig egyetlen kettős győzelmét aratva a világbajnokságon.

Karrierjének 1973-ban egy közúti baleset vetett véget, ám a motorsportnak ezután sem fordított hátat, edzőként segítette a fiatalokat. Érdekes összefonódás a magyar motorsport történetében, hogy Talmácsi 2007-ben éppen Szabó II László születésnapján biztosította be hazánk első és máig egyetlen vb-címét Valenciában.

A legendás magyar motorversenyző életének 86. évében járt, amikor most utolérte őt a halál. Nyugodjék békében!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: