DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Iannone bizonyíthatja ártatlanságát?

Kedden tartották a meghallgatást az olasz motoros doppingügyében, döntést azonban egyelőre még nem hozott a Fegyelmi Bíróság: a hírek szerint egy hajminta bizonyíthatja az apriliás versenyző ártatlanságát.

December közepén robbant a hír, miszerint tiltott szert találtak Andrea Iannone Malajziai Nagydíjon levett vizeletmintájában, ami miatt felfüggesztett eltiltást kapott. Az olasz természetesen B próbát kért, amely azonban ugyancsak pozitív lett – hivatalos ezt még csak most erősítették meg –, így a következő lépcső a fellebbezés volt. A Nemzetközi Fegyelmi Bíróság meghallgatását ma, február 4-én tartották a FIM székházában, döntés azonban egyelőre nincs: a Nemzetközi Motoros Szövetség kedd esti közleménye szerint az ügyet még nem zárták le.

andrea-iannone-2020-dopping



Hivatalos forrásból ennyi információ látott napvilágot, de a GPOne.com olasz szaklap tudni véli a részleteket is. Értesüléseik szerint Iannonéék hajmintával igyekeznek igazolni az olasz motoros ártatlanságát: állítólag a hajminta vizsgálata során meg tudják állapítani, hogy 2019 szeptembere óta nem került a szervezetébe a doppingellenőrzésen kimutatott anabolikus szteroid. Ez biztató fejleménynek hathat, ha a hajmintavizsgálat eredményének alaposabb elemzése okán napolták el az ítélethozatalt, ugyanakkor az is kétséges, hogy ezzel teljesen felül tudnák írni mindkét pozitív doppingmintát.

Ami biztos, hogy még nincs döntés: az idézett hírportál szerint tíz napon születhet ítélet, addig viszont érvényben marad a versenyző felfüggesztett eltiltása. Ez azt jelenti, hogy Iannone a pénteken kezdődő sepangi tesztet már biztosan kihagyja, de ha sikerülne bizonyítani az ártatlanságát, a katari kollektív gyakorláson akár már részt is vehetne, vagy ha azon nem is, a szezonnyitó Katari Nagydíjon mindenképpen. Persze ehhez az kell, hogy a FIM valóban teljes mértékben ártatlannak találja az Aprilia motorosát – márpedig két pozitív minta után még a csapatfőnök Massimo Rivola is nehezen hiszi, hogy legalább minimális büntetést ne kapna az olasz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: