DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Vadonatúj pályán jöhet Magyarországra a MotoGP

A nyíregyházi Rali-Eb helyszínén jelentették be, hogy egy újonnan épülő helyszín adhat otthont a jövőben a motoros Magyar Nagydíjnak: a szándéknyilatkozatot már alá is írták a Dornával.

A hétvégi Rali-Eb helyszínén, Mádon hirdettek meg szombat délelőttre egy sajtótájékoztatót, amelyen Dr. Palkovics László készült több nagy bejelentést tenni. Mind közül kiemelkedik azonban az, hogy az autó- és motorsportok számára kialakított átfogó stratégia részeként szándéknyilatkozatot írtak alá a Dornával arról, hogy egy vadonatúj pályát építenek, amely aztán a közeljövőben vendégül is látná a gyorsaságimotoros-világbajnokságot.

sajttaj-1



A sajtótájékoztatón szintén jelenlévő Kósa Lajos elmondta: 2018 elejétől kezdve rengeteg tárgyaláson vettek részt a Dornával és a FIM-mel egyaránt, emellett több futamon is részt vettek tapasztaltszerzés céljából. A szándéknyilatkozatot aláírták, így most a magyar kormányon és szervezőkön a sor, hogy a pontos részleteket kidolgozzák, hogy miképp megvalósítható a MotoGP-futam rendezése. Az egyeztetési folyamatokban komoly szerep hárult Talmácsi Gáborra, hazánk egyetlen motoros világbajnokára is.

Kósa hozzátette: a pálya nagyon nagy valószínűséggel Kelet-Magyarországon fog megépülni, és azt szeretnék elérni, hogy gyakorlatilag a teljes évben kihasznált legyen a létesítmény – viszont a hanghatások miatt nem közvetlenül nagyvárosok közelében. A résztvevők hangsúlyozták: az új pályával nem a Hungaroringnek szeretnének riválist teremteni, a két pálya összehangoltan bonyolítaná le a rendezvényeket. A távlati cél egyébként az, hogy a MotoGP Magyar Nagydíja révén a motorgyártás is újra fellendüljön itthon.

sajttaj-2

Ami az említett átfogó stratégia többi részét illeti: Dr. Palkovics László többek között elmondta, hogy elindult a versenymérnökképzés Győrben, emellett tervben van, hogy világszintű szimulátorokat hoznak Magyarországra. A közeljövőben pedig az összes nagy hazai versenyen 5G-s hálózattal fogunk rendelkezni. A sajtótájékoztatón egyébként jelen volt még Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, Oláh Gyárfás MNASZ-elnök és Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség első embere is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: