DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

MotoGP: Vinales fél másodperces előnyben a száraz pályán

Az esős első edzés után a másodikon sem talált legyőzőre a Yamaha spanyolja, akit Dovizioso és Crutchlow követett a sorban. Marquez hatodikként zárt, a hajrában pedig csapattársával, Lorenzóval is koccant. Quartararo délelőtti esése után kihagyta a tréninget.

A MotoGP második Phillip Island-i szabadedzése előtt az volt a legfontosabb hír, hogy a délelőtt a vizes pályán nagyot bukó Fabio Quartararo nem szenvedett törést és fittnek is nyilvánították a doktorok, viszont a bal bokájában keletkezett vérömleny és a beszedett fájdalomcsillapítók miatt úgy döntöttek a csapatával, hogy kihagyja az FP2-t, viszont elmondásuk szerint a hétvége további része nem jelent majd gondot a Petronas Yamaha újonca számára.

 vinales-action-20191



Nem tartott sokáig, mire a délelőtti tréningen leggyorsabb Maverick Vinales a száraz pályán is magához ragadja az irányítást: az első etap után ő vezetett Marc Marquez és Danilo Petrucci előtt – akik aztán a gyakorlás feléhez érve át is lépték a yamahás spanyolt, aki viszont válaszolt erre, így a hajrára már ismét ő fordult az élen.

Vinalest aztán a hajrában sem tudták lenyomni, így az esős első edzés után szárazon is az élen zárt – ráadásul ezúttal csaknem fél másodpercet kiosztott a komplett mezőnynek. A legközelebb Andrea Dovizioso került hozzá, megelőzve Cal Crutchlow-t, Petruccit és a hazai közönsége előtt szereplő Jack Millert. Az utolsó pillanatokban csapattársával, Jorge Lorenzóval koccanó Marquez végül hatodikként zárt – a nyolcszoros világbajnok ideges is volt, amiért honfitársa az ideális íven poroszkált –, mögötte Valentino Rossi, Alex Rins, Franco Morbidelli és Aleix Espargaro tette teljessé a top 10-et, így ők állnak Q2-t érő pozícióban. Az LCR-nél beugró Johann Zarco 15. lett, ezzel egy hellyel megelőzte Lorenzót.

A pénteki napot még egy húszperces gumiteszt zárta, amelyen a Michelin egy 2020-ra szánt új slick hátsó abroncsát próbálhatták ki a versenyzők, akik választhattak a lágy és közepes keverék közül, s arra kérték őket, hogy minimum 11 kört teljesítsenek vele egymás után. Ezen az edzésen Marquez zárt az élen Iannone és Vinales előtt.

motogp-pi-fp2-ered

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: