DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Hogyan lehet már Buriramban világbajnok Marc Marquez?

98 pontos összetettbeli előnyének köszönhetően a hétvégi Thaiföldi Nagydíjon lesz az első „meccslabdája” a spanyolnak: mutatjuk, mi kell ahhoz, hogy minden eddiginél korábban ünnepelhessen a repsolos.

Marc Marquez hatodik királykategóriás, összességében pedig már nyolcadik világbajnoki címének megszerzésére készül a következő hetekben. Eddig a MotoGP-ben mindig vagy Motegiben, vagy Valenciában biztosította be az elsőségét, most azonban úgy érkezik meg a Thaiföldi Nagydíjra, hogy már akár ott véglegesen eldöntheti a cím sorsát, azaz a korábbi éveknél is hamarabb teheti meg ezt. De vajon mi kell ehhez? Mutatjuk a matekot:

 marquez-2019-portre1



A repsolos előnye 98 pont Andrea Dovizioso előtt, míg a harmadik helyezett Alex Rins lemaradása már 144 egység, azaz az már eldőlt, hogy matematikailag is csak a ducatis foszthatja meg Marquezt az újabb trófeától. Mivel Buriram után még négy verseny lesz hátra, 100 pontot lehet szerezni, és a pontegyenlőség a több futamgyőzelem okán (8-2-re vezet a spanyol az olasszal szemben, azaz itt már semmiképp sem egyenlíthet) mindenképpen a hondásnak kedvezne.

Ez azt jelenti, hogy pofonegyszerű a helyzet: ha Marquez két ponttal többet szerez Thaiföldön, mint Dovizioso, akkor már most vasárnap újra világbajnok. Ha Dovizioso Marquez előtt végez, mindenképp elhalasztja a bajnokavatást, a repsolosnak viszont nem feltétlenül elég ugyanez a vb-cím bebiztosításához, hiszen az ötödik helytől lefelé csak egy pont a különbség a pozíciók között. Na de nézzük is a rend kedvéért a konkrét eseteket:

Marc Marquez már Buriramban világbajnok, ha:

- megnyeri a futamot

- második, miközben Dovizioso nem győz

- harmadik, míg Dovizioso nincs az első kettőben

- negyedik lesz, de Dovizioso nincs a dobogón

- az ötödik és a tizennegyedik hely között végez, de legalább két hellyel megelőzi Doviziosót

Ebből az is következik, ha a 15. helyen vagy annál hátrébb végez, akkor semmiképp sem gyűjtheti be a nyolcadik titulusát, de ez magától értetődik, hiszen két pontot legalább szereznie kell vasárnap. Tavaly amúgy Marquez nyerte a thaiföldi futamot, méghozzá utolsó kanyaros csatában Dovizioso előtt – ha ez megismétlődne, akkor az a párharc a vb-cím sorsáról is döntene.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: