DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Marc Marquez utolérhetetlen volt Brnóban

A Marquez-fivérek hétvégéje volt a csehországi: Alex Moto2-es sikere után Marc is rendkívül simán hozta el a 25 pontot Brnoból. A majd' háromnegyed órás késés után végül száraz pályán futott versenyen Dovizioso és Miller állhatott még a dobogóra.

A Moto2-es futam után eleredő eső alaposan megkavarta a MotoGP verseny készülődését: a rajtot többször is halasztották, mivel a célegyenesben nedves volt az aszfalt – mindenhol máshol viszont teljesen száraz. Végül több mint fél órás csúszással, egyetlen körrel rövidített versenytávnak veselkedhetett neki a mezőny, immáron teljesen száraz pályán, slick gumikon.

 marquez-brno-2019



A rajtot Marquez kapta el a legjobban, mögé Dovizioso, Miller, Rins, Pol Espargaro és Rossi előtt, miközben a harmadik helyről induló Zarco egészen a 13. helyig esett hátra, Vinales pedig régi szokását felelevenítve a 15. helyig zuhant. Az élen hamarosan elszakadt az első négy Espargarótól és Rossitől, kettejüket kis lemaradással követte Petrucci, Crutchlow és Nakagami. Mir és Morbidelli már nem volt ott az üldözőbolyban: Morbidelli elcsúszott a négyes kanyarban és vitte magával a vétlen Mirt.

 A harmadik körre kialakult egy mostanság szokásosnak mondható dobogó: Marquez és Dovizioso mögött Rins motorozott harmadikként – sőt, a spanyol Doviziosót is hamar utolérte. Az ötödik körben Rossinak sikerült magát áthámoznia Pol Espargarón, az időközben Petrucci elé került Crutchlow pedig pár kanyaron belül követte őt. Három körre rá a brit már a kilencszeres világbajnok előtt motorozott, az élen pedig teljesen együtt volt a Marquez-Dovizioso-Rins-Miller négyes.

Ennek ellenére a futam – és a 2019-es szezon – felénél járva az egyetlen izgalommorzsát az jelentette, hogy Quartararo Petrucci után Pol Espargarót is megelőzte (hamarosan az olasz is a KTM-es elé került), valamint Marquez alatt táncolt a motor egy kicsit.  Ennek örömére a címvédő rákapcsolt, két kör alatt egy másodpercet adott Doviziósónak. Innentől kezdve az utolsó másfél körig teljesen leült a futam, ekkor Miller keltette fel a félálomba merült nézőközönséget azzal hogy utolérte és sikerrel meg is előzte Rinst. A Suzukis nem tudott válaszolni, ezzel el is dőlt a dobogós helyek sorsa. Marquez idei hatodik, összességében 50. királykategóriás győzelmével tovább növelte előnyét Doviziosóval szemben az összetettben, ezzel már 63 ponttal vezet az olasszal szemben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: