DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Dovizioso-győzelem és KTM-dobogó az év legőrültebb versenyén

Valóságos bukásözönt hozott a MotoGP valenciai futama, amelyet a heves eső miatt piros zászlóval meg is kellett szakítani. Az újraindított viadalt Andrea Dovizioso nyerte Alex Rins és a korábban egy esést is begyűjtő Pol Espargaro előtt, aki saját maga és a KTM első királykategóriás pódiumát szerezte.

A MotoGP idei utolsó futama is esőben rajtolt el a valenciai Ricardo Tormo pályán. A pole-ból Maverick Vinales indulhatott, a startot azonban Alex Rins kapta el a legjobban, a suzukis azonnal az élre állt, sőt viszonylag hamar el is húzott üldözőitől. Vinales azonban folyamatosan veszítette a pozíciókat: előbb Andrea Dovizioso, majd az egymással is csatázó Marc Marquez és Pol Espargaro is megelőzte őt a yamahást – a KTM spanyolja néhány pillanatig a harmadik helyen is haladt!

Persze áldozatokat is szedett a vizes aszfalt: Aleix Espargaro és Jack Miller is előkelő helyről bukott a verseny első fázisában. És ezzel még korántsem volt vége: az egyre erősödő esőben Michele Pirro, Danilo Petrucci, majd gyors egymás utánban Pol Espargaro és Marquez is elesett – a legnagyobb balesetet a hétszeres világbajnok produkálta, aki ismét fájlalta a vállát. Ezzel alaposan átalakult az élmezőny állása: Rins vezetett Dovizioso, Rossi, Vinales, Andrea Iannone és Franco Morbidelli előtt.

dovizioso-win-2018-valencia



Rins előnye az élen olvadni kezdett az őt üldöző két olasszal szemben, akik mögül aztán sorban Iannone, Morbidelli és Vinales is elesett – ezzel Dani Pedrosa, Johann Zarco és Bradley Smith zárkózott jóval feljebb, a brit azonban csak addig, amíg maga is nem csúszott ki. Rins is hibázott az élen, de ő talpon maradt, Dovizioso és Rossi viszont így is megelőzte a suzukis spanyolt. A „Doktor” aztán a ducatis honfitárs mellé is bevetődött, Dovizioso azonban visszavágott.

Másodpercekkel később aztán előkerültek a piros zászlók, köszönhetően a tovább erősödő esőnek, és mivel még nem tartottak a táv kétharmadánál, csak a felénél, nem hirdettek végeredményt, sőt a 13. kör végi állás alapján Rins, Dovizioso, Rossi sorrendben álltak fel a rajtrácsra a bő fél órával későbbi újraindítás alkalmával. Összesen 16-an tudtak elindulni, köztük néhányan – például a két KTM-es – azok közül is, akik egyszer már buktak korábban.

Rins az új startnál is megőrizte a vezetést, egy körrel később azonban Dovizioso elhúzott mellette a célegyenesben. Rossival kiegészülve az első hármas ellépett az üldözőbolytól, amelyet az egymással vívó Pol Espargaro és Pedrosa vezetett. Dovizioso aztán Rinséket is kezdte leszakítani magáról, ezt érezve Rossi áthámozta magán a suzukis spanyolon. A „Doktor” valószínűleg megpróbálta levadászni honfitársát is, ám ennek esés lett a vége – ahogy hátrébb Alvaro Bautista is bukott utolsó MotoGP-futamán.

Dovizioso aztán már nem hibázott, így végül kényelmes előnnyel húzta be idei negyedik győzelmét. Rins lett a második, Pol Espargaro pedig megszerezte saját maga és a KTM első királykategóriás dobogóját – mindezt egy bukás után! Michele Pirro szabadkártyásként lett negyedik, Pedrosa karrierje utolsó futamán ötödikként zárt, míg a top10-et Takaaki Nakagami, Johann Zarco, Smith, Stefan Bradl és Hafizh Syahrin tette teljessé. A szezon ezzel véget ért, de kedden máris jön a szokásos valenciai teszt.

A verseny végeredménye:
motogp-valencia-2018-ered

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: