DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

MotoGP: Crutchlow őrült versenyt nyert, Marquez gyógyszere elgurult

Cal Crutchlow nyerte meg az egészen hihetetlen termasi versenyt Johann Zarco és Alex Rins előtt, Marc Marquez közben egészen ostoba és őrült manővereket mutatott be Argentínában a rajtnál és később Rossi ellen is.

Biztonsági okokra hivatkozva halasztott rajttal indult az esősnek minősített termasi futam, a motorok többségét letolták a rajtrácsról, egyedül a pole-pozíciós Jack Miller maradt a célegyenesben, aki eredetileg is a száraz pályás gumikra voksolt. Gyorsított rajtprocedúrával, bő negyedórás csúszással indult el a mezőny a 24 körösre csökkentett versenyen. Példátlan módon, kompenzálva a halasztás miatti taktikai előny elvesztését, Milleren kívül a teljes mezőny jó pár sorral hátrébb rajtolhatott csak.

Marc Marquez egészen érthetetlen módon előrébb tolta a motorját az eredeti rajthelye felé, de aztán gyorsan hátrafordult és visszaállt a többiek közé még a lámpák kialvása előtt. Miller eljött az élen, mögé Dani Pedrosa, Johann Zarco és Marquez sorolt be. A címvédő hamar feljött a második pozícióba, mögötte Zarco próbált beszúrni Pedrosa mögé, aki a manőver miatt lesodródott az ideális ívről és bukott. Marquez már a második körben átvette a vezetést, miközben Rins megelőzte Zarcót, szorosan tapadt rájuk Cal Crutchlow.

A hatodik-hetedik helyen Tito Rabat és Andrea Dovizioso, mögöttük Andrea Iannone és Valentino Rossi csatázott egymással. Marquezt áthajtásos büntetéssel sújtották a rajt előtti felelőtlen manőveréért, a forgalommal szemben való haladásért. Miller, Rins, Zarco sorrend alakult ki az első három helyen, a címvédő a tizenkilencedik pozícióban tért vissza a versenybe.



Marquezt feltehetően megzavarták a rajtnál történtek, kis híján lemásolta a korábbi Zarco-Pedrosa incidenst Aleix Espargaróval szemben, szerencsére mindketten motoron tudtak maradni. A repsolos becsületére legyen mondva, hogy azonnal elnézést kért a túlzottan optimista manőverért, egy pozíciót így is vissza kellett adnia. A gyári Yamahák közben felértek Doviziosóra, az ötödik helyért támadták az olaszt.

Miller, Rins, Zarco és Crutchlow meglógott az élen, a Suzuki spanyolja megpróbálta megelőzni ausztrál riválisát, de kétszer is besokallt és Miller visszavette az első pozíciót. Vinales és Rossi viszont sikeresen lehagyta Doviziosót, tíz körrel a leintés előtt Marquez a tizenegyedik helyig jött fel. Rins sokadik próbálkozásra elment Miller mellett, de nem sokkal később újra szélesen fordult és a negyedik pozícióba esett vissza. Marquez könnyedén lehagyta Doviziosót is, elképesztő felzárkózást mutatott be a címvédő, miközben Bradley Smith bukott.

Miller is besokallt az egyik vizes féktávon, Crutchlow vette át a vezetést hat körrel a futam vége előtt, az ausztrál lemaradt a vezető triótól. Marquez újabb túlzottan agresszív manőverrel ment be ezúttal Rossi mellé, a „Doktor” Pedrosához hasonlóan bukott. Zarco került az élre a hajrában, Rinsszel és Crutchlow-val a nyakán, Miller nem tudott felérni rájuk. Crutchlow kezdte az élen az utolsó kört, Zarco támadta a britet, de nem tudta megelőzni, így 2016 után ismét versenyt nyert az LCR Honda motorosa.

Marquez hiába előzte meg végül Vinalest is, 30 másodperces büntetést kapott a spanyol, tizennyolcadikként végzett. Marquez a futam után rögtön elnézést akart kérni Rossitól, de a csapattagok nem engedték a „Doktorhoz”. Zarco és Rins dobogóra állhatott, a pole-pozíciós Miller negyedik lett. Szép versenyt teljesített Hafizh Syahrin, a maláj motoros kilencedikként ért célba.

A futam végeredménye:

1 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda 40'36.342
2 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +0.251
3 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.501
4 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +4.390
5 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +14.941
6 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +22.533
7 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +23.026
8 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +23.921
9 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +24.311
10 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +26.003
11 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +31.022
12 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +31.891
13 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +32.452
14 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +42.061
15 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +42.274
16 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +42.625
17 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +43.350
18 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +43.860
19 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +52.082
20 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +1'03.944
21 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +1'10.144
Nem ért célba:        
  Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
Nem fejezte be az első kört:      
  Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda  

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: