DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Casey Stoner keményen beszólt

A Ducati tesztpilótájaként tevékenykedő ausztrál szerint a MotoGP színvonala egyáltalán nem nőtt azóta, hogy ő visszavonult – emellett finoman a Yamaha gyári versenyzőinek is beszólt.

A Motorsport.com szakoldal a sepangi teszt helyszínén készített egy hosszabb interjút Casey Stonerrel, amelynek tartalmazott néhány érdekes gondolatot a kétszeres világbajnoktól – például a Yamaha hullámvasútszerű tavalyi idényéről így vélekedett az ausztrál:

„Nagyon nehéz kívülállóként megmondani, mi volt az oka. Maverick (Vinales – a szerk.) óriási önbizalommal kezdte meg a szezont, miután kényelmesen érezte magát az előszezon során. De ezt nagyon könnyű elveszíteni, ha van néhány bukásod. Még elég fiatal és nincs túl sok tapasztalata a MotoGP-ben. Rá lehet persze mutatni a motorra kifogásként, de nem hiszem, hogy olyan sokat változott volna szezon közben, s amikor a Tech3 használta azt a vázat, náluk nem jelentkeztek azok a problémák” – mutatott rá Stoner, aki arra a kérdésre, hogy a versenyzők is hibáztathatók-e a gyengébb eredményekért: „Szerintem igen. Mindig vannak érvek és ellenérvek, de onnan indulva, hogy te vagy a legjobb és rendkívül versenyképes vagy, eljutni odáig, hogy a top10-ért is küzdened kell… nos, az szerintem nem csak a csomagon múlik.”

stoner-beszolt-01



A 2012 végén visszavonult, jelenleg a bolognai gyártó tesztversenyzőjeként ténykedő motoros csak részben értett egyet azzal, hogy Marc Marquez és a többi fiatal tehetség érkezése óta nőtt volna a versenyzés színvonala a MotoGP-be: „Mindenki azt mondja évek óta, hogy folyamatosan nő a színvonal, én viszont négy évvel a visszavonulásom után is hasonló köridőket tudtam futni, mint a legjobbak… Vagyis én nem igazán látom ezt a növekedést. Szerintem inkább csak a trendek változtak, hogy mi kerül előtérbe” – nyilatkozta Stoner, aki Marquez stílusáról is elmondta a véleményét:

„Én jóval kisebb kockázatvállalással is ugyanazokra a köridőkre vagyok képes, szóval szerintem erre is van mód. Vannak olyan versenyzők, akik anélkül is tudnak nyerni, hogy úgy húznák a gázt, mint Marquez. Marcnak megvan a maga stílusa, ami hihetetlen. Elképesztő, ahogy megérzi, mikor megy el a motor eleje és ahogy megmenti a helyzetet: ilyet még nem láttam ebben a bajnokságban. Kétségkívül ez egy erősség, de mindenkinek megvan a sajátja vagy épp a motorjának. Itt is vannak érvek és ellenérvek. Nagyon jó dolog, ha sokat mersz kockáztatni, de ha anélkül tudsz gyors lenni, az még jobb.”

stoner-beszolt-02

Stoner elmondta: addig fogja folytatni a tesztpilótai munkát, amíg élvezi a motorozást, a versenyzés része azonban továbbra sem hiányzik neki. Pedig mindössze 27 éves volt, amikor kiszállt a MotoGP-ből, s most is még csak 32, miközben Valentino Rossi lassan 39 lesz, és nem kizárt, hogy 2018 után is a királykategóriában marad. Az egykori nagy riválist így felelt arra a kérdésre, hogy meglepi-e, hogy a „Doktor” még mindig ott van a mezőnyben:

„Nem igazán, mindenki más. Ott volt Mick Doohan, aki pályafutása elég kései szakaszában kezdett el vb-címeket nyerni, aztán egészen a harmincas évei közepéig ezt tette. Az Ironman versenyein a világ legfittebb emberei indulnak el, s ők általában 35 és 40 év közöttiek. Ezért hülyeség kijelenteni, melyik a legjobb életkor. Ha Valentino még mindig imád versenyezni és jól is teljesít, semmi oka rá, hogy visszavonuljon. Még mindig ő az egyik legjobb opció egy gyári csapat számára, a bajnoksághoz hozzáadott értéke pedig óriási.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: