DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Motor

Baz mégis eltörte a lábát, kihagyja Misanót

A silverstone-i rajt után Pol Espargaróval ütköző francia pilóta jobb lábában több törést is felfedeztek, így a szezon során másodszor kénytelen sérülés miatt kényszerszabadságot kivenni. Az Avintia Racing a Superbike-világbajnokság mezőnyéből talált helyettest a San Marinó-i Nagydíjra.

Loris Baz és Pol Espargaro a Brit Nagydíj első rajtja után, Danilo Petrucci elkerülése közben ütközött össze hatalmas tempóban, s hiába volt rendkívül ijesztő a piros zászlóval megszakítást is kiváltó baleset, az első hírek arról szóltak, hogy komolyabb sérülés nélkül megúszták az incidenst, s mindketten készen állnak, hogy ott legyek a misanói rajtrácson. Nos, Baz esetén kiderült, hogy ez nem lehetséges, a röntgenvizsgálatok ugyanis töréseket mutattak ki a jobb lábában, így az évad korábbi részében sérülés miatt már néhány futamot kihagyó francia nem lehet ott a San Marinó-i Nagydíjon.

Az Avintia Racing kedd délutáni közleményében már azt is bejelentette, hogy ki fogja helyettesíteni Bazt az előttünk álló hétvégén. Míg a korábbi esetnél Michele Pirro ülhetett fel a francia Ducatijára, most a Superbike-világbajnokság mezőnyében a Barni Racing színeiben szereplő Xavi Fores kap lehetőséget. A spanyol motoros, aki idén már többször is a dobogó közelében végzett, először szerepelhet MotoGP-futamon.

„Nagyon örülök, hogy az Avintia Racing megadta nekem ezt a lehetőséget” – kezdte Fores. „Biztos vagyok benne, hogy nagyszerű tapasztalat lesz. A célom annyi, hogy a lehető legjobban élvezzem, ne érezzek semmiféle nyomást és anélkül menjek ki a pályára, hogy bármit is bizonyítani szeretnék, hiszen ez egy teljesen más motor ahhoz képest, amivel eddig mentem. Tisztában kell lennünk vele, hogy minden új lesz számomra, s egyszerűen csak élvezni akarom! Mint minden motoros esetén, nekem is örömteli, hogy lehetőséget kapok egy MotoGP-gépen.”

23992_orig_f4539a2bc01028e5d0abcdc62a0ad989



„Fontos, hogy ne hibázzak és ne sérüljek meg, hiszen hamarosan a Superbike-vb németországi állomásán lesz jelenésem. Éppen ezért egyfajta privát tesztnek fogom tekinteni ezt a hétvégét, s megpróbálom élvezni, hogy egy MotoGP-motorral körözhetek. Szeretem a misanói pályát, ahol nemrég a Superbike-vb mezőnyével is szerepeltem, s idei egyik legjobb eredményemet értem el. Éppen ezért ez ideális hely egy új motorral való ismerkedéshez. Köszönetet szeretnék mondani az Avintia Racingnek a lehetőségét, ahogy a Ducatinak és a Barni Racingnek is, hogy lehetővé tették, hogy versenyezzek. És persze gyors felépülést kívánok Lorisnak – ígérem, vigyázni fogok a Ducatidra!” – üzent Baznak a spanyol.

A sérült francia motoros így nyilatkozott: „Nagy kár ezért, nem is számítottam erre, de amint megérkeztem Svájcban, elvégeztek egy röntgenvizsgálatot, és találtak néhány törést a jobb lábamban. Ebből a két legsúlyosabb a bokámban és a sípcsontom alján van. Nem lehet őket műteni, csak az idő és a pihenés segít, éppen ezért nem tudok rajthoz állni Misanóban. De még így is szerencsésnek tartom magam, hogy nem szenvedtem el semmilyen súlyosabb sérülést a silverstone-i bukásom során.”

„Nagyon rossz hír ez a csapatnak is, hiszen remekül teljesítünk, és egyre jobbak és jobbak vagyunk. Kár érte, de megpróbálok a lehető leghamarabb visszatérni, hogy a legjobban fejezhessem be a szezont. Ez egy újabb hátráltató tényező a mugellói események után, de pozitívnak kell maradnom és előre kell tekintenem. Remélem, Xavi élvezni fogja ezt a hétvégét. A MotoGP-gépek hihetetlenek, de biztos vagyok benne, hogy nagyszerűen fog menni” – zárta gondolatait a korábban a barcelonai és asseni versenyekről is hiányzó Baz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: