DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Motor

Man-szigeti TT: Történelmi körrekord és kizárás

Megkezdődött a főattrakció, a versenyhét a Man-szigeti TT-n, amely során eddig a legszebb és a legbotrányosabb történés is ugyanazon személy nevéhez fűződik. Az esővel eddig szerencséje van a mezőnynek.

54F0FA449431486EA5B215A96DD3149C



Az elmúlt hét gyakorlásai után szombat óta már a futamok zajlanak az immár 97. alkalommal sorra kerülő, a Monster Energy főtámogatásával zajló Man-szigeti Tourist Trophy-n, a világ legőrültebb és legveszélyesebb utcai motorversenyén.

A 60 kilométeres pályán már egyenként, zavartalan közegben körözni is óriási rizikóval jár az erre vállalkozó, százas nagyságrendű résztvevő számára, így a futamok különleges lebonyolítás szerint zajlanak, csökkentve annak esélyét, hogy a versenyzők az egymással való csatázás közben szenvedjenek balesetet. Nincs tradicionális rajtrácsos indulás, ehelyett minden verseny a ralizás világából megszokott egyenkénti indításos rendszerben kezdődik. Az edzések során elért időeredmények sorrendjében, 10 másodperces időközönként adják meg a zöld jelzést a bokszutca végén felsorakozó motorosoknak, akik így elsősorban a versenyeken is az idővel csatáznak, a rangsorban elfoglalt helyezésükről pedig csak menet közben az egyes mérési pontokon értesülhetnek.

96189908C1F946188E802246F3D4C65E

A hétvégén az egyik legrangosabb kategória, a Superbike hatkörös versenyével kezdődtek meg az éles küzdelmek, amely futam a 17-18 perc alatt teljesíthető kör és a hosszadalmas bokszkiállások miatt a leggyorsabbak számára is közel 1 óra 45 percen át tartott.  A győztes az esemény egyik leghíresebb és legsikeresebb alakja, Michael Dunlop lett, aki minden kategóriát figyelembe véve már 12. győzelmét aratta a szigeten. Az észak-ír Dunlop egyébként az unokaöccse annak a 2000-ben egy észtországi versenyen elhunyt Joey Dunlopnak, aki 26 győzelmével máig a Man-szigeti TT történetének legsikeresebb résztvevője.

Michael Dunlop egyúttal egy mérföldkőnek számító sikert is elért a Superbike futamán, hiszen a győzelem felé haladva megfutotta a pályán valaha teljesített leggyorsabb kört, amikor 16:58,439-es időt elérve először vitte a körrekordot 17 perc alá, átadva ezzel a múltnak John McGuinness korábbi etalonját.

6E1093825AB64BBE88C6F100080D2CF1

Sokakhoz hasonlóan Dunlop egy másik géposztály, a Supersport hétfői versenyén is elindult, és ismét ő sajátította ki a szalagcímeket, ezúttal viszont egy negatív kicsengésű hírrel. A 27 éves versenyző a második helyen ért célba az ezúttal négy körön át futó megmérettetésen a nála végig jobb tempót diktáló Ian Hutchinson mögött (aki egyébként ezzel szintén 12. győzelmét szerezte a TT-n), ám a leintést követően Dunlopot a versenybírók kizárással sújtották, miután motorja megbukott a technikai átvizsgáláson. Yamahája motorának mérete a hírek szerint meghaladta az előírt paramétereket, a versenyt rendező szervezet, az ACU azonban a kizárás ténye mellett fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nem találtak szándékosságra utaló jeleket a vétségben.  

A bokszkiállások is különleges elemei a Man-szigeti versenyeknek: a táv hosszától függően egyszer vagy kétszer be kell hajtaniuk szervízelésre a résztvevőknek, amely során minden motoron három személy dolgozik. Egy a tankolást végzi, egy a hátsó kereket cseréli (az első általában érintetlen marad), egy pedig a versenyző szélvédőjének és sisakrostélyának tisztításával foglalkozik.

7728EA707BE44A11AE22D35764D190C7

Kedden szünnapot tartanak a pályán, amit így ismét birtokba vett a közúti forgalom. A versenyzők ma bizonyára hálát is adnak ezért, hiszen dél körül heves esőzés áztatta el a 60 kilométeres útszakasz jelentős részét, köztük a célegyenest követő tempós lejtőt is, ami így a megszokottnál is komolyabb veszélyeket rejtett volna magában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: