DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 19. vasárnap
Motor

Hivatalos: Pol Espargaro elhagyja a Tech3 Yamahát

A hangvillások a Katalán Nagydíj előtti csütörtök délelőtt bejelentették, hogy a korábbi Moto2-es világbajnok Pol Espargaro az idei szezon végén távozik szatellit csapatuktól, a Tech3-ről. A spanyol alighanem a KTM-hez szerződik majd, követve jelenlegi kollégáját, Bradley Smith-t.

Pol Espargaro 2013-ban hódította el a Moto2-es világbajnoki címet, amely után a Tech3 Yamaha színeiben mutatkozhatott be a királykategóriában. Debütáló éve nem sikerült rosszul, hiszen hatodik lett az összetettben, ezzel ő lett a legjobb újonc és legjobb szatellit versenyző az év végi elszámolásnál. A 2015-ös szezonja ellenben már nem alakult a legjobban, hiszen például csapattársától, Bradley Smith-től is általában elmaradt.

23483_orig_f9c693bded863cd9a93514868817bd38



Az idei évad ismét jobban kezdődött a spanyol számára: jelenleg ő áll a legelőkelőbb helyen a szatellit motorosok közül, ám a dobogóra továbbra sem tudott felállni a MotoGP-ben. Ráadásul a szezon korábbi szakaszában némileg összetűzésbe került a Yamahával is: Espargaro úgy érezte, a hangvillások nem adnak kellő támogatást Herve Poncharal alakulatának – ezt aztán a csapatfőnök és a gyár is tagadta.

A fiatal pilóta helyzete annak ellenére is instabillá vált jelenlegi munkahelyén, hogy Smith-ről hamar kiderült, hogy jövőre már a 2017-ben csatlakozó KTM színeiben húzza majd a gázt. A brit helyére leigazolták a Moto2-ben vitézkedő Jonas Folgert, s a hírek szerint a másik Tech3-gép nyergében is szívesen látna egy fiatal tehetséget a japán gyártó.

Nos, a Yamaha a barcelonai futam előtti csütörtök délelőttjén hivatalosan is bejelentette, hogy Espargaróval külön válnak az útjaik a 2016-os esztendő végén (a spanyolt közvetlenül a gyárhoz kötötte a szerződése). Ezzel alighanem valóban egy fiatalnak – a pletykák szerint vélhetőleg Alex Rinsnek – csináltak helyet a szatellit istállónál, ami pedig Espargarót illeti: ő minden bizonnyal követi Smith-t a KTM-hez. Mindenesetre idén még több fronton is együtt dolgoznak majd a Yamahával, hiszen épp a minap került bejelentésre, hogy a spanyol ismét rajthoz áll a legendás suzukai 8 óráson, amelyet tavaly az ő közreműködésének is köszönhetően megnyertek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: