DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
13:00

Felkerültek a lágy gumik a Red Bullokra: előbb Perez javított 1:32,758-ra, majd Verstappen feljött mögé másodiknak hat tizedmásodperces hátránnyal.

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, de ne menjetek messzire, hiszen bő két óra múlva, 16 órától jövünk majd a második edzéssel - tartsatok velünk akkor is!

A rend kedvéért a teljes végeredmény:

Lepörgött az óra, véget ért a 2023-as szezon első szabadedzése, amelyet Sergio Perez zárt tehát az élen Fernando Alonso és Max Verstappen előtt. A Ferrari részéről Charles Leclerc ötödik, Sainz a megforgása után az utolsó, a Mercedesek pedig a mezőny kellős közepén.

Jön az utolsó perc: az kijelenthető, hogy ez az edzés sem volt túl reprezentatív, igazából még a teszt meghosszabbítását láthattuk az elmúlt 60 percben.

Stroll hatodik a másik Aston Martinnal: ne feledjük, ő igazából az első valódi köreit teljesíti az AMR23-assal és kérdéses, hogy mennyire van jó állapotban van a csuklója.

Hét perc még hátra az FP1-ből, Perez, Alonso, Verstappen, Norris, Leclerc, Magnussen, Zhou, Bottas, Hamilton, Piastri a top 10.

Alonso jön be másodiknak az Aston Martinnal, négy tizedmásodperc a hátránya Perez mögött. Meglátjuk, mennyire igaz az a hype, ami az Aston körül kialakult, mindenesetre egyelőre a spanyol tényleg jól megy - de persze korán vagyunk még.

Leclerc jön fel negyediknek a másik Ferrarival, másfél másodperc a hátránya Perez mögött - igaz, nem erőltette túl a körét, és a közepes keveréken is volt a monacói. Perez, Verstappen, Norris, Leclerc, Zhou amúgy az első öt.

Egy pillanat alatt elszállt a Ferrari egyensúlya, ahogy leért az alja az aszfalthoz - látványos megforgás volt, de csak a gumiknak lett baja.

Sainzcé az első látványos momentum 2023-ban: a spanyol megforgott a Ferrarival! Szépen füstöltek a gumik, de legalább az autó egyben maradt.

Norris látogatott ki az 1-es bukótérbe: inkább kiengedte a McLarent, nem akarta tönkrevágni az abroncsait.

Stroll a pályán: hamarabb megoldották a problémákat az Astonnál, mint arra a csapat számított.

Eltelt az első szabadedzés fele, mutatunk egy teljes állást - de a Red Bullokon és a Haasokon kívül eddig csak Piastri ment lágy gumival:

Sőt, az Aston azóta megerősítette nekünk, hogy gyújtási gondok vannak Stroll autójával, és remélik, hogy 20 percen belül pályára gurulhat.

Hmm, lehet, hogy nem Stroll-kímélés zajlik, sokkal inkább autójavítás: nagyban dolgoznak az Aston-szerelők az AMR23-as hátulján.

Lance Stroll az egyetlen, akinek 23 perc elteltével sincs mért köre, sőt mindössze kért kört tett meg összesen a kanadai. Valószínűleg nem akarja túlságosan terhelni a néhány hete eltört csuklóját.

Mutatunk képet az Alpine-ról is, hiszen a teszttel ellentétben a rózsaszín által dominált festést használják a mostani hétvégén (meg aztán majd Dzsiddában és Melbourne-ben is):

Közben a visszajátszásokon azt láthattuk, ahogy elképesztő mértékben mozgott-ingott a Ferrarin a hátsó szárny.

Ezt a fotót most csak azért osztjuk meg, hogy kicsit színesítjük a tudósítást, és mert Gobodics Tomi főszerkesztő úrral egyhangúlag valljuk: az Alfa Romeo a 2023-as mezőny legszebb autója.

Perez az új éllovas 1:34,343-mal, fél másodpercet ad a mexikói Alonsónak.

Bő tíz perc elteltével még mindig Alonso vezet 1:35,048-as idővel, megelőzve a két Red Bullt. A mezőny fele rendelkezik mért idővel.

Oscar Piastri tett némi látogatást az aszfaltozott bukótérben. Az ausztrál az egyike a három újoncnak: ő a McLarennél debütál, Nyck de Vries az AlphaTaurinál (bár ő tavaly egyszer már beugrott a Williamsnél), Logan Sargeant pedig a Williamsnél.

Már jönnek is az első köridők: pillanatnyilag Alonso vezet 1:35,0-s idővel. Mivel a teszten 1:30-as köröket is láthattunk, ez nyilván nagyon-nagyon messze van még a legjobbaktól.

És zöldre váltott a bokszvégi lámpa: hivatalosan is elrajtolt a 2023-as F1-es évad! A mezőny háromnegyede egyből ki is gurult a pályára.

De ha már Mercedes: rikító zöld sisakot villantott Hamilton csapattársa, George Russell. Íme:

És persze nem indulhat úgy nagydíjhétvége 2023-ban sem, hogy ne kelljen valami teljes marhasággal is foglalkozni: egy ideig a levegőből lógott, hogy megfelel-e az ékszerszabályoknak Lewis Hamilton, de végül az FIA helybenhagyta a dolgot. Akit esetleg érdekelnének a roppant érdekfeszítő és töménytelen sportértékkel bíró ügy részletei, itt elolvashatja őket.

Helyszíni tudósítónk, Mészáros Sándor készített néhány képet nagyjából egy órával ezelőtt, amikor a csapatok kitolták a garázs elé a 2023-as autóikat - lapozgassátok át gyorsan, mielőtt indul az akció!

Mérhetetlen nagy örömmel köszöntünk mindenkit - ez a mérhetetlen nagy öröm ugyanis annak szól, hogy alig tíz perc múlva elrajtol a 2023-as Formula-1-es szezon legelső szabadedzése Bahreinben!