DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
12:52

Verstappen is törlesztette adósságát: volt egy nagy ellenkormányzása, így végül csak a harmadik helyre lépett fel. Perez a 17. pozícióból ugrott fel hatodiknak, neki sem volt tiszta köre.

Az utolsó percekre maradt pár epizód: Perez Sainz útjába került a csapatnál, Gasly eltalált egy hungarocelltáblát. Az edzés ezzel a sorrenddel ért véget:

A körszámokat nézve látjuk, hogy Perez kifejezetten aktív volt: 27-et teljesített, a következő versenyzők 22-t, az Alfa Romeók azonban például csak 11-et.

A három nagycsapat mögött egy Alpine, egy Aston Martin és egy Haas következik. A hetedik helyen Alonso, Leclerc-től hét, Pereztől másfél tizedmásodpercre.

A másik Mercedes pedig forgalomba került, ő csak a negyedik helyre lépett fel, közel fél másodpercet kap csapattársától. Leclerc, Russell, Sainz, Hamilton és Verstappen az első öt jelenleg.

A friss lágyon Leclerc három tizedet adott csapattársának, 1:11,632-vel ő az új éllovas. Russell pedig remek utolsó szektorral a második helyre férkőzött be.

Az Aston Martinnál Stroll és Vettel nevénél is lila első szektor villant fel: a kanadai végül ötödik, a német harmadik helyre ugrott fel.

Sainz is összerakta szimulációját, a hétvégén először betört 1:12 alá. 1:11,971 az új mérce.

Albon kavarta fel az állóvizet, friss lágyon igazi időmérős kört rakott össze, amellyel a harmadik helyre lépett fel, Hamilton elé.

Fél óra elteltével így áll a harmadik szabadedzés:

Tsunoda veszélyes helyzetet teremtett, a legrosszabb helyen, a 7-es kanyar ideális ívén poroszkált lassan az AlphaTauri, Hamiltonnak résen kellett lennie, hogy ki tudja kerülni időben – méltatlankodott is egy sort.

Javulnak az üldözők, de a második helyen álló Leclerc így is fél másodperccel Verstappen mögött. Utána Hamilton, Sainz és Russell következik.

Zavaró tényező: Russell galambokat jelentett a 7-es kanyar belső oldalán.

Verstappen az ötkörös lágy abroncson is javítani tud! Egy tizedet lefaragva 1:12,196 az új legjobb köridő.

Jönnek a többiek is, 17 autó már kigurult a pályára, Schumacher a harmadik pozícióba lépett fel.

Russell kicsit közelebb tudott férkőzni, ő 0,625 másodperccel marad el a hollandtól. Negyed óra eltelt, de még mindig csak hat versenyzőnek van köre, épp a három topcsapat pilótáinak.

Hamilton, aztán Sainz ugrott fel mögé a második helyre, de mindketten egy másodpercre vannak.

Verstappen első nekifutásának eredménye 1:12,309 – ez kapásból a hétvége eddigi legjobb köre.

Nincs nagy forgalom az edzésen, tíz perc elteltével még csak heten jártak pályán. Egyedül Pereznek van mért köre, de Verstappen és Hamilton is feliratkozhat, akik lágyon gurultak ki az imént.

Az első gyorskör Sergio Perez nevéhez fűződik, 1:13,792 a lágy abroncson.

Elkezdődött a harmadik edzés, Vettel az első, aki kihajtott a pályára – Stroll követi.

Így néz ki a zandvoorti létesítmény pályakórháza a személyzettel – az FIA-elnök Ben Sulayem köszönt be hozzájuk.

A mérvadóbb második szabadedzésen Charles Leclerc volt a leggyorsabb négy ezreddel Carlos Sainz előtt. Mindössze hét századra volt Lewis Hamilton és egy tizedmásodpercre Lando Norris, tehát a McLaren is okozhat meglepetést Hollandiában.

A szerződéseket felügyelő CRB döntése és a McLaren bejelentése után Zandvoortban elsősorban Oscar Piastriról beszélnek a paddockban. A Formula.hu értesülései szerint az ausztrál soha nem írt alá érvényes szerződést az Alpine-nal 2022 utánra – elsősorban azért, mert az istálló nem készítette azt el időben. A McLarennel július 4-én szerződött le, közel egy hónappal a botrány kirobbanása előtt.

 A szombati program a szokásos európai időpontoknál egy órával korábban zajlik, így a harmadik szabadedzés délben, az időmérő 15:00-kor indul.