DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
15:06

Ennyi volt, Hamilton félre is húzódik autójával… Sainz, Perez, Russell, Alonso és Vettel az első öt, Verstappen már nyolcadik, Leclerc tizedik.

A Belga Nagydíj eredménye:

Kettős győzelmet szerzett a Red Bull, Sainz révén a Ferrari legalább Ausztria óta először dobogón. Russell negyedik, Leclerc ötödik, nem sikerült neki a leggyorsabb kör a végén, a pluszpont is Verstappené.

A futamgyőztes áthaladt a célvonalon, kilencedik győzelmét szerezte 14 futamon!

Verstappen eközben utolsó körét kezdi meg. Tökéletes versenyt fut a holland, szinte el is felejtettük, a 14. helyről indult.

Mégiscsak történt pozícióvesztés: a kivezető körre közvetlenül Alonso mögé tért vissza, a spanyol pedig megelőzte a Kemmel egyenesben.

Az említett nagy rést kihasználva Leclerc a bokszban – lágy gumival a leggyorsabb körre hajt rá, pozícióvesztés nélkül.

Az utolsó pontszerző helyért továbbra is nagy csata dúl, Stroll szorongatja Albont. Előrébb hatalmas különbségek: Verstappen 18 másodperccel Perez előtt, Leclerc 22 másodperccel Russell mögött és 19-cel Alonso előtt.

„Túl késő van már a G tervhez” – mondták Norrisnak. Erre a betűre sokan felkapták a fejüket.

Albon bravúrosan tartja a tizedik helyet, miközben öt autó liheg a nyomában: Stroll, Norris, Zhou, Tsunoda és Ricciardo és elvinné azt az egy pontot…

A verseny az utolsó tíz körbe lépett. Az első hat helyen jelentős szakadékok, a hetedik helyért azonban bravúros csata: az Eau Rouge után Gasly és Ocon kétoldalról előzte meg Vettelt! Ocon vitte el a pozíciót, majd Vettel visszaelőzte Gaslyt.

1:49,354 a verseny eddigi leggyorsabb köre Verstappentől. A holland másik ligában, ebben a körben 1,4 másodperccel gyorsabb volt, mint bárki más.

A második kerékcserék után Verstappen 11 másodperccel vezet Perez előtt, mögötte Sainz, Russell és Leclerc. Egyetlen versenyző nem állt ki még másodszor, a hatodik helyen haladó Vettel.

Feltették a kemény abroncsot Perez és Alonso autójára is. Verstappen és Russell az első két helyen, még második kiállás nélkül.

A 26. körben Sainz másodszor is cserél, majd Leclerc is teljesíti kiállását – különbség, hogy a spanyol csak 14 körön át használta a közepeseket, a monacói 22 kört pakolt beléjük.

A 23. körben, féltávnál a pontszerző helyeken Verstappen, Perez, Sainz, Russell, Leclerc, Alonso, Vettel, Norris, Albon és Ricciardo.

A szokásos előzési ponton, a Kemmel-egyenesben DRS-sel Perez is maga mögé tudta Sainzot, két Red Bull az első két pozícióban.

A Ferrari kereket akart cserélni Leclerc-rel, de a monacói még jól érzi magát a közepeseken. A csapat plusz öt kört kér tőle. Az ötödik helyen levő monacói már 8 másodpercre Russelltől és 21-re Verstappentől.

A szintén büntetett előéletű Ocon remek kettős előzést mutatott be Ricciardón és Latifin a Blanchimont utáni kigyorsításon, ezzel a tizedik helyre lépett fel.

Bár Sainz előnye az imént még öt másodperc volt, Verstappen nagyon hamar utolérte és már ő vezet. Volt egy forró pillanat is, az első kanyarban a spanyol nagyon korán fékezett, a holland csaknem eltalálta.

Leclerc azt jelenti, tényleg összeért a Red Bull-lal, a Ferrari nagyon lelassult, gond van az autóval.

Verstappen is kiáll a 16. körben, és a második helyre tér vissza. Sainz, Verstappen, Perez, Russell és Leclerc az első öt helyezett, a hatodik Alonso.

Perez a futam elején kiálló Leclerc mellé érkezett meg, a mexikói ragaszkodott a pozícióhoz, és kitessékelte a Ferrarit, a két autó mintha össze is ért volna.

A 15. körben Perez áll ki a bokszba – Verstappen, aki vele ellentétben lágyon kezdett, még mindig kint, de a köridők már jelentősen lassultak, vélhetően egy kör múlva ő is jön.

A Red Bull nem reagál Sainz taktikájára, magabiztosak az első két helyen. A kiállások kezdenek sűrűsödni, Alonso és Ricciardo is cserélt.

Verstappen nem örült, hogy kissé beragadt Perez mögé, de áthámozta magát a csapattárson. Közben Sainz túlvan a kerékcserén, a spanyol hatodik helyre esett vissza, forgalomba került, ami további hátráltató tényező a Red Bullokhoz képest. Jelen pillanatban így Verstappen az élen.

Van, akinek már el is fogytak közepesei, a menetrend szerinti kerékcseréket Albon kezdte a hetedik helyről, kemény abroncsokat kapott.

A gumikopás nagyobb a vártnál, Sainz is erről számolt be – Verstappen mindössze 1,7 másodpercre a vezető helytől.

Verstappen rettentő gyors, 1:51,954-es leggyorsabb körrel közel egy másodpercet adott Sainznak és annál is többet Perreznek. Pillanatokon belül lelépte Vettelt, Alonsót és Russellt, már a harmadik helyen! Eközben Leclerc beragadt a 16. pozícióba, Gasly mögé.

Hamilton kiesése után baktat vissza a bokszba – a brit idén először esett ki, ezzel senki nem maradt a mezőnyben, aki minden futamot befejezett.

Verstappen már a hatodik helyen van Ricciardo megelőzésével, akit még Albon is átlépett. Leclerc eközben a 16. pozícióban tart.

Újraindítás az 5. körben, Sainz ügyesen megtörte az üldözők lendületét, Alonso Russell előzésével próbálkozott, de nem lett meg a harmadik hely.

Leclerc már most kiáll közepes keverékért, füstöt látott a jobb első gumi felől. Ezzel a 17. helyről kell felzárkóznia, de hosszú még a futam.

Alonso dühös: „Micsoda idióta! Ez az ember csak ahhoz ért, ha első helyről indul és ott megy.”

Biztonsági autó, két autó a pálya szélén: Hamilton és Bottas, utóbbit a megpördülő Latifi forgatta ki – a Williams versenyben maradt a mezőny végén.

A Les Combes-ban Hamilton a második helyért támadta Alonso, összeütköztek! A két autó folytatni tudja, de Hamilton autója sérült.

A rajt után Sainz vezet, Alonso nagy rajttal a második helyre jött fel, Perez visszacsúszott ötödiknek.

Zajlik a felvezető kör. Érdekesség, hogy a pole-pozíciós Sainz, valamint a három legjobb helyről induló büntetett versenyző, Bottas, Verstappen és Leclerc indul lágy keveréken, a többiek közepesen, kivéve Tsunoda a bokszból, akin a kemény van.

Egy autó nem foglalta el rajthelyét: az éppen 100. nagydíját teljesítő Gasly hiányzik a nyolcadik rajtkockából, mindkét AlphaTauri csak a bokszból rajtol.

Száraz futam vár ránk, a tegnapi eső megismétlésére 0 % az esély. A hőmérséklet a hétvége eddigi legmagasabbja, 21 Celsius-fok, az aszfalt pedig 35 fokos.

Nem ok nélküli a sok lufi: Valtteri Bottas ma lett 33 éves!

Hogy mennyire népszerű, azt a jegyeladások mutatják: a hétvégén 360 ezer belépő kelt el.

A hétvége során benne volt a levegőben, hogy az idei Belga Nagydíj lehet az utolsó. Egy órával a start előtt adták ki a közleményt arról, hogy 2023-ban még biztosan megtartják a népszerű futamot.

Szándékosan Spára időzített motorcserék miatt – mivel itt több az előzési lehetőség – nem kevesebb, mint nyolc versenyző kapott rajtbüntetést, heten a mezőny végére kerültek, míg Yuki Tsunoda a bokszutcából indul. Így lehet Carlos Sainz és Sergio Perez az első két rajtkockában, míg Max Verstappen és Charles Leclerc a 14-15. helyen.

Köszöntjük az olvasókat! Hamarosan, 15 órakor indul a Belga Nagydíj – mindenekelőtt egy nagyon furcsa rajtráccsal.