DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
21:01

Zöldre váltott a lámpa, megkezdődik tehát a kvalifikáció Mexikóvárosban! 

Íme a végeredmény, Valtteri Bottas pályafutása 19. pole-pozícióját szerezte ma. A folytatás holnap a futammal 20:00-tól. A kvalifikációról készült összefoglalónkat itt találhatják, mára köszönjük a figyelmüket! 

 

 

Valtteri Bottas a pole-ban! A finn pilóta nem tudott javítani az előző körén, de nem sok hiányzott hozzá, Lewis Hamilton lett a második, a két Red Bull pedig a második sorba kerül. 

Perez elrontotta az utolsó körét a bukótérből jött vissza.

Verstappen elég sokszor hibázott az előző körén, vajon mennyi a valós különbség a Red Bull és a Mercedes között jelen pillanatban? 

Itt a meglepetés! Hiába voltak hátrányban a Mercedesek a szabadedzéseken, az első lövések után Valtteri Bottas és Lewis Hamilton állnak az első két helyen, ráadásul elég nagy fölénnyel. Max Verstappen már három tizednél is többet kapott. Bottas ideje 1:15.875. Csak ő tudott 1:16 alá menni. 

Két éve Charles Leclerc szerezte meg a pole-pozíciót, most elég nagy meglepetés lenne, ha egy Ferrari nyerné az időmérőt. 

Zöldre váltott a bokszutca lámpája, indul a Q3!

Nem változott végül a kiesők sorrendje, Vettel, Raikkönen, Russell, Giovinazzi és Ocon azok, akiknek nem sikerült továbbjutniuk a legjobb tíz közé. Hamilton volt a Q2 leggyorsabbja. 

Giovinazzi hibázik a Q2 végén. Eltalálta a falat, de tovább tudott menni. 

Norris veszélyben van a 10, helyen, de nem igazán tudott javulni, közben Hamilton került az élre 1:16.474-el. 

Vizsgálat alá kerülnek a Williams pilótái is. Nagy forgalom alakult ki a boksz kijáratán a Q1 újraindításakor, itt pedig elképzelhető, hogy szabálytalanul próbáltak előnyt szerezni. 

Hat perccel a Q2 vége előtt a két Alfa Romeo, Ocon, Russel és Vettel állnak kieső helyen. 

Yuki Tsunoda a legjobb háromban! A japán lágy gumikon futott 1:16.701-et.

Verstappen került az élre 1:16.483-as idővel, Hamilton mindössze 16 ezreddel maradt el ettől.

Szinte mindenki a közepes keveréken jött ki, csak Ocon és Tsunoda a kivételek, ők a lágyat választották. 

Jön az időmérő második szakasza!

Kicsik voltak a különbségek, még a 12. helyen záró Daniel Ricciardo is egy másodpercen belül volt. 

 

Elég nagy kavarodás alakult ki az első szakasz végére. Bottas lett végül a leggyorsabb 1:16.727-es idővel, Leclerc és Verstappen előtt, ami pedig a kiesőket illeti, Alonso, Latifi, Schumacher, Mazepin és Stroll búcsúznak első körben. 

Leclerc és Gasly mennek fantasztikus időt! A monacói az élre ugrott, az AlphaTauri pilótája pedig a negyedik helyen áll. 

Latifi, Schumacher, Mazepin, Russell állnak a kieső helyen a már biztosan utolsó Strollon kívül. Vettelnek és Sainznak viszont menniük kell, veszélyben lehetnek a Q1 végén. 

Gyorsultak a Mercedesek, Bottas a második, Hamilton a harmadik helyre ugrott fel. 

Záporoznak az egyre jobb köridők! Érezhetően mindenki siet, jelenleg Verstappen az élen 1:16.788-al, mögötte Perez, Bottas, Norris, Hamilton zárja az első ötöt. 

Nem indul jól a folytatás Sainz számára. Egy rövid időre gondjai akadtak a Ferrari motorjával a spanyolnak, miután kijött a pályára. Egylőre úgy tűnik megoldódtak a gondjai. 

Folytatódik a kvalifikáció!

Úgy látszik lehet még gondja Kimi Raikkönennek. A finn pilóta nem tudta eldönteni, bemehet-e a bokszba amikor megkapták a piros zászlós jelzést. 

Csak a rend kedvéért: hét óra az időeltolódás, helyi idő szerint 14:33-kor, magyar idő szerint pedig 21:33-kor válthat majd zöldre a lámpa. 

És akkor ahogyan az ígérték, itt a jelzés: öt perc és mehet tovább az időmérő edzés. 

Továbbra is áll az edzés és tartanak a munkálatok a pályán. A hivatalos információ szerint 5 perccel a folytatás előtt kapunk egy figyelmeztetést. 

Kellemes tavaszias meleg van, a levegő hőmérséklete 21, míg az aszfalté 43 fok jelenleg. 

Nem sok idő telt el a Q1-ből, így a piros zászló előtt összesen heten tudtak eddig mért kört futni. Jelenleg Charles Leclerc áll az élen a folytatás előtt 1:17.991-el, mögötte Sebastian Vettel és Carlos Sainz következnek a sorban. 

Egyelőre javítják a falat és folyik a műszaki mentés. 

A kanadai ráment a poros ívre, ezért úszott meg az autó hátulja. Az biztos, hogy így nem a tervezett időben ér véget az időmérő. 

Piros zászló! Lance Stroll törte meg az Aston Martint a célegyenesben. 

Ezt a hétvégét sem ússzuk meg rajtbüntetések nélkül. Eddig Yuki Tsunoda, Lance Stroll, Esteban Ocon, Lando Norris számolhat azzal, hogy a rajtrács végére sorolják őket, de George Russell is kap egy öt helyes büntetést. 

A hangulatra az elmúlt években sem lehetett panasz Mexikóban és ez idén sincs másképpen. Sergio Pereznek jó esélyei lehetnek a dobogóra ezen hétvégén, ami növeli a helyi szurkolók kedvét.

A szabadedzések elég vegyes képet mutattak, pénteken még a Mercedes is tudott nyerni egy gyakorlást Valtteri Bottas révén, utána viszont a Red Bull került előnybe. Délután már Max Verstappen sikerét láthattuk, ma pedig Sergio Perez volt a leggyorsabb az utolsó edzésen az időmérő előtt. 

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan megkeződődik az időmérő edzés az Autodromo Hermanos Rodriguez versenypályán.