DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
13:14

A rajt után Hamilton megtartotta a vezetést, Bottas lerajtolta Verstappent. Két autó is összetört az első kanyarokban!

Az interjúk után jön a dobogós ceremónia, ahol a Mercedes konstruktőri trófeáját Dom Riefstahl, Bottas mérnöke fogja átvenni, aki ideiglenesen dolgozik a finn mellett.

Mára búcsúzik az élő közvetítés, de olvassátok a délután folyamán anyagainkat a versenyről!

Albon a végén kapott még egy öt másodperces büntetést a 2-es kanyarbeli szokott apropó miatt, de a 10. helyen így is megtarthatta.

Az Orosz Nagydíj eredménye:

Kockás zászló: Bottas megnyerte az Orosz Nagydíjat, Verstappen és Hamilton a dobogón.

Az utolsó pár körben a leggyorsabb kör és érte járó pluszpont miatt megy a pingpong: egy percen belül Verstappen, az új gumin levő Gasly, majd Bottas neve mellett is szerepelt. A finn ideje 1:37,030.

A teljesen széteső, utolsó helyre visszakerülő Grosjean újabb táblás akciója, ezúttal teljesen feddhetetlenül.

Grosjeant is vizsgálták a táblák szabálytalan kikerüléséért (mivelhogy összetört párat), de ő nem kap büntetést.

Vettel és Grosjean iménti csörtéje összeérő kerekekkel.

Az utolsó körökre is marad csata: Norris, Albon és Gasly izmozik a 9-11. helyen. A francia elődje/utódja megelőzésével már a tizedik.

Futó virtuális biztonsági fázis, amíg a lebontott hungarocelltáblákat kicserélték. Gasly viszont pórul járt, bejött a bokszba arra számítva, hogy ez egy jó taktikai húzás lesz – visszaesett a kilencedikről a 11. helyre.

Grosjean körönként veszíti a pozíciókat, az imént 12. volt, most már csak a 15. helyen. Vettel a 2-es kanyarban összekoccant vele és kikényszerítette a pályáról. Grosjean, nehogy Ricciardóhoz hasonlóan megbüntessék, a táblák felé tért vissza a pályáról, és lebontott közben párat.

Így a pontszerző helyeken a következő sorrend alakult ki a 38. körben – elismerésre méltó Leclerc hatodik helye, a két Alpha Tauri szereplése és a futam elején mezőny végére visszaeső Norris felzárkózása:

Kiáll az utolsó versenyző kerékcserére: Kimi Raikkönen 35 kört teljesített kemény abroncsain, a kilencedik helyen haladt.

Az FIA döntött, Hamilton kétszer egy büntetőpontot kapott az esetekért. Így 10 pontja lesz, eltiltás 12-től jár. Az első pontok csak november közepén, a Török Nagydíj után törlődnek.

Ricciardo nem lovagol a büntetésén: beismeri, ő rontotta el, ezért megpróbál gyorsabb lenni. Ilyen hozzáállás is van.

Bottas tovább csökkenti a leggyorsabb köridőt, 1:37,861-re.

Ricciardót – akinek Ocon a csapat kérésére átadta a jobb pozíciót – öt másodperccel büntetik meg: ő is levágta a 2-es kanyart, és nem a táblákat megkerülve tért vissza a pályára. Az ausztrál előnyt sem szerzett vele, ráadásul olyan szögben vágta át a sikánt, amelyikből nem tudott volna a táblák mellett elmenni…Betű szerint tényleg járt ez a büntetés, ráció azonban nincs sok benne.

Egy körrel később Bottas reagál. A finn akkora előnnyel vezetett, hogy visszajött az első helyre. Mögötte Leclerc, Verstappen, Kvjat és Hamilton a sorrend, a két kakukktojás még tartozik a kiállással.

A közepesen haladó négyes közül Verstappen cserélt legelőbb a 26. körben, közepest kapott és a negyedik helyre jött vissza, hat másodperccel Hamilton elé.

Hamilton nem boldog: a csapat szemére vetette, hogy túl korán kihozták, így a verseny végére el fognak kopni kemény abroncsai. Aztán a Verstappen köreiről beszámoló Peter Bonningtont torkollta le, hogy nem kér több információt, úgyis mindegy.

A lágy gumin startoló versenyzők sorban kiálltak, Perez, Ocon és Ricciardo mind Hamilton mögé tértek vissza – aki már az ötödik. Az első négy helyen Bottas, Verstappen, valamint Leclerc és Kvjat, akik közepesen indultak, így még várhatnak a cserével.

Bottas sorban futja a legjobb köröket az élen, most 1:39,221-gyel. Verstappent hat másodpercre leszakította.

Tájékoztatás a McLarentől: Sainzot megvizsgálták az orvosi központban, majd kiengedték, már a csapatnál van.

A 16. körben Hamilton teljesítette kiállását, tíz másodpercet állt a bokszban a kerékcsere előtt, letöltve a büntetést. A 11. helyre esett vissza, 35 másodperccel a vezető Bottas mögé.

A 2018-ban Formula-2-ben első három helyen végző Russell, Albon és Norris csatája – a 16. helyért.

Az éllovas nem tud leszakadni Bottastól, a 12. körben 1,5 másodperc a különbség. A csapat részéről arra buzdítják a finnt, hogy zárkózzon fel a másik Mercedesre.

Hamilton nem örül a büntetésnek, a futam közben arról kérdezgeti mérnökét, mi áll pontosan a szabálykönyvben. Ne feledjük el, hogy a szankciók mellé büntetőpontok is járnak, márpedig Hamiltonnak abból már nyolc van…

Hamilton az első körben növelte az előnyét, de jött a hír: 5 másodperces időbüntetést kapott a futam előtti szabálytalan rajtpróbáért!

Sőt, két szabályt is megszegett azzal a próbarajttal, ezért kétszer 5 másodperc büntetést osztottak ki rá!

Az 5. körben kiállt a safety car, Hamilton korán a gázra lépett, így megóvta az első helyét.

A visszajátszások szerint Sainz ezt csúnyán elnézte, a 2-es kanyart levágva és a táblák szerint visszatérve túl nagy volt a sebessége, és eltalálta a falat. Stroll hátulról lökték meg, így forgott a falba.

A rajt után Bottas jócskán Hamilton előtt volt, de a brit kedvezőbb íven tudott kigyorsítani. Hátrébb Ricciardo és Verstappen elé került pár méteren keresztül, de végül beállt a Hamilton, Bottas, Verstappen, Ocon, Ricciardo sorrend.

A mezőny előtt a biztonsági autó, néhányan taktikából már most kereket cserélnek, Albon, Norris és Russell kemény  keveréket kapott.

Sainz és Stroll az első kiesők, egymástól független esetek során, versenyük néhány száz méterig tartott.

Indul a felvezető kör: Hamilton büntetéséről továbbra sincs információ. A brit lágy gumin startol, mögüle Verstappen és Bottas közepesen.

Lesz egy ennél is valószínűbb rekordbeállítás, amely Kimi Raikkönen nevéhez fűződik: a ma délutáni pályafutása 322. rajtja, ugyanannyi, amennyit a rekorder Rubens Barrichello elért karrierje folyamán. Ez csak akkor hiúsulhat meg, ha valami rendkívüli esemény történik a finnel a felvezető kör végéig – egészen ritka, de nem teljesen példátlan pech lenne.

Hamilton a pole-pozícióból készül pályafutása 91. futamgyőzelmére, amellyel utolérné Michael Schumacher rekordját. Mögötte Verstappen, Bottas és Perez rajtol. Váltócsere miatt Albonnak és Latifinek osztottak ki öthelyes rajtbüntetést, a rajtfelállás itt tekinthető meg.

Friss hír a helyszínről, hogy Lewis Hamiltont vizsgálják, még mielőtt a verseny elkezdődött volna. A brit a bokszból kijövet szabálytalan helyen hajtott végre rajtpróbát, az erre kijelölt területen kívül. Ezért büntetés járhat.

A helyi stábnak volt dolga bőven a verseny előtt, mivel egy ijesztő Formula-2-es baleset után a 3-as kanyarban helyre kellett állítani a pálya széli védőberendezést a képen látható állapotból. Jack Aitken és Luca Ghiotto ütközött egymással és száguldott falnak. A két versenyző szerencsésen megúszta, a futamot azonban hét kör után értékelték, hiszen a Formula-1-es program előtt már nem jutott volna idő lefutni a maradék távot.

Köszöntünk minden olvasót! A szokásosnál korábban izzítottuk be élő közvetítésünket, hiszen húsz perc múlva, 13:10-kor kezdetét veszi a 2020-as Orosz Nagydíj.