DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Élő cikkek

Így alakult az időmérő Silverstone-ban

Elérkeztünk a 70. Évfordulós Nagydíj időmérő edzéséhez, melynek toronymagas favoritja a Mercedes. Frissülő, szöveges közvetítésben számolunk be az eseményekről.

A múlt hétvégi pole-idő messze, több mint hét tizedre volt: Hamilton 1:24,303-at teljesített egy hete.

A 70. Évfordulós Nagydíj időmérőjének teljes eredménye:

Hülkenberg megelőzi Ricciardót, övé a harmadik rajtkocka! Verstappen javít, de csak a német mögé, a negyedik helyre.

Javít mind a két Mercedes, és Bottas megelőzi Hamiltont, övé a pole-pozíció 1:25,154-gyel!

Ez váratlan: a két Mercedes közepes abronccsal tér vissza a pályára, így akarnak tovább javítani… Ricciardo szintén közepessel próbálkozik újra, a többiek, köztük a Red Bullok lággyal.

Verstappen a rádióban azért jelzi, hogy a közepesek sem tökéletesek, a melegedéssel vannak gondok. A három autó várhatóan lággyal tér vissza a második menetben

Az első menetek után Hamilton 1:25,284-gyel az első helyen – a hétvége legjobbját a második szabadedzés óta először sikerült megjavítani – mögötte Bottas, egy másodperc feletti lemaradásban Ricciardo, Hülkenberg, Verstappen és Albon. A próbálkozás a közepesekkel bejött a Red Bullnak és Renault-nak.

Elkezdődött a 12 perces Q3, a gumihasználatnál most is látunk érdekességeket: Verstappen, Albon és Ricciardo nem lágy, hanem közepes abroncson próbálkozik.

A Q3-ba jutott az első tíz helyezett: Bottas, Hülkenberg, Hamilton, Gasly, Ricciardo, Albon, Stroll, Leclerc, Verstappen és Norris. Mindenki azon a gumin rajtolhat, melyen leggyorsabb Q2-es körét futotta: Verstappenen a kemény keverék lesz a startnál.

Kiesett a Q2-ben: Ocon, Vettel, Sainz, Grosjean és Russell.

Hülkenberg megmenekül, de még mennyire, a második helyre ugrik! Hamilton két lila szektor után visszavett – hogy közepesen rajtolhasson – Vettel viszont nem tudott javítani, kiesik!

Egy perc maradt a Q2-ből, 12 autó a pályán, Russell már visszatért a bokszba, a harmadik és ötödik Ricciardo és Verstappen biztos a dolgában, így garázsban maradtak.

A második menetben a többség már lágy keverékkel tér vissza. Russell a 12. helyre javított.

Ezzel Vettel pillanatnyi kieső pozícióban. Mögötte Sainz, Hülkenberg (aki hibázott gyorskörén), Grosjean és Russell a kiesők között.

Miközben a többség már visszatért a bokszba, az onnan utoljára távozó két Ferrari is közepesen érkezett. Leclerc 4., Vettel 11. helyre ugrott.

Az első gyorskörök után Bottas 1:25,785-tel vezet, mögötte Hamilton, Ricciardo és a kemény gumival Verstappen.

Kihajtottak a bokszból a Q2 résztvevői. Szembetűnő a gumistratégia – már a holnapi rajtot szem előtt tartva –, senkin nincs lágy abroncs, Verstappen pedig a keményet tette fel!

A hétvége legjobb köre még mindig a második szabadedzés első eredménye Lewis Hamiltontól, 1:25,606 – a szombati harmadik szabadedzésen és a Q3-ban is nagyon messze voltunk tőle. Egy hete már a Q1-ben 1:25,8-nál jártak, most közel egy másodperccel lassabb a mezőny.

Kép Ocon és Russell incidenséről – a lassú körön levő Renault a gyors sávban poroszkált.

Bottas javított és ő zárta élen a Q3-at 1:26,738-cal. Hamilton, Albon, Verstappen és Gasly az első ötben, a kiesők pedig: Kvjat, Magnussen, Latifi, Giovinazzi és Raikkönen.

Albon a harmadik helyre ugrott, így garantált továbbjutó. Pillanatnyilag Stroll és Ocon is kieső helyre csúszott, de mindketten top 10-es időt javítottak.

Russell nagy körrel a nyolcadik helyre ugrik, Latifi a 16.-ra javít, de biztos kieső.

A kiesőjelöltek a 16. helytől hátra: Albon, Magnussen, Raikkönen, Giovinazzi és Latifi.

Két perc van még hátra az időmérő Q1 részéből, rövidesen jönnek az utolsó rohamok, Verstappen, Hülkenberg és Leclerc kivételével mindenki a pályán.

Ocon az egyenesben feltartotta Russellt, akinek fékeznie kellett. Kétségtelen, hogy ezért büntetést fogunk látni.

Mások egy hűtőkör után második lövésüket is letudták: Bottas a második, Leclerc az ötödik helyre javított.

A Renault-k más ütemben hajtottak ki a Q1-ben, Ricciardo első gyorskörével ötödik.

Csaknem mindenki teljesítette már első gyorskörét: Verstappen 1:27,154-gyel a két Mercedes előtt, Hülkenberg negyedik iménti idejével.

A két Haas futotta meg az első gyorsköröket, 1:28,4-et és 1:28,7-et közepes abroncson. Hülkenberg lágyon 1:27,279-cel előzte meg őket.

A Q1 18 perces számlálója elkezdődött. Kis időjárásjelentés: a levegő hőmérséklete 27 Celsius-fok, az aszfalt viszont 44 fokra hevült.

Eközben a MotoGP-ben hatalmas meglepetés született a brnói időmérőn, Fabio Quartararo elesett, Johann Zarco szerezte meg a pole-pozíciót.

Ízléses sisakfotó a Racing Point jóvoltából.

Mai hír, hogy a két Ferrariban friss motor dolgozik szombaton. Sebastian Vettel pénteki motorhibája miatt elővigyázatosságból erőforrás-komponenseket cserélt mindkétek autóban: belsőégésű motorból, turbófeltöltőből és MGU-H-ból került be az idei második egység. 

Rövidesen, pontban 15 órakor kezdődik a második silverstone-i hétvége kvalifikációja. A szabadedzések alapján egyértelmű, ki a favorit: a Brit Nagydíjat is uraló két Mercedes minden alkalommal első és második helyet szerzett, a lépéselőny Lewis Hamiltonnál van. A harmadik helyen viszont mindig más csapat és versenyző állt: Max Verstappen a Red Bull-lal, Daniel Ricciardo a Renault-val és Lando Norris a McLarennel – miközben a beugró Nico Hülkenberg is esélyesnek tűnik a rajtpozícióra a Racing Pointtal három erős edzésteljesítménnyel.