DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Hírösszefoglaló

Ítélet Ben Sulayem ügyében, a Ferraritól igazol a Mercedes: a szerdai F1-es hírek

Mazepint felmentették, épül a Hungaroring, videóban szerepel Bottas: összeszedtük nektek a nap legfontosabb F1-es híreit, információit.

A nap talán legfontosabb híre az, hogy tisztázták a felhozott gyanúsítások alól Mohammed ben Sulayemet, az FIA elnökét. Az egyik vád szerint Ben Sulayem nyomást helyezett a stewardokra tavaly a Szaúd-arábiai Nagydíjon azzal kapcsolatban, hogy vonják vissza Fernando Alonso büntetését, a másik szerint pedig arra kérte az FIA alkalmazottait, hogy találjanak valami hibát a Las Vegas-i pályában, ami miatt nem kaphat FIA-engedélyt a nagydíj megrendezésére. Az FIA azonban most közölte, hogy az egy hónapig tartó vizsgálat során nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy az elnök helytelenül cselekedett volna. Tizenegy tanút hallgattak ki, és azt is hangsúlyozták, hogy az elnök végig nyíltan, átláthatóan és segítőkészen viselkedett a folyamat során.

Szintén mai hír, hogy leigazolta a Ferraritól távozó Simone Restát a Mercedes. A sajtóértesülések szerint Resta stratégiai fejlesztési igazgató lesz Brackley-ben James Allison mellett, de csak 2025-től csatlakozhat a csillagosokhoz. Mellette egy másik fontos szakember is a Mercedeshez költözik Maranellóból: Enrico Sampo, aki az előző években a Scuderia pilótaszimulátoros csapatának vezetője volt, a Mercedesnél a hírek szerint a teljesítményszoftverek alkalmazásának feje lesz majd, szintén 2025-től.

f1-bahrain-thursday-342_1



Feloldották Nyikita Mazepin, a korábbi orosz F1-es pilóta elleni EU-s szankciókat. A bíróság kimondta, hogy ugyan Dmitrij Mazepin valóban kapcsolatban áll a háborút kirobbantó orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal, viszont a fiáról ugyanez nem mondható el, és a döntéshozók szerint nem bizonyítható, hogy Nyikita Mazepin a családi kötelékeken túl anyagi vagy bármilyen szempontból összefüggésbe hozható lenne az apjával és főleg Putyinnal. Magyarán: az Unió Törvényszéke kimondta, hogy önmagában a családi kapocs még nem tekinthető indoknak a szankciók kivetésére, egyéb érdekkötődéseknek is kell lenniük hozzá, ezért feloldották azokat a 25 éves pilótával szemben.

Személyes okok miatt nem tudja vállalni megszokott feladatait, és nem lesz ott a helyszínen a hétvégi F1-es Ausztrál Nagydíjon Jo Bauer, az FIA technikai delegáltja. A Formula.hu információi szerint a Japán Nagydíjon visszatér, és amint az FIA hivatalos dokumentumaiból (az autók részletes vizsgálatáról szóló Doc2-ből) kiderül, a helyét Manuel Leal veszi át Melbourne-ben, aki eddig a WEC-ben szerzett tapasztalatokat. Jo Bauer az 1997-es szezon óta vezeti az FIA technikai delegációját, és azóta tartó pályafutása során ez az első F1-es verseny, amelyen nem vesz részt, így közel három évtized után először fog hiányozni.

Ausztrál művésztanuló, a 20 éves Rosie Pettenon tervezte Ricciardo hétvégi F1-es sisakját: a számos ausztrál motívummal, például kengurukkal – és persze Ricciardo méhészborzával – tarkított sisakfényezés jó célt is szolgál majd az F1-es futamot követően, ugyanis elárverezik majd az egyedi bukót, a bevételt pedig a rászoruló gyerekeken segítő Save the Children Australia szervezet kapja.

Kedvese, Tiffany Cromwell révén Valtteri Bottas egy ideje már tiszteletbeli ausztrálnak számít, s erre erősített most rá a helyi Uber új reklámja, amelyben a Stake F1 Team Formula-1-es pilótája szerepel. Bottas az „ausztrál életstílusnak” megfelelően kialakított autó kapcsán többek között bemutatja a kerékpár-, horgászbot- és tangapapucstárolót, a beépített pitesütőt, egy zuhanyt – ahol természetesen nem maradhat el némi félpucérkodás sem a finn versenyzőtől –, valamint a DRS rövidítésre szójátékkal utaló rovarirtórendszert. Zseniálisan humoros videó a hétvégi F1-es Ausztrál Nagydíj előtt:

Továbbra is zajlik a magyar F1-es pálya átalakítása, modernizálása, a Hungaroring Facebook-oldala pedig ki is tett egy videós posztot arról, hogy hogyan áll most a projekt:

A korábbi F1-es pilóta, Johnny Herbert szerint a Red Bull és Christian Horner a Mercedes karjaiba üldözheti Max Verstappent. A manapság kommentátorként dolgozó egykori futamgyőztes szerint Horner azzal szolgálná a csapat érdekét, ha félreállna, mert ha Verstappen távozik, az ellenkezik a Red Bull érdekeivel. „Nem jó az F1-nek ez az egész, ami zajlik és ahogy elhúzódik a feszültség. És ez nem segít a Red Bull helyzetén sem, amely a jelenlegi legjobb versenyzőt tudhatja magáénak. És nagyon közel járnak ahhoz, hogy elüldözzék őt a csapattól: úgy hallottam, elég közel kerültek a megállapodáshoz a Mercedesszel. Ennek az lehet a hatása, hogy tönkretehetik a csapatot és a sikereiket. Ez nem Christian Horner-show, hanem Max Verstappen-show, hiszen ő az, aki nyeri a versenyeket és a világbajnokságokat a Red Bull számára. Őrültség lenne Maxnak távoznia a kialakult helyzet miatt. Jos elmondta, hogy rendkívül romboló lehet ennek a hatása és szétszakíthatja a csapatot, és szerintem már bőven túl hosszú ideje húzódik ez. Bizonyos tekintetben Christiannak tényleg el kellene gondolkodnia ezen és félre kellene állnia.”

Még egy hír Carlos Sainzról, aki szerdán kerékpárral egy kört már megtett Melbourne-ben, az FIA egészségügyi vizsgálatára pedig órák múlva sor fog kerülni, és eldől, hogy versenyezhet-e hétvégén a Ferrarinál a Dzsiddát kihagyni kényszerülő spanyol.

Végezetül pedig hadd ajánljuk figyelmetekbe a Formula Podcast legfrissebb adását, amelyben a TOP10 F1-es beugrást szedtük össze: hallgassátok meg műsorunkat a YouTube-on!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: