DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Hírösszefoglaló

Verstappen, Hamilton, Alonso, Audi: erről szóltak a mai F1-es hírek

Eseménydús napot hozott a Szaúd-arábiai Nagydíj szerdája, rengeteg fontos dolog hangzott el. Egy cikkben összegezzük, hogy mit érdemes tudni.

Érdekes sajtónapot hozott a Szaúd-arábiai Nagydíj szerdája, sok érdekes dolog hangzott el ezen a délutánon/estén. Egyrészt megkérdezték Max Verstappent arról, hogy mit gondol édesapja pár nappal ezelőtti nyilatkozatáról, mely szerint a Red Bull széthullhat, ha Christian Horner marad a csapatfőnök. A pilóta elmondta, hogy reméli, hogy nem így lesz, és hogy az apja így érezhette, de ő nem akar oldalt választani, és leszögezte, hogy ő, az apja, valamint a menedzsere mindig együtt lesznek az F1-ben, nem látja magát nélkülük a sportágban.

Hozzátette azt is, hogy Jos Verstappen nem hazug. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy ő az egésszel foglalkozni sem akar, csak a teljesítmény számít, neki az a lényeg. Egyúttal azt is kimondta, hogy mivel a Red Bullnál megvan a teljesítmény, így jelenleg nem lát okot arra, hogy eligazoljon, bár megjegyezte, hogy Lewis Hamilton Ferrarihoz igazolását se látta senki előre, a körülmények mindig alakulhatnak úgy, hogy valami váratlan lépés következik, de a célja az, hogy maradjon.

f1-verstappen-2024-redbull



Hasonló választ adott az F1 utóbbi hetekben kirobbant jó pár botrányával kapcsolatban Lando Norris is, aki szerint ennek semmi köze a sporthoz, nem szabadna olyan kérdéseket kapnia, hogy mit gondol egyes emberek magánügyeiről, ő arról akar beszélni, hogy mi történik a pályán.

Hamilton viszont mást mondott a Horner-ügy kapcsán, mégpedig azt, hogy szerinte nem jól kezelik azt: most kellene kiállnia az F1-nek a sokat hangoztatott értékekért, de egyáltalán nem ez történik, és szerinte óriási csalódást okoz az átláthatóság és a nyíltság ilyen szintű hiánya. Szerinte ez így nagyon rosszat tesz a sportnak, pedig éppen most mutathatnák meg a világnak, hogy az F1 milyen valójában...

Fernando Alonsót a Mohammed ben Sulayemről bedobott hírekről kérdezték, az Aston Martin spanyolja pedig nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy azért jönnek ilyen történetek, mert a pályán zajló küzdelmek unalmasak, hiszen mindig Verstappen nyer, ezért arról kevesebbet lehet beszélni.

GP2401_112433_U1A3856_resize

Alonso beszélt a Red Bullról és a saját karrierjének folytatásáról is: mint mondta, a következő hetekben dönti el, hogy marad-e egyáltalán a sportágban, és ha igen, akkor csak úgy szeretné folytatni, hogy egy 100%-os erőbedobással dolgozó istállónál versenyez azzal a reális eséllyel, hogy képes lehet a győzelemre. Mivel ezt arra válaszolta, hogy vajon tényleg átülhet-e a Red Bullba, nyilvánvalóan nem csendesítette el a pletykákat...

A spanyolnak persze csak akkor lehet helye a Red Bullnál, ha Verstappen a Mercedeshez igazol, ami szintén erős pletyka az utóbbi napokban. Erről George Russellt kérdezték, hiszen mellé ülhetne át a világbajnok, a brit pedig azt mondta, hogy ő harmadik éve csatázik Hamiltonnal házon belül és egész jól állja a sarat, úgyhogy nem tart senkitől, sőt hiszi, hogy mindenkit le tud győzni a mezőnyben. Ugyanakkor Verstappen leigazolását nem cáfolta, egyszerűen annyit mondott rá, hogy egy csapatnak mindig a lehető legjobb párost kell összeállítani, és ez a csapatváltás inkább Verstappenen és a Red Bullon múlhat, nem a Mercedesen.

Volt még egy átnyúló ügy Bahreinből, Daniel Ricciardo és Yuki Tsunoda házon belüli kakaskodása, amiről mindketten elmondták, hogy beszéltek róla zárt ajtók mögött, és tisztázták a félreértést. Ezzel együtt Tsunodán azért nem látszott az a hatalmas meggyőződés a témában, és Ricciardo sem a megszokott könnyedséggel válaszolt ezekre a kérdésre, a jelek szerint nem annyira biztos az, hogy nem történik hasonló a folytatásban.

 

Sainz beteg, Leclerc szerint nem itt lesz a legjobb a Ferrari

Carlos Sainz nem tudott résztvenni a mai sajtónapon, miután egy betegség miatt inkább visszament a hotelbe, nem állt az újságírók rendelkezésére. A tájékoztatás szerint a múlt heti dobogós Ferrari-pilóta holnap már elég jó formában lehet ahhoz, hogy beüljön az autóba. 

Csapattársa, Charles Leclerc kérdésre elmondta, hogy szerinte nem ez lesz a Ferrari legerősebb hétvégéje, nem feltétlenül ezekben a kanyarokban a legerősebbek, de majd meglátják, hogy az idei autóra mi igaz ebből. Összességében a kockázatot emelte ki, szerinte arra lesz szükségük a jó szerepléshez, mert ezen a pályán az tud gyors lenni, aki rizikózik.

 

Megveszi a Saubert az Audi, közleményt adott ki az FIA

A nap során voltak még azért érdekes hírek, az egyik egy sajtóértesülés: a Bild szerint az Audi ugyanis 100%-ban megvásárolja a Sauber F1-es csapatát, amelyből úgy is gyári alakulatot csinált volna, hogy eddig csak 25%-os tulajdonrésszel rendelkezett. A német lap szerint az elmúlt napokban született meg ez a megállapodás.

Távozik az Alpine-tól Bob Bell, aki tanácsadói szerepkört töltött be náluk az utóbbi időben: nem sokkal később pedig az Aston Martin jelentette be a nagy tapasztalattal bíró szakember érkezését, így Alonso egy olyan embert kap maga mellé, akivel együtt dolgozott a Renault-nál közel húsz éve, a két világbajnoki címe idején.

Közleményt adott ki az FIA a Ben Sulayem elleni vizsgálatokkal kapcsolatban: „Az FIA megerősíti, hogy a megfelelőségért felelős tisztviselő jelentést kapott esetleges vádakról a vezetőség bizonyos tagjait illetően. A Megfelelőségi Osztály vizsgálja ezeket az aggályokat, ahogy az a bevett gyakorlat az ilyen esetekben, hogy biztosítsa a folyamatok pontos betartását.” Mint látható, a kétmondatos kommünikéből nem derül ki, hogy pontosan milyen vádakkal illeték Ben Sulayemet, sőt konkrétan még azt sem erősítették meg, hogy valóban az elnökről van szó. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: