DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 30. kedd
F1

Vettel keményen bírálta a V6-os turbók hangját

Már meg sem lepődünk, amikor újabb és újabb panaszokat hallunk a motorhangokra a Formula-1 különféle résztvevőitől, ám Sebastian Vettel nyomdafestéket nem tűrő véleményére mégis sokan felkapták a fejüket.

"Ez egy sz*r" - jelentette ki kendőzetlenül a négyszeres bajnok, amikor Malajziában a V6-os turbók hangjáról kérdezték. "A verseny nagy részét a bokszutcából nézhettem végig, és azt kell mondanom, hogy kisebb volt a zaj, mint egy bárban."

 

"Véleményem szerint ez nem jó a rajongóknak. Az F1-nek látványosnak kell lennie, és ennek egyik legfőbb összetevőjét a hang jelenti. Hatéves koromban a Német Nagydíj szabadedzésén hallottam először élőben F1-es autókat. Már nem sok mindenre emlékszek, de ami máig megmaradt a fejemben, az az autók hangja. Pontosan tudom, hogy mennyire hangosak voltak, rendesen vibrált a levegő, ahogy az autók elszáguldottak előttünk. Nagy kár, hogy ez nincs többé."



Vettel csapattársa, Daniel Ricciardo nincs ilyen rossz véleménnyel a motorhangról, sőt, még a jótékony hatását is megtalálta az alacsonyabb zajszintnek.

 

"Ha padlógázzal haladunk, továbbra sem hallunk semmit az autóban ülve. A sisakban így is éppen elég zaj van ahhoz, hogy kiszűrjön minden mást körülöttünk. Szerintem ez így rendben van. Persze más a hang, de ehhez is hozzá fogunk szokni. És így talán kicsit hosszabb ideig lesz jó a hallásom, szóval nincs okom panaszkodni" - vélekedett az ausztrál.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: