DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Gyorsasági (Gy)

GRT: Egy kiállítás gépei

A Gender Racing Team az elmúlt napokban részt vett a Hungexpon megrendezett Automotive Hungary – Autotechnika 2018 járműipari szakkiállításon. A budapesti vásárváros A pavilonjában a csapat három versenyautója és a szállítókamion került kiállításra és természetesen a csapat versenyzői is megjelentek.

Első pillantásra esetleg furcsa lehet, mit keres egy versenycsapat egy ennyire szakmai kiállításon, ám sokkal több kapcsolódási pont van, mint gondolnánk. Egyrészt egy régi megszokott alap dolog, hogy általában az autósportban kerül kifejlesztésre, kidolgozásra mindenféle új technikai megoldás melyet aztán néhány év elteltével már hétköznapokban használt utcai autózásban teljesítenek szolgálatot. Például a csapat versenyautóiban található 2000cm3-es motorok kisebb különbségekkel a márka több sportos utcai modelljében is megtalálhatók.

Szintén fontos kapcsolódási pont a járműipar számára képzett fiatal szakemberekkel történő kapcsolattartás, hiszen a rendezvényen idén is már hagyományosan részt vett mindenhazai Formula Student csapat melyekben a gépjárműipari felsőoktatásban tanuló fiatalok építenek és versenyeztetnek versenyautókat próbálgatva a saját ötleteiket, műszaki megoldásaikat a valóságba átvinni. Több Formula Student csapat is megfordult a GRT standján, hogy beszélgessenek a versenyzőinkkel szerelőinkkel, és hogy egészen közelről tanulmányozhassák az igazi éles száguldásra tervezett versenygépeket, hiszen fontos hasonlóság, hogy a Formula Studentben is monoposto jellegű együléses versenyautókat kell a csapatoknak megépíteni.



Mivel az FS csapatok működése szinte minden elemében megegyezik a „valódi” versenysport csapatok szervezeti felépítésével és működési mechanizmusával, így több FS csapattal is megállapodás született arról, hogy a GRT a versenyeken és a hungaroringi műhelyben is szívesen látja a fiatalokat mindenféle eszmecserére. Fontos, hogy élőben láthassák egy versenycsapat működésének folyamatait melyekből az FS csapat működtetéséhez leshetnek el dolgokat, kaphatnak tanácsokat és természetesen az sem kizárt, hogy pont egy ilyen fiatal szakembertől kaphat viszont jó ötletet a GRT a versenycsapat működéséhez.

Természetesen a GRT szakmai utánpótlása is fontos szempont lehet ebben az együttműködésben, hiszen nemrég bővült a csapat autóparkja így várhatóan a következő szezonban már négy versenygép fut majd a versenyhétvégéken melyhez további szerelők is kellenek majd. A GRT nemcsak a fiatal tehetséges versenyzők felkutatását, hanem a sporthoz kapcsolódó lelkes fiatal műszaki szakemberek lehetőséghez juttatását is fontosnak tartja.

Valamint egy ilyen rendezvényen való megjelenésnél az is fontos szempont, hogy egy kicsit más potenciális érdeklődői körnek is meg lehet mutatni a csapatot és esetleg lehet újabb szurkolókat csábítani a versenypályák mellé is.

Ezután pedig következhet a háttérmunka a 2019-es versenyszezonra történő felkészülés, hogy jövőre is legalább ilyen szépen csillogó bajnoki aranynak, ezüstös és bronzos helyezéseknek is örülhessünk majd, valamint hogy akár szakmailag is nagyot léphessen a Gender csapat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: