DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Gyorsasági (Gy)

Egy szinttel feljebb - Királykuti Márkot kérdeztük

A hétvégi, Hungaroring által szervezett End of Season F1 parti és sajtótájékoztató keretén belül jelentették be, hogy 2014-től Királykuti Márk - a magyar Formula Renault bajnokság idei győztese, az FIA Formula-3 Európa-bajnokságban folytatja pályafutását.

"Már tavaly is azon voltunk, hogy sikerüljön ilyen jelentős bajnoksághoz csatlakozni, ám akkor elmaradt. Most azonban nem volt akadálya annak, hogy a 2014-es szezonban az FIA Formula-3 Európa-bajnokságban folytathassam pályafutásom" - mondta Királykuti Márk az autosgyorsasagi.info-nak.

A Formula BMW és Formula ADAC sorozatokban már belekóstolhatott a nemzetközi mezőny világába a mindössze 19 esztendős tehetség, ám az igazi erőfelmérő 2014 lesz számára.

"Nem lesz újdonság a nemzetközi mezőny, hisz 12 éves korom óta külföldön is versenyzek. Több nevesebb pilótával, mint például az idei F3 Európa-bajnokkal, Raffaele Marciello-val is összemérhettem már tudásom" - folytatta Márk.

Mint minden pilóta, így ő is gokartozással kezdte karrierjét 6 évesen. 13 év versenyzői tapasztalattal a háta mögött megkapta azt a lehetőséget, amiről sok autóversenyző álmodik: esélyt a nagyvilág szeme előtt.

De mi lehet Márk célja 2014-ben?

"Nagyon szeretnék bizonyítani, még kicsit fejleszteni kell a jelenlegi tudásomat, de célom egyértelműen a dobogós helyek egyike."

És ha mindezt a Hungaroringen sikerülne elérnie" 

Na, az lenne csak igazán felemelő érzés, nem de?

"Természetesen összerezzen a gyomrom, ha belegondolok abba, hogy mennyi szurkoló lesz kint a DTM betétfutamaként sorra kerülő versenyhétvégén a Hungaroringen. Nagyon nagy felelősség, hogy kiszolgáljam a szurkolókat, bizonyítani szeretnék nekik."

Arra a kérdése, hogy mely gyártó (jövőre három is lesz, Volkswagen, Mercedes és érkezik a Renault, a kasznit továbbra is a Dallara gyártja) autójával vág neki a jövő esztendőnek, a 19 éves pilóta azonnal rávágta: "Mercedessel." 
Ezt legalább annyira határozottal közölte, mint azt, hogy mi a jövőbeni célja.

"Mint minden pilóta én is győzni szeretek a legjobban. Ám én a legjobbak között szeretnék a legjobb lenni." 

Szóval ez azt jeleni, hogy cél a Forma-1. Úgy legyen!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: