DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Gyorsasági (Gy)

Duna-Autó Autós Gyorsasági Bajnokság IX-X-XI. Forduló (vasárnap)

Mostoha körülmények várták a versenyzőket vasárnap reggel a Gyorsasági Országos Bajnokság zárónapján. A 2012-as szezon utolsó fordulójának napján a túra, a Lotus Cup Eastern Europe, a Lotus Ladies Cup, a Formula autós, az RRC Suzuki Swift Kupa és az OB Endurance Trófea szériák résztvevői ülhettek autóba.

A ködös, párás levegő miatt a Hungaroring alkalmatlan volt a versenyzésre, emiatt több, mint két órát csúszott a program. 

OB I. kat.(Túra),  Időmérő Edzés

A napot a túraautós mezőny kezdte meg egy 15 perces időmérő edzéssel. A szombati naphoz képest jóval kevesebb résztvevővel vágtak neki a pilóták a kvalifikációnak. A csúszós pályán Bódis Kálmán autózta a leggyorsabb kört a Silver Stinggel, megelőzve kategória ellenfelét(F+3.5), a BMW-vel versenyző Herczog Helmutot.

Az alacsonyabb géposztályokban, az F-2.0-esek között a szombati naphoz hasonlóan Fekete Zoltán végzett az első helyen, Laczkó Levente előtt.

Az F-1.6-osoknál Tim Gábor kimagaslott a mezőnyből és magabiztos előnnyel utasította maga mögé Bak Krisztiánt és Karajannisz Manoliszt.

A Lotusok közül Lekeny György és Lekeny Márk látogatta meg a Hungaroring vizes nyomvonalát és ebben a sorrendben végeztek kategóriában. Mindketten öt-öt kört teljesítettek a kvalifikáción és mindossz 0.106 mp döntött Lekeny György javára.

OB VII. kat. (Lotus Ladies Cup) 2. verseny

A versenyen a start után Bende Adrienn már az első körben átvette a vezetést és a negyedik helyről az élre állt. Az első kör végén Bende mögött a második pozícióért 5 versenyző állt harcban, akik nagyon közel autóztak egymáshoz. Ebből az ötösből a puerto ricoi, Glory Fernandez került ki győztesként és megszerezte a második pozíciót. Mögötte Kapitány Dóri, Sass Szilvi, Vanyova Veronika és Maranecz Fruzsina autóztak. A csúszós pályán nem történt baleset, szép versenyt vívtak a hölgyek. A 25 perc + 1 körös verseny végén Bende Adrienn ért be a célba elsőként, másodikként Glory Fernandez, harmadikként Kapitány Dorottya zárt.

OB II.kat. (Formula) 2. verseny

Mire a forma autósok sorra kerültek az aszfaltcsík teljesen felszáradt a Hungaroringen. Az élről rajtoló Höher Cristopher pedig magabiztos versenyzéssel, végig vezetve nyerte meg a vasárnapi futamot. A hétvége során végig kiválóan versenyző, Fekete Krisztián hozta a második helyet, Pödör Balázs pedig harmadikként ért célba.

OB I. kat. (Túra), OB VII. kat. (Lotus Cup Eastern Europe) 3.verseny

A túraautósok utolsó versenyét vasárnap 12:30-kor rendezték. A reggeli időmérős eredményekhez képest nagy változás nem történt és Bódis Kálmán újabb győzelmet aratott Herczog Helmut előtt.

Az F-2000-es géposztályban Fekete Zoltán sem talált legyőzőre és makulátlan hétvégét zárt. Kategórájában másodikként Laczkó Levente ért célba.

Az F-1600-as kategóriában öten indultak, de Tim Gábor kiesett így nem tudott újabb győzelmet ünnepelni. Elsőként Karajannisz Manolisz látta meg a kockás zászlót, a második helyen Tóth Anita, a harmadikon Csiszér Béla futott be.

OB V. kat. (RRC Suzuki Swift Kupa) 3. verseny

A Suzukisok harmadik versenyét a hétvégére a Suzukiba visszaülő ifj. Ficza Ferenc nyerte meg, aki az utolsó körben előzte meg a végig vezető Bárkovics Zoltánt. A 2010-es bajnok jól tette, hogy ismét kipróbálta magát a mezőnyben, hiszen két győzelmet és egy második helyet szerzett a záróhétvége során. A kupa nagy ígérete, a nagyon fiatal Tassi Attila is a dobogón ünnepelhetett, a 14 éves versenyző a harmadik helyet szerezte meg a 2013-as bajnoki sorozat győztese , Nagy Dani előtt. A leggyorsabb kör is a futamgyőztes, ifj. Ficza nevéhez fűződik, amely 2:23:730.

OB II. kat. (Formula) 3. verseny

Christoph Höher harmadik futamát is megnyerte a Hungaroringen, teljesé téve hétvégi trófeagyűjteményét. Fekete Krisztián tovább folytatta jó szereplését a Tatus Hondával, ő ért célba a 2. helyen, míg a dobogó harmadik foka Pödör Balázsé lett. A rajt nem volt teljesen zökkenőmentes, Galambos Szabolcs állva maradt, ám a szerelőknek sikerült újraindítani versenygépét, így a mezőny után eredhetett. Oliver Offnert boxutca áthajtásos büntetéssel sújtották.

OB Endurance Trófea

A Bús Edina - Ifj. Ficza Ferenc páros győzött az 1 óra 40 percesre rövidített Endurance versenyen. A SEAT Leonnal versenyző páros mögött mindössze 5.5 másodperccel maradt el a Bódis Kálmán - Herter Gusztáv duó, míg a dobogó harmadik foka a Lotus Exige párosáé, Vizin Tamásé és Burkus Egoné lett. Mind a hat nevezett autó célba ért, a 4. helyen a BMW E30 triója, Lackó László, Laczkó Lehel és Makai György végzett, 5. lett a Honda Civic Type-R kormányát tekerő Tóth Anita, Csiszér Béla, Mink Zoltán hármas, míg a 6. helyezett a SEAT Leonnal rajthoz álló Horváth Bence, Füge Krisztián páros lett.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: