DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Gyorsasági (Gy)

Bajnokok csatája a Slovakia Ringen

Az RRC Suzuki Kupa XI. fordulójára - ahogy arról korábban már beszámoltunk - több vendég-pilóta is benevezett. Ennek fényében igazán remek csatára készülhettek mind a versenyzők, mind a nézők. A várakozás, pedig nem volt hiába való.

A pályán valódi autóverseny zajlott, az első méterektől egészen az utolsó milliméterig. A futamot Kiss Norbert - a sorozat 2009. évi bajnoka - (GFS Oxxo Team) pilótája nyerte, Ficza Ferenc - 2011. évi bajnoka - (School Team Hungary) előtt. A harmadik helyre a számítógép Tassi Attilát (RCM Motorsport) hozta ki, azonban a pódiumra nem ő, hanem Bárkovics Zoltán - 2012. évi bajnok - állhatott fel. Mint utólag kiderült négy autó is szinte egyszerre lépte át a célvonalat. A verseny igazgatósága ezért célfotó alapján állapította meg, hogy Bárkovics Zoltán előbb ért be (24 ezreddel), Tassi előtt, de Ficza Ferenc is csupán 3 ezreddel előzte meg Bárkovicsot. Őket követte Takáts Ákos - Zsille Motorsport - (alig 4 tizeddel elmaradva). A Bajnokságot vezető Nagy Dániel (RCM Motorsport) a hetedik helyen zárta a fordulót.



Ezzel azonban nem ért véget a verseny, hisz a versenybírók utólag sokak számára meglepő döntéseket hoztak.

A futamot nyert Kiss Norbertet utólag 20 másodperc időbüntetést kapott, de hivatalosan indoklásban csak az időbüntetés ténye szerepel. Tudomásunk szerint a verseny alatt Bárkovics Zoltánnal - az egyik csata során - jobban összeütköztek, mellyel Bárkovics jelentős hátrányba került. A büntetés mértékét a versenyző eltúlzottnak tartotta, de a döntés ellen nem fellebbezett. Így Kiss a 10. helyre sorolódott, és ezzel Tassi Attila végül még is felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A versenyt követő technikai ellenőrzés után két autónál is szabálytanságot állapítottak meg. A vizsgálat során az ellenőrök ugyan megállapították, hogy az általuk talált hiba nem befolyásolja a versenyzők eredményét, de a szabályzat szerint ki kellett zárniuk az érintetteket. A kizárás áldozata lett Vogel Adrienn, GFS Oxxo Energy Team és György Gábor a Feke-Team versenyzője.

A végső eredmény az alábbiakra módosult:

1. Ficza Ferenc (School Team)

2. Bárkovics Zoltán (RCM)

3. Tassi Attila (RCM)

4. Nagy Dani (RCM)

5. Takáts Ákos (Zsille)

6. Csík János (GFS)

7. Mészáros Gábor (GFS)

8. Over Federic (Proex)

9. Fáczán Zsolt (RCM)

10. Kiss Norbert (GFS)

11. Sárosi Tibor (GFS)

12. Füge Krisztián (Proex)

13. Jobbágy Ákos (GFS)

A leggyorsabb kör Kiss Norbert nevéhez fűződik: 2:50.468

A vasárnapi második versenyre még több néző olt kiváncsi, hisz gyorsan híre ment, a reggeli látványos futamnak. Az élről a Proex AC2000 idegen légiósa Frederic Over indulhatott, Mészáros Gábor és Csík János elől. A francia versenyző első pole-pozíciós versenyén nem adta könnyen a bőrét és több körön keresztül igyekezett megtartani a vezető pozíciót. Azonban a nagyobb rutinnal rendelkező versenyzőknek sikerült kihasználni Fred rontását és pillanatok alatt a hetedik helyig csúszott vissza.

A rajtrácson ragadt Jobbágy Ákos, aki már a felvezető körben észlelt technikai hibát és sajnálatos módon már elrajtolni sem tudott. Csapattársa Vogel Adrienn sem járt sokkal jobban, hisz neki a hűtője sérült meg és ezért ő is kiállásra kényszerült.

A verseny ismét nagy izgalmakat hozott, de az előző futamhoz hasonlóan alakult a dobogó. Most azonban Ficza Ferenc állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Kiss Norbertet másodiknak intették le a kockás zászlóval, és most az eredményét meg is tarthatta.

Takáts Ákos nem volt boldog - érthető - hisz a tizedik helyen zárta a versenyt. A verseny után a Stewardok vizsgálták ugyan Nagy Dániel és Takáts Ákos ütközését, de versenybalesetnek minősítették. Ákos számára így jelentősen eltávolodott az összetett harmadik hely, persze ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a hátralévő három futamon ne tudna felzárkózni. Valószínűleg az sem boldogítja, hogy övé volt a leggyorsabb kör: 2:49.236, amit a verseny negyedik körében ért el.

A tabellát vezető Nagy Dani mindössze a hetedik helyen zárt, de mint elmondta, az autója a küzdelem során olyan sérüléseket szerzett, hogy azzal már nem lehetett jobb eredmény elérni. Ugyan ez a helyzet alakult ki Bárkovics Zoltánnál és Tassi Attilánál is. A versenyt végül Ficza Ferenc nyerte meg, Kiss Norbert és Mészáros Gábor előtt.

A bajnoki tabella is némileg változott, bár jelentős fordulat nem állt be. Nagy Dani továbbra is jelentős pontelőnnyel vezeti a bajnokságot (202 pont), Tassi Attila (158 pont) előtt. A harmadik helyen álló Bárkovics Zoltán már csak 14, míg a negyedik helyezett Takáts Ákos is 34 ponttal van lemaradva a második helytől.

A hétvégén debütáló György Gábor is megszerezte első bajnoki pontjait, és feliratkozott a tabellára.

Az RRC Suzuki Kupa bajnokság állása a XII. forduló után

1 Nagy Dániel (RCM) 202
2 Tassi Attila (RCM) 158
3 Bárkovics Zoltán (RCM) 147
4 Takáts Ákos (Zsille) 124
5 Mészáros Gábor (GFS) 104
6 Csuti László (RCM) 83
7 Füge Krisztián (Proex) 82
8 Csík János (GFS) 67
9 Fáczán Zsolt (RCM) 62
10 Vogel Adrienn (GFS) 61
11 Schiller Zsolt (RCM) 59
12 Frederic Over (Proex) 59
13 Tim Gábor (Apex) 48
14 Burkus Egon (GFS) 46
15 Elekfy Witold (RCM) 41
16 Ficza Ferenc (School) 40
17 Köller István (RCM) 33
18 Kiss Norbert (GFS) 25
19 Horváth Bence (Proex) 17
20 Laczkó Lehel (E30) 13
21 Tőzsér Áron (GFS) 10
22 Sárosi Brúnó (GFS) 9
23 Laczkó Levente (E30) 5
24 Fazekas Péter (E30) 4
25 Jobbágy Ákos (GFS) 3
26 Gábor György (Feke) 3
27 Varga Edina Rita (E30) 2
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: