DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Gyorsasági (Gy)

Suzuki Swift Kupa - Red Bul Ring

A vasárnap reggel egy újabb eligazítással kezdődött a versenyzők számára. A külön eligazítás hátterében a szombati versenyen történt sok szabálytalanság állt. Mint az ismeretes, a Suzuki Kupa VII. fordulójának végeredménye alaposan eltért a leintés pillanatának állapotától.

összességében 18 pilóta kapott (kisebb-nagyobb) időbüntetést pályaelhagyás miatt. A versenybírák ismételten felhívták a pilóták figyelmét, hogy a pálya vonala a két fehér vonal között van, és aki azt négy kerékkel átlépi az pályaelhagyást követ el. Hangsúlyozták, hogy a vasárnapi versenyen erre külön figyelni fognak a stewrad-ok és minden ilyen jellegű szabálytalanságot 10 másodperc időbüntetéssel "honorálnak" a verseny után. A szombati versenyen Takáts Tamás boxutca áthajtásos büntetést kapott (pályaelhagyásért), de a mai versenyen "csak" utólagos időbüntetéseket "osztanak" ki a szabálytalankodók között. Elméleti síkon - ha egy versenyző minden körben kétszer vétkezz - a verseny végére akár 400 másodperc büntetést is felhalmozhat.

Vasárnap rajtrácsra a szombati verseny végeredménye alapján - az első nyolc - fordított sorrendben állhattak fel a pilóták. Így Burkus Egon (GFS )indulhatott az élről, Bárkovics Zoltán (RCM) és Füge Krisztián (Proex) elöl. Őket követte Nagy Dániel (RCM), Fáczán Zsolt (RCM), Mészáros Gábor (GFS), Tim Gábor (Apex) és Tassi Attila (RCM). Az előző verseny nagy vesztese Takáts Ãkos (Zsille) a kilencedik, míg Csík János (GFS) a tizedik helyről rajtolhatott. A sort Frederic Over (Proex), Schiller Zsolt (RCM) és Vogel Adrienn (GFS) zárta.



A rajtot követően nagy csaták kezdődtek és több esetben is inkább az osztrák versenyzőkkel küzdöttek mint egymással. Ezeknek a csatáknak két nagy vesztese lett. Takáts Ákos (Zsille) igyekezett megelőzni - a lényegesen lassabban haladó - Walter Kuss-t, aki érthetetlen és veszélyes manőverbe kezdett. Takátst megforgatta, ami miatt a pályaközepén a mögötte jövő Burkus Egon (GFS) felé csúszott. Burkus, hogy elkerülje a - szó szerint - tragikus balesetet megforgatta az autóját és a boxutca bejáratához esett. Mindkét versenyző jelentősen veszített pozíciójából. Nem ők voltak az egyedüliek akiknek meghyűlt a bajuk a testvér sorozat versenyzőivel. Tassi Attilának (RCM) és Mészáros Gábornak (GFS) is kijutott a "jóból". A verseny végén Bárkovics Zoltánt (RCM Motorsport) intették le Nagy Dániel (RCM Motorsport) és Tim Gábor (Apex Racing) előtt. Azonban a pódiumra már csak harmadikként állhatott fel, mert 20 másodperces időbüntetést kapott pályaelhagyásért. Így Nagy Dániel megszerezhette idei ötödik futamgyőzelmét. Tim Gábor is remek hétvégét tudhat maga mögött, hisz mindkét versenyen a második helyen végzett.

Mészáros Gábort a negyedik helyen intették le de 40 másodperces időbüntetés miatt, végül a nyolcadik helyen zárta a Suzuki Swift Kupa VIII. fordulóját.

A versenyzők most nyári szünetre mennek, és legközelebb augusztus 16.-án a Szlovákiaringre mennek.

Suzuki Swift Kupa VIII. fordulójának eredménye:

1. Nagy Dániel           RCM Motorsport       20pont

2. Tim Gábor              Apex Racing              17pont

3. Bárkovics Zoltán    RCM Motorsport       15pont + 1pont (leggyorsabb kör)

4. Tassi Attila                         RCM Motorsport       13pont

5. Takáts Ákos           Zsille Motorsport        11pont

6. Burkus Egon          GFS Oxxo Racing      10pont

7. Frederic Over         Proex AC2000           9pont

8. Mészáros Gábor     GFS Oxxo Racing      8pont

9. Schiller Zsolt          RCM Motorsport       7pont

10. Vogel Adrienn     GFS Oxxo Racing      6pont

11.Fáczán Zsolt          RCM Motorsport       5pont

12. Csík János            GFS Oxxo Racing      4pont

13. Füge krisztián       Proex AC2000           3pont

A Suzuki Swift Kupa bajnokság állása a VIII. forduló után:

1 Nagy Dániel 148
2 Tassi Attila 108
3 Csuti László 83
4 Bárkovics Zoltán 81
5 Takáts Ákos 70
6 Mészáros Gábor 60
7 Fáczán Zsolt 50
8 Tim Gábor 48
9 Vogel Adrienn 44
10 Schiller Zsolt 43
11 Elekfy Witold 41
12 Füge Krisztián 41
13 Frederic Over 37
14 Burkus Egon 35
15 Köller István 33
16 Csík János 31
17 Laczkó Lehel 13
18 Tőzsér Áron 10
19 Horváth Bence 6
20 Laczkó Levente 5
21 Fazekas Péter 4
22 Varga Edina Rita 2
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: