DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Gyorsasági (Gy)

Konopka büntetése ellenére is nyert a nagy túraautók között

Miroslav Konopkának egyszer büntetésből át kellett hajtania bokszutcán, amiért kiugrott a rajtnál, mégis megszerezte a győzelmet a nagy túraautók mezőnyében az országos gyorsasági bajnokság második versenynapján. Barta Attila vasárnap megelőzte Piotr Krawczykot és Patrik Tkácot, de egy utólagos büntetéssel hátrébb sorolták.
A Közép-Európai Zóna Bajnokság idei első, Hungaroringen rendezett versenyhétvégéjén mindkét futamot a szlovák Miroslav Konopka nyerte a nagy túraautók között. A Saleen S7-et vezető pilóta vasárnap is megszerezte a pole pozíciót, de onnan egy picit túl korán indult el, ezért a sportfelügyelők egy bokszutcán áthajtásos büntetéssel sújtották őt.

Konopka ezt a 7. körben töltötte le, és utána az 5. helyre esett vissza, Robert Senkyr, Piotr Krawczyk, Patrik Tkác és Barta Attila mögé. Mindazonáltal nem törődött bele az elsőség elvesztésébe, három kör múlva már mindegyik riválisát maga mögé utasította, és öt másodperces előnnyel megnyerte a versenyt.

A 2. pozícióban az ismét a bokszutcából rajtoló Barta Attila, a Racing Trevor pilótája futott be BMW Alpinájával, de nem sokáig örülhetett az eredménynek, mivel a leintés után ő is kapott egy büntetést, amiért a Safety Cart követő újraindításnál túl hamar előzött, és így csak hatodik lett a rangsorban. A biztonsági autót egy rajt utáni baleset miatt küldték be a pályára. Konopka mögött ma is a lengyel Krawczyk és a szlovák Tkác végzett. Bódis Kálmán a 9. helyen ért célba 997-es Porschéjával.

A 3500 köbcentinél kisebb motorú autók versenyét ismét a BMW M3-at vezető cseh Senkyr nyerte, aki összesítésben negyedik lett.

Az első 5 helyezett eredménye:

1) Miroslav Konopka, ARC Bratislava, 27:12,273 perc

2) Piotr Krawczyk, Premium Motorsport Poland, +5,224 másodperc

3) Patrik Tkác, Dino&Co Racing Team, +6,581 másodperc

4) Barta Attila, Senkyr Motorsport, +17,526 másodperc

5) Tomás Kukucka, Dino&Co Racing Team, +21,715 másodperc 

Miroslav Konopka, 1. helyezett, Saleen S7: Jó szezonindító verseny volt, szép időben. Azt mondták, hogy kiugrottam a rajtnál, ezért áthajtásos büntetést kaptam. Én nem tudom, biztos úgy volt. Elfogadom a döntést. Nekem az a fontos, hogy befejeztem a versenyt, és remélem, hogy jó szezon lesz.

Barta Attila, 6. helyezett, BMW Alpina B6 GT3: Most a boxutcából elég hamar el tudtam menni, de az első három körben egyfolytában leállt az autó, folyamatosan ki-be kapcsolgattam a gyújtást. Az elektromos pillangószelep rakoncátlankodik, nagyon hamar felmelegszik, és műanyag fogaskerekek vannak benne, melyek megszorulnak. Szerencsére sikerült átverekedni magam a mezőnyön, valakit könnyebben, valakit nehezebben előztem meg. A végén a Mercedesszel gyűlt meg a bajom, de bele tudtam kergetni egy hibába. Tisztán nem tudtam volna megelőzni, ezért hibába kényszerítettem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: