DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Gokart

Janecskó Adrián nyerte a Cseh Bérgokart Bajnokságot

A cseh főváros pályája, a Kartplanet szolgált panorámás helyszínéül a 2018-as Cseh Bérgokart Bajnokságnak (Czech Rental Kart Championship - CRKC) április 14-15-én. 9 nemzet versenyzői csaptak össze futamról futamra, a legnagyobb trófea pedig magyar kézbe került: Janecskó Adrián ezzel nevezést nyert a júliusi világbajnokságra (Kart World Championship - KWC).

A gokartversenyzők négy selejtezőfutamon igyekeztek a lehető legtöbb pontot begyűjteni, hogy biztosítsák a továbbjutást. Janecskó két futamgyőzelmmel, egy 2. és egy 4. hellyel menetelt tovább az elődöntőbe - melyben újabb futamgyőzelmet szerzett -, majd a dupla pontokért zajló döntőbe, ahol már csak kilencen vívtak csatát az összetettbeli, végső elsőségért.

A magyar versenyző célja az egész torna alatt egyszerű volt: “Minden körben 100 százalékot teljesíteni.”

DSC_0614



A döntőben a 2. rajtkockából indult, és bár ugyanebben a pozícióban intették le, a 30 perces verseny - amely során két bokszkiállást kellett teljesítenie a versenyzőknek -, koránt sem alakult olyan eseménymentesen, mint az eredmény sejtetné. A torna ezüstérmese Zdeněk Ošťádal (Csehország) lett, míg harmadik helyen Ed White (Nagy-Britannia) zárt.

“A második helyről indultam Zdeněk Ošťádal elől, aki két ponttal állt mögöttem a bajnokságban. Ez azt jelentette, hogy amennyiben előrébb végez, ledolgozza a hátrányát" - kezdte a döntő alaphelyzetének felvázolását Janecskó. "Az első helyről rajtoló Ed White több ponttal le volt maradva, vele szemben tudtam, elég egy dobogó is, az elődöntő után élen álló Thom van Dijk pedig hátrébbról kezdett. A rajt után úgy éreztem, Ošťádal picit gyorsabb nálam a harmadik helyen. Mivel nem szerettem volna, hogy valaki a mezőny közepéről egy jobb taktikával megelőzzön, ezért nem akartam már a verseny elejétől egy feltartós, védekezős futamot teljesíteni. Elengedtem tehát Ošťádalt, mert úgy gondoltam, ha támadja Ed White-ot akkor én sem maradok le, viszont le tudjuk rázni a mögöttes forgalmat. Tudtam, hogy a bokszban dől majd el a verseny, ezért csak az volt a cél, hogy minél közelebb legyek Ošťádalhoz. A terv akkor kezdett kudarcba fulladni, amikor Ošťádal csapattársa, a szlovák  Simon Suchovský messziről bevetődve mellém megpróbált megelőzni, és majdnem kiütött. Ő megpördült, én szerencsére elkerültem az ütközést, de hátrányba kerültem az élen álló kettőssel szemben."

DSC_0641

"A végére hagytam a két bokszkiállást, míg Ošťádal már korábban teljesítette őket, így nem tudtam, hogyan állunk egymáshoz képest. Az első kiállás után úgy tűnt, vissza tudok elé jönni. Két kört mentem a következő kiállásig, a másodiknál éreztem, hogy nagyon gyorsra sikeredett, majd ugyanilyen lendületesen ment a bokszkiállás is, és éppen Ošťádal elé jöttem vissza a pályára. Ezután két kemény kör következett, védekeznem kellett a leintésig, de tudtam, mikor hol kell lennem, hogy ne előzzön meg. Másodikként haladtam át a célvonalon White mögött, egy boly elején, de én kaptam a legnagyobb tapsot, hiszen meglett a bajnoki cím. Ezután egy felejthetetlen levezető kört teljesítettem, amikor minden addigi feszültséget kiadtam magamból: megálltam a pálya középső szakaszán, ahova a résztvevő nemzetek zászlóit tűzték, és meglengettem a magyar zászlót.”

Ezzel Janecskó lett az első magyar versenyző, aki megnyert egy KWC-kvalifikációs bajnokságot.

A kecskeméti versenyző április utolsó hétvégéjén a Lengyel Teremgokart Bajnokságon (Polish Indoor Kart Championship - PIKC) folytatja a felkészülést a szczecini világbajnokságra, majd májusban a Sodi Világdöntő endurance futamán (SWS World Finals) indul csapattársaival.

DSC_0697_1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: