DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Da Costa: Trulli idióta volt

Nem kímélte gyerekkori példaképét a portugál pilóta, akit a Formula-E moszkvai versenyén dühített fel az eset miatt büntetést is kapó egykori F1-es győztes magatartása.

Antonio Felix da Costa 15. helyről kezdte meg a szezon kilencedik versenyét, amelyet végül (Sebastien Buemi hátrasorolásával együtt) hetedikként zárt. Felkapaszkodása közben az utolsó pontért küzdve gyűlt meg baja Jarno Trullival. Az Amlin Aguri versenyzője a pálya hátsó részén levő sikánban ért két alkalommal is belső íven az olasz mellé – a veterán válaszként levágta a kanyart, a tisztességtelenül szerzett előnyt pedig mindkét alkalommal megtartotta.

„Nem tudom, mit csinált, kissé idióta viselkedés volt, mert ő egy olyan ember, akire gyerekkorom óta felnéztem, és akit nagyon tisztelek” – fogalmazott da Costa az Autosport lapnak. „De egy dolog blokkolni valakit, ami az igazat megvallva beletartozik a versenyzésbe, és más dolog, ha valaki a belső oldalon van, az övé a kanyar, te pedig egyszerűen levágod a sikánt, hogy megtartsd a pozíciót.”



„Megcsinálta egyszer, megcsinálta kétszer, végeredményben pedig három alkalommal kellett megelőznöm őt. Tönkretette a versenyem. 15-20 kört töltöttem mögötte, sokkal több energiát elhasználtam, miközben talán a legjobb öt is elérhető lett volna.”

A saját csapatában versenyző Jarno Trulli – elképzelhető, hogy a londoni lesz utolsó versenyhétvégéje – következőképp magyarázta megmozdulásait: „A sikán olyan szűk ott, hogy nem lehet elférni két autóval, ezért csak két lehetőségem volt: levágom, vagy ketten összeütközünk. Mondjuk azt, hogy a támadó nagy kockázatot vállalt a manőverével. Úgy gondolom, egy állandó sárga zászlót kellett volna lobogtatni ott, mivel lehetetlen előzni abban a kanyarban.”

Trulli manőverét később Justin Wilsonnal szemben is megismételte, amiért a stewardok a futam után öthelyes rajtbüntetéssel sújtották a duplafutamos londoni szezonzáró első versenyére. Az Autosport lap a szankció formáját kifogásolta: szerintük Trullinak a következő versenyre való hátrasorolás helyett a futam közben kellett volna büntetést kapnia (a 40 éves olasz végül pontot nem szerzett).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: