DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 5. szombat
F1

Így tartják életben Jules Bianchi emlékét

Fiatal versenyzőket támogatnak, agysérülést szenvedő betegek családjaival foglalkoznak, a nizzai kórházat fejlesztik – a Jules Bianchi nevét viselő egyesület így ápolja a versenyző emlékét.

A ma 10 éve végzetesnek bizonyuló balesetet szenvedő Jules Bianchira emlékezik ma az autósport világa. A francia versenyző Marussiája 2014-ben az esős Japán Nagydíjon csapódott neki az Adrian Sutil balesete miatt a bukótérbe küldött munkagépnek, és súlyos fejsérüléseket szenvedett. Bianchi kilenc hónappal később halt bele a baleset által okozott ún. diffúz axonális sérülésbe.

bianchi-memorial-1



Az elmúlt 30 év egyetlen versenyhétvégén elhunyt F1-es pilótájának emlékére családja létrehozta a Jules Bianchi Egyesületet, melynek célja támogatást nyújtani a kritikus agysérülést szenvedett emberek családjainak. A szervezet munkájáról a versenyző édesapja, Phillippe nyilatkozott a Feeder Series portálnak:

„Ez az egyetlen módja annak, hogy Jules ma is éljen. Japánból visszatérve a nizzai kórház agysérült osztályára került. Az osztályon mindenki egyszerűen csodálatos volt vele. Amikor Jules elhunyt, rájöttünk, hogy mennyi teendő van ebben a kórházban” – mondta Phillippe Bianchi. Erről a munkáról a néhai versenyző édesanyja, Christine beszélt a Daily Mirrornak:

bianchi-memorial-2

„Még mindig nehéz számunkra, de megteszünk mindent, amit tudunk, hogy továbbfejlesszük az egyesületet, amelyet Jules emlékére hoztunk létre. A nizzai Archet kórházat is segítjük azzal, hogy tárgyakat vásárolunk az agysérült osztály számára a betegeik és a személyzet kényelmét szolgálva, akik segítettek Jules gondozásában” – mondta, majd hozzátette:

„Az F1-ben végrehajtott fejlesztések, azaz a virtuális biztonsági autó és a glória, más versenyzőket már megmentettek. Ez némi vigaszt nyújt, hiszen Jules emléke tovább él.” Bianchi édesapja emellett arról is beszélt, milyen jótékonysági tevékenységet végez a tevékenység, amire példaként a múlt hónapban rendezett gokartmaratont hozta fel:

bianchi-memorial-3

„Annyi szeretet, annyi erős pillanat volt ott. Az emberek osztoztak közös szenvedélyükön, álomszerű volt, boldoggá tettük őket. Persze, volt ott néhány sztár is a versenyzésből és más területekről, de volt nagyon sok szülő is, akik gyermekükkel osztoztak egy csapaton” – mondta, majd így folytatta, megemlítve Bianchi keresztfiát, Leclerc-t is:

„Mindezek az emberek Jules körül egyesültek, együtt osztoztunk ezen a boldog pillanaton.. Mindezeknek az embereknek, Charlesnak, a Richard Mille-nek köszönhetjük, hogy megélhetjük ezeket a pillanatokat. Egyetlen hétvégén 50 000 eurót gyűjtöttünk össze az egyesület számára.”

bianchi-memorial-4

„Ez közvetlenül egy új készülékre ment el a L’Archet kórház számára, amely segít az ágyhoz kötött betegek optimális kényelemben történő mosdatásában. Előtte pedig egy vezetésszimulátort vásároltunk, hogy az embereket visszaszoktassuk a vezetéshez. Jules is ezt akarta volna: jótetteket végrehajtani, támogatni a fiatal versenyzőket, szeretetet és örömöt terjeszteni.”

„Számunkra az az igazi pozitívum, hogy az egyesülettel való tevékenységünkkel életben tudtuk tartani Jules-t. Jules még ma is aktív. Ez a varázslatos oldala mindennek” – összegezte ezzel kapcsolatos gondolatait Philippe Bianchi.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: