DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 2. kedd
F1

Croatia Ring: vadonatúj FIA Grade 1 versenypálya Horvátországban 2027-ben?

Vadonatúj versenypálya épülhet Horvátországban: a Croatia Ring magánbefektetők révén valósulhat meg, a legnagyobb versenysorozatokat szeretnék vendégül látni és a projektet hivatalosan is felvették a Horvát Köztársaság stratégiai beruházásainak listájára.

A Croatia Ringen – amelyet a Zágrábtól egyórányi autóútra található Slunj városa közelében készülnek felépíteni – a projekt gazdái már három éve dolgoznak. A terveket 2022-ben fogadták el, azóta pedig a helyszínen már található egy működő benzinkút, saját áramellátás és a terület közvetlenül elérhető a közelben haladó D1-es főútról.  Bár a komplexumot teljes egészében horvát befektetők magántőkéjéből, magánterületen készülnek megvalósítani, a napokban az állam is melléállt, a stratégiai tekintetben kiemelt jelentőségű beruházások közé sorolták, ami elősegíti a különféle engedélyek beszerzését. 

A négy kilométer hosszú aszfaltcsík tervei már korábban elkészültek és hamarosan elkezdődhet a kivitelezés is. A Formula.hu a projekt vezetőjétől és a tulajdonosi kör tagjától, Davorin Stetnertől megtudta: a tervezésben és a kivitelezésben a világ legjelentősebb pályaépítő vállalkozása, a Herman és Carsten Tilke nevével fémjelzett TILKE Gmbh vállal szerepet és olyan tanácsadókra is számíthatnak, akik jelentős alakjai a versenyzés világának. Az már most kiderült, hogy például az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve is segíti tanácsaival a pálya alkotóit.

stetner2



„Az út hosszú, mi pedig továbbra is lépésről lépésre haladunk. Ez egy rendkívül összetett projekt, és amikor eljön az ideje, mindent be fogunk mutatni a nyilvánosságnak. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki felismerte és támogatta ezt a kivételes projektet, és különösen azért, hogy bekerültünk a Horvát Köztársaság stratégiai projektjei közé, amelynek célja az összes eljárás felgyorsítása” – fogalmazott lapunknak a horvát motorsport-élet legmagasabban jegyzett képviselője, a nemzetközi vérkeringésben is jól ismert Stetner.

A Croatia Ring a tervek szerint megfelel majd az FIA legszigorúbb, Grade 1 előírásainak, így GT-futamok és egyéb versenysorozatok fogadása mellett – elméletileg – F1-es nagydíjak rendezésére is alkalmas lesz. A projekt gazdái arra számítanak, hogy a készülő új létesítmény a versenyekkel kapcsolatos kiemelt érdeklődés miatt várhatóan jelentős mértékben hozzájárul majd Horvátország turisztikai bevételeihez is.

croatiaring1

A vonalvezetés egyelőre csak előzetes

Az építési munkálatok a tervek szerint egy éven belül elkezdődnek, ezért úgy néz ki, hogy a közép-európai régió a zászlóshajó Hungaroring és más pályák, mint például a Red Bull Ring, az Automotodrom Brno vagy a nemrég megnyílt Balaton Park Circuit mellett egy újabb szép versenyhelyszínnel gazdagodhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: