DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 4. csütörtök
F1

Jelentősen emelhetik a költségsapkát az F1-ben

Nagyfokú emelkedésre számíthatunk 2026-ban, de ez nem biztos, hogy extra könnyítés lesz majd a csapatok számára.

Jelentősen megemelhetik az F1-es költségsapkát a következő években: erről számolt be a Racingnews365.com. Az információk szerint a jelenlegi, 135 millió dolláros éves plafont nagyjából 80 millióval növelhetik meg 2026-ban, nagyjából 215-220 millió lehet majd a határ.

A költségsapka-rendszer negyedik évében járunk, 2021-ben kellett először ennek megkötéseivel dolgozniuk a csapatoknak amiatt, hogy az esélyeket jobban kiegyenlítsék, és ne legyenek behozhatatlan előnyben azok, akik tehetősebbek a többieknél.

f1-redbull-horner



A felülvizsgálati beszélgetések azonban arról szólnak, hogy hogyan kellene átalakítani a rendszert, de nem könnyíteni azon: átgondolják, hogy minek kell, vagy éppen nem kell a költségsapka alá tartoznia. A csapatok és az FIA közötti egyeztetések után arra jutottak, hogy a szülési szabadságon, GYES-en lévő hölgy alkalmazottak járandósága, valamint az alkalmazottak szórakoztatása, a céges rendezvények is kikerülnek majd a korlátok alól.

Christian Horner, a Red Bull (amely eddig egyedüliként kapott érdemi büntetést a szabályok megszegéséért) úgy fogalmazott, hogy bizonyos dolgokat újra kell gondolni, és azoknak kell a megkötés alá tartozniuk, amelyektől ténylegesen gyorsabb lesz az autó. Horner azt emelte ki, hogy ha a karácsonyi bulit is be kell szorítani a keretbe, akkor a csapat inkább egy új első szárnyat tervez a szórakozás helyett, míg ha az ilyesmit kiveszik a listáról, akkor nem szenvednek kárt az alkalmazottak.

A következő időszakban további egyeztetésekre kerül majd sor az érintettek között, és a tervek szerint 2026-ra átalakítják a rendszert.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: