DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 19. szerda
F1

A névadónak nem tetszik a Verstappen-szabály

Egyetlen ember miatt vezették be, és eddig egyszer sem kellett alkalmazni a szabályt, mely megakadályozhatja Antonelli gyors F1-es debütálását.

Az F1-es köznyelvben egyszerűen Verstappen-szabálynak nevezik azt az előírást, mely megakadályozza, hogy valaki 18. születésnapja előtt debütáljon az F1-ben, hiszen ezt a módosítást azt követően vezették be, hogy az azóta három világbajnoki címet szerző holland klasszis 17 és fél évesen mutatkozott be a királykategóriában.

verstappen-2014A szabálynak azóta sem volt különösebb jelentősége, hiszen fel sem merült senki kapcsán az ennyire korai bemutatkozás, most viszont a Mercedes neveltjét, Andrea Kimi Antonellit a hírek szerint csak ez gátolja meg abban, hogy már a jövő héten teljesítse első F1-es versenyhétvégéjét.

A „névadó” Max Verstappen úgy érzi, hogy ez a szabály és a vele együtt bevezetett licenszpontrendszer, mely megakadályozta Colton Herta érkezését az F1-be, nem érte el célját, amivel burkoltan arra is utalt, hogy miközben arra alkalmas versenyzők nem felelnek meg a kritériumoknak, olyan pilóták is bekerülhettek, akik kevésbé voltak rá érdemesek, csak épp megvolt a kellő pontmennyiségük.

antonelli-teszt-2

„Ezt a szabályt természetesen miattam vezették be, csakhogy végsősoron nem állítja meg azt, amire hivatott” – nyilatkozta Verstappen a holland sajtónak, hangsúlyozva, hogy nem kizárólag Antonelli esete miatt mondja ezt:

„Ez nem kifejezetten róla szól. A szabály megakadályozhat néhány tehetséget abban, hogy gyorsan bekerüljenek az F1-be, mert előbb össze kell gyűjteniük azt a 40 pontot. Nem vagyok nagy rajongója ennek az egész rendszernek. Az FIA szerint ez jó, de én inkább nem szeretném, hogy így legyen” – mondta, majd hozzátette:

verstappen-2024-teszt

„Ha valaki 17 vagy 18 éves, és talán még csak 20 pontja van, viszont nagyon gyors, akkor miért ne kerülhetne be az F1-be?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: