DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Legalább öt év kell az Audinak a sikerhez”

A legendás csapatvezető, Eddie Jordan kizártnak tartja, hogy a 2026-ban az F1-be érkező Audi azonnal sikeres legyen, amire a Toyota, a BMW és a Red Bull példáját hozta fel.

Eddie Jordan és David Coulthard Formula for Success című podcastjükben rendszeresen beszélgetnek az F1 aktuális kérdéseiről, s mindketten előszeretettel fogalmazzák meg évtizedes tapasztalataikra alapozott véleményüket – most például többek között a Horner-ügyről, illetve Hamilton Ferrarihoz szerződéséről

Ennek kapcsán természetesen Carlos Sainz jövőjéről is beszélni kell, akit sokszor szóba hoztak az elmúlt időben a Saubert 2026-tól gyári csapattá alakító Audival, Eddie Jordan szerint azonban nem biztos, hogy ez jó lépés lenne a spanyol számára, hiszen számos más új érkező megszenvedett az F1-be való beszállással, és a németekre is könnyen ez a sors várhat.

eddiejordan



„A Toyota sokkoló volt, és szerencsétlen, igazán gyenge volt az F1-es próbálkozásuk, aztán el is menekültek, és azóta sem tértek vissza” – idézte fel a japán óriás két évtizeddel ezelőtti projektjét a legendás csapatvezető.

„És mondhatni, a BMW-vel is ugyanez történt. Persze Kubica nyert egy futamot, a BMW-motor szerintem a világ legjobbja, de azt gondoltam volna, hogy a BMW és a Toyota nagyot fog durrantani” – mondta Jordan, aki szerint Allan McNish hiába veszi körbe magát kiváló emberekkel, a sikerekre várni kell. Nem is keveset.

audi

„Bárki bármit mondjon, egy ötéves terv kell ahhoz, hogy az Audi akár csak a közelébe kerüljön a futamgyőzelemnek, akármilyen versenyzőt is ültetnek be. Hatalmas tanulási görbe áll előttük, ezt magam is megtanultam, megismerhettem, mennyire nehéz ez, és úgy gondolom, hogy az Audinak a rendelkezésre álló pénz ellenére is kemény dolga lesz.”

Jordan emellett a Red Bullra is kitért, akiknek a Jaguar felvásárlása után öt év kellett ahhoz, hogy komoly erővé váljanak az F1-ben: „Átvették, ha úgy tetszik, a Jaguartól a parazsat, a tüzet, avagy az embriót, és az nem volt egy gyenge csapat, egy erős csapat volt. És onnan még nekik is öt év kellett, pedig tudjuk, Dietrich Mateschitz milyen pénzt dobott abba a programba, és a legjobb embereket szerezte meg” – mondta az ír veterán.

audi-

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: