DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

Botrány: Kilenc perc után lefújták az első edzést Las Vegasban

Carlos Sainz és Esteban Ocon autója is megsérült az első percekben, így azonnal megszakították és nem is indítják újra az első szabadedzést Las Vegasban.

Hűvösben, poros pályán kezdte el feltérképezni az F1-es mezőny Las Vegas új városi pályáját, de nem tartott sokáig a próbálkozást: alig kilenc perc telt el, amikor Carlos Sainz alatt a hosszú egyenesben, a keményebb úthiba (ami szemmel láthatóan elég nagyot odaüt az autóknak) után megállt a Ferrari, így be kellett lengetni a piros zászlót.

04492b16-fdae-43fb-bbcc-c65c110a3c3d_orig



Lance Stroll már előtte kiszállt az Astonból (beállításmódosítás miatt), majd jött a hír, hogy Esteban Ocon edzése is véget ért, mert az ő Alpine-ja is megsérült a pálya egy hibája (állítólag egy csatornafedél) miatt. A francia pilóta autóján a váz is olyan szinten sérült, hogy cserélni kell, közben a helyszíni hírek alapján több autón is keletkeztek kisebb-nagyobb sérülések...

Itt pedig némi meglepetésre az illetékesek úgy döntöttek, hogy nincs folytatás: kilenc perc körözés és tíz perc várakozás után végleg befejezettnek nyilvánították az első szabadedzést, és elkezdték kivizsgálni, hogy mit lehet kezdeni azzal a csatornafedéllel, ami Sainz autójának hibáját okozta, így kínos betlivel indult a régóta várt hétvége.

Az FIA illetékesei azonnal megkezdték a vizsgálatot (a pálya felelősei az összes csatornafedelet ellenőrzik), az Alpine pedig a javítási munkálatokat, Bruno Famin csapatfőnök szerint az FP2 kezdetére aligha lesznek készen, de talán még a vége előtt tudnak menni pár kört.

A csatornafedél-probléma az ESPN fotóján - az FIA tájékoztatása szerint pedig a baj nagyobb, ugyanis az aszfaltból szívták ki az autók. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy több esetben is probléma keletkezett és a biztonsági autó tesztje során ezek még nem derültek ki, az F1-es autók szívóhatása okozta őket.

F_HFGOpWAAAlLlj

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: