DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 18. szombat
F1

A Ferrari kezdett az élen az F1-es Las Vegas-i Nagydíjon

Charles Leclerc fél másodpercet adott Carlos Sainznak, a többiek pedig még többet kaptak: letapogatta Las Vegast az F1-es mezőny.

Helyi idő szerint éjfélkor kezdődött volna az eredeti terv szerint az F1-es Las Vegas-i Nagydíj második szabadedzése, de az első gyakorlás első perceiben történtek (a részletekről itt írtunk) után végül hajnali két órára módosították a rajtidőt – amiből még két óra előtt negyed három lett, majd két óra után három perccel fél háromra módosították. Ez volt az utolsó választható időpont a tervezett, 90 percesre bővített gyakorlásra, hajnali négy órától ugyanis vissza kellett adni a pályát a városnak, nem használhatta tovább a sportág.

A másfél órás gyakorlás alatt aztán bőven volt idő adatokat és tapasztalatokat gyűjteni, a szorgalmasabbak bőven 30 kör felett tettek meg, sok időmérős próbálkozást és egy-két versenyetapot is láthattunk. Sok volt az elfékezés, túlcsúszás (Verstappen, Leclerc, stb., mindenki hibázott), érezhetően próbálgatták a versenyzők, hogy mit lehet és mit nem, egy-két versenyszituáció is előfordult, feszegették a határokat a csúszós, hűvös körülmények között.

75f1c83f-dabc-4bbc-944a-d8b78aa08dfa_orig



Ebben a másfél órában úgy tűnt, hogy a legjobb helyzetből a Ferrari indul: a Scuderia autói mindenre válaszolni tudtak, mint valaki befért eléjük, a következő körben rögtön jött a reakció és végül el is hozták az első két helyet a gyakorlás végén. Az SF-23-as az egyenesekben is kellő tempót mutatott, de a kanyargósabb részeken is elég magabiztosan lehetett irányítani, és mindkét pilóta jó formában volt: Charles Leclerc végül fél másodperccel (!) jobb kört talált bárki másnál, míg a teljesen átépített autóval támadó Carlos Sainz egy óvatosabb körrel jött be másodiknak.

Itt említsük meg, hogy Sainz rajtbüntetést kap, amiért tiltott elemeket cseréltek ki az autójában, annak ellenére, hogy a sérüléseket a pálya hibája okozta.

Gyorsnak tűnt az Aston Martin Fernando Alonso alatt, aki többször is állt az élen és végül befért az élmezőnybe, a Mercedesek is mutattak egy-egy érdekes szektort és voltak olyan időszakai a hajnalban, amikor szintén élmezőnybe illőnek tűntek, míg a Red Bullok egyelőre nem az igaziak: Sergio Perez negyedik, a korábban többször is vezető Max Verstappen pedig végül csak hatodik lett az edzés során.

A McLarenek sem találták magukat, Lando Norrist egy hűtési probléma is hátráltatta eleinte, végül sem ő, sem Oscar Piastri nem fért be a top tízbe. Kiemelendő, hogy voltak villanásai az egyenesekben hagyományosan gyors Williamseknek, viszont Valtteri Bottas az Alfával, Nico Hülkenberg pedig a Haasszal tudott beleköpni a nagyon levesébe, mindkét autóra érdemes lesz majd figyelni, bár a hosszú egyenesben a szélárnyék hatása is jelentős köridőt jelent ezen a pályán.

Egy dolgot említsünk még meg: a közepes gumikon rendkívül gyorsnak tűnt Verstappen, a koszosabb pályán is jobb köröket ment azon a keveréken, mint a többiek később, erre érdemes lesz még figyelni a hétvége folytatásában.

A harmadik szabadedzésre magyar idő szerint szombat reggel 5:30-kor, helyi idő szerint ma este 20:30-kor kerül sor.

Az F1-es Las Vegas-i Nagydíj első érdemi szabadedzésének végeredménye:

1. Charles Leclerc Ferrari 1:35,265
2. Carlos Sainz Ferrari +0,517
3. Fernando Alonso Aston Martin +0,528
4. Sergio Perez Red Bull +0,820
5. Valtteri Bottas Alfa Romeo +0,864
6. Max Verstappen Red Bull +0,918
7. Nico Hülkenberg Haas +1,224
8. Lance Stroll Aston Martin +1,231
9. Lewis Hamilton Mercedes +1,398
10. Alexander Albon Williams +1,423
11. Lando Norris McLaren +1,599
12. George Russell Mercedes +1,625
13. Kevin Magnussen Haas +1,652
14. Oscar Piastri McLaren +1,722
15. Pierre Gasly Alpine +1,869
16. Esteban Ocon Alpine +1,976
17. Yuki Tsunoda AlphaTauri +2,147
18. Guanyu Zhou Alfa Romeo +2,391
19. Daniel Ricciardo AlphaTauri +2,415
20. Logan Sargeant Williams +2,875
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: