DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Vezető technikai szakember távozik a Mercedestől

Az F1-es istálló kedden bejelentette, hogy elhagyja az alakulatot a vezető technikai igazgatói posztot eddig betöltő Mike Elliott.

A Mercedes kedd délután bejelentette, hogy távozik a csapattól a műszaki részleg egyik kulcsfigurája, az eddig a vezető technikai igazgatói pozíciót betöltő Mike Elliott. A csapat közleménye szerint a szakember maga döntött a távozás mellett, és Elliott elmondása szerint is néhány hónapnyi szünetre vágyik „23 évnyi teligázas munka után” a Formula-1-ben.

Elliott 2000-ben a McLaren aerodinamikai szakembereként került az F1 körforgásába, majd a Wokingban és a Renault-nál eltöltött évek után 2012-ben igazolt a Mercedeshez. Ott előbb az aerodinamikai részleget vezette, utána technikai igazgatóvá lépett elő, majd idén néhány hónappal ezelőtt posztot cseréltek James Allisonnal, aki visszavette ezt a pozíciót, míg Elliott vezető technikai igazgatóként a csapat műszaki stratégiájának fejlesztéséért volt felelős.

f1-mike-elliott-mercedes



„Mike volt az egyik alappillére a csapat sikereinek az elmúlt évtizedben, és igazán vegyes érzelmek kavarognak bennem, hogy ma búcsút intünk neki” – mondta el Elliott távozása kapcsán a Mercedes F1-es csapatfőnöke, Toto Wolff. „Mike egy szenvedélyes intelligens műszaki elme és egy nagyszerű csapatjátékos: nemcsak a győztes autókhoz járult hozzá óriási mértékben, hanem a csapat építkezéséhez is.”

„Másrészt viszont világos, hogy készen áll más kihívásokra is a Mercedesen kívül, úgyhogy tudom, hogy ez a helyes lépés számára is. Ma hagyja el a csapatot, mi pedig köszönjük az erőfeszítéseit, az elhivatottságát és a szakértelmét, amit az istállóhoz hozzáadott az elmúlt 11 évben – és a legjobbakat kívánjuk neki a jövőre nézve.”

A Motorsport.com úgy tudja, a gyárban dolgozókkal hétfő este tudatta a döntését Elliott, aki néhány hónap pihenő után dönthet arról, milyen kihívásra vágyik a Mercedesnél eltöltött – a turbóérában roppant sikeres – esztendők után.

f1-mike-elliott-mercedes-2

„Az egyik legnagyobb kiváltság volt a karrieremben, hogy ennek a Mercedes csapatnak a része lehettem” – mondta el Elliott. „Az itt töltöm időm alatt láthattam, ahogy egy csoport ember összetartásából futamgyőzelmek lesznek, majd megnyerjük az első vb-címünket, végül pedig rekordot jelentő nyolcig jutunk – és büszke vagyok a hozzájárulásomra ezen az utazáson.”

A szakember hozzátette: bár az elmúlt két évben nem voltak olyan sikereik, mint addig, ez az időszak más módon tesztelte őket, s az utóbbi hónapokban is élvezte, hogy a Mercedes műszaki stratégiájának fejlesztésén dolgozhat. Elliott természetesen szintén sok sikert kívánt immár excsapatának a jövőre nézve.

Arról egyelőre nem tett említést a Mercedes, hogy ki veheti át a helyét vagy milyen átalakításokkal járhat Elliott távozása: a közlemény csak úgy fogalmaz, hogy a vezető technikai igazgató által meghatározott tervek folyamatban vannak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: